Που το πάει η κυβέρνηση;


Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα δημιουργώντας καινούρια και ανοίγει καθημερινά μέτωπα που δεν μπορεί να κλείσει

Χάρης Παυλίδης

Όποιο στέλεχος της κυβέρνησης σέβεται τον εαυτό του και κατανοεί στοιχειωδώς τη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, και δεν αναφέρομαι μόνο στο χάος που επικρατεί ως προς τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών εξαιτίας λαθών και παραλείψεων, οφείλει να κάνει αυτό που θα έκανε κάθε αξιοπρεπής άνθρωπος. Θα ζητούσε συγνώμη και θα έφευγε ώστε να μη βρεθεί η Ελλάδα προ ενός εθνικού αδιεξόδου.

Αντί όμως αυτού βλέπουμε τη κυβέρνηση να αντιμετωπίζει τα προβλήματα δημιουργώντας καινούρια, να ανοίγει καθημερινά μέτωπα που δεν μπορεί να κλείσει και να οδηγεί τη χώρα, με αψυχολόγητες κινήσεις, σε διεθνή απομόνωση υπονομεύοντας παράλληλα την εθνική συνεννόηση. Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει βρεθεί ποτέ- τουλάχιστον από την μεταπολιτευτική περίοδο- σε παρόμοια κατάσταση με τη σημερινή.

Φοβάμαι ότι ο πρωθυπουργός δεν αντιλαμβάνεται τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η σημερινή κατάσταση της χώρας. Και φοβάμαι ακόμα περισσότερο γιατί δίπλα του δεν έχει ανθρώπους να του δώσουν να καταλάβει ότι η Ελλάδα δεν είναι επιτραπέζιο παιχνίδι. Κάτι σαν stratego δηλαδή. Προφανώς όλοι μαζί παίζουν το ίδιο "επιτραπέζιο" και το απολαμβάνουν σε βάρος μιας αιωρούμενης στο κενό χώρας.

Ξέρω κάποιοι θα ενοχληθούν και θα σχολιάσουν πως το προσφυγικό είναι διεθνές θέμα, πως η Ευρώπη τα έχει χαμένα, πως η Αυστρία "μας την είπε", πως η Τουρκία δεν συνεργάζεται κλπ. Όλα αυτά ισχύουν. Αλλά σκεφθείτε πριν απ' όλα αυτά τι έκανε η κυβέρνηση από την περασμένη Άνοιξη. Απολύτως τίποτα! Ή μάλλον έκανε. Είχε προλάβει να κλείσει την Αμυγδαλέζα- αντί να βελτιώσει τις συνθήκες παραμονής των ανθρώπων- σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, "η πρώτη φορά Αριστερά", ήθελε να έχει τη δική της "Βαστίλη" ως σύμβολο του αγώνα εναντίον της... "ενδοτικής" κυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ.

Αυτό που θα πω θα προκαλέσει την αντίδραση κάποιων εκ των αναγνωστών, που ακόμα πιστεύουν στις αγνές προθέσεις των κυβερνώντων. Όσων ακόμα θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας είναι στόχος "ντόπιων και ξένων συμφερόντων". Το σχέδιο της κυβέρνησης- το οποίο διευκολύνει η βαρέως ασθενούσα Ευρώπη- είναι να εξαπλωθεί ο αντιευρωπαϊσμός πέραν της εθνικιστικής ακροδεξιάς και της κομμουνιστικής Αριστεράς. Είναι να αυξηθεί ο ευρωσκεπτικισμός, μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων, συνάμα δε να πεισθεί η κοινή γνώμη ότι αποκλειστικά υπεύθυνη για την κοινωνικοοικονομική κρίση και το προσφυγικό- μεταναστευτικό είναι η Ευρώπη.

Κι όλα αυτά γιατί η κυβέρνηση έχοντας χάσει τον έλεγχο, φαντασιώνεται εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς προκειμένου να αποδράσει από συμφωνίες και δεσμεύσεις που φέρουν την υπογραφή της. Πως αλλιώς θα πάει σε εκλογές μια κυβέρνηση που μέχρι πριν από μερικούς μήνες είχε πείσει την πλειονότητα της κοινής γνώμης ότι θα σκίσει τα μνημόνια και θα επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα, αν προηγουμένως δεν προετοιμάσει ψυχολογικά τη κοινωνία ότι ενώ εκείνη καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια η Ευρώπη μεροληπτεί σε βάρος της χώρας;

Δεν υπερασπίζομαι μια Ευρώπη που προ πολλού έχει παρεκκλίνει των αρχών της. Αυτό όμως δεν με εμποδίζει να θεωρώ ότι η κυβέρνηση με αυτό το πρόσχημα προσπαθεί να πείσει τη κοινή γνώμη ότι ίσως να ήταν καλύτερα να είμαστε εκτός από μια τέτοια Ευρώπη. Εκτός Σένγκεν, εκτός Ευρώ, ποιος ξέρει κάποια στιγμή και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπερβολές; Σκεφθείτε που βρισκόμασταν πριν από 15 μήνες- ποιος περίμενε ότι σε μια νύχτα θα δεσμεύονταν οι τραπεζικοί λογαριασμοί- ώστε να μην έχετε αμφιβολία ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να πραγματώσει τους χειρότερους εφιάλτες μας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail