Το σχέδιο απόδρασης του Τσίπρα απασχολεί τη ΝΔ

του Γιάννη Ντσούνου

Την άποψη που πρώτος εξέφρασε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τις επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα δείχνουν να συμμερίζονται αρκετά στελέχη και βουλευτές της γαλάζιας παράταξης. Η άποψη ότι ο πρωθυπουργός αναζητεί τρόπο να δραπετεύσει δείχνει να έχει αρκετούς υποστηρικτές και οι συζητήσεις κυρίως σε ιδιωτικό επίπεδο δίνουν και παίρνουν.

Οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός θα οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές με το επιχείρημα ότι δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο αλλά «εξαναγκάζεται» από την πίεση που δέχεται από ξένα και εγχώρια κέντρα.

Και τα ξένα κέντρα είναι λίγο πολύ γνωστά και αποτελούνται από τους «κακούς» δανειστές αλλά και τους ηγέτες πολλών κρατών που επιθυμούν μια συντηρητική Ευρώπη που δεν θα δίσταζε να ωθήσει την χώρα μας στο λεγόμενο grexit.

Στο εσωτερικό μέτωπο τα κέντρα που επιθυμούν αποσταθεροποίηση σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αφενός δεν παρέχουν συναίνεση αφετέρου ευνοούν την διαπλοκή και «καθυστερούν». Κάθε κυβερνητική μεταρρύθμιση όπως είναι για παράδειγμα το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες. Μάλιστα ιδιαίτερα για τις τηλεοπτικές άδειες αρκετοί στη ΝΔ εκτιμούν ότι η κυβέρνηση «οριοθετεί έναν ακόμη εχθρό στο εσωτερικό» και πως προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα κρίσιμα θέματα του ασφαλιστικού και του επερχόμενου φορολογικού.

Η συνέχεια του σεναρίου αυτού από τους υποστηρικτές του έχει ως εξής: η κυβέρνηση θα πιεστεί ακόμη περισσότερο από τους δανειστές και θα οδηγηθεί μετά από αρκετές εβδομάδες στο δίλημμα υπογραφής ενός ακόμη πιο «σκληρού προγράμματος» αλλιώς θα βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο να μην μπορεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Μπροστά σε αυτό το δίλημμα δεν θεωρείται δεδομένη η θετική ψήφος όλων των βουλευτών της συγκυβέρνησης και ο πρωθυπουργός μη έχοντας την δυνατότητα να ελέγξει αυτές τις αντιδράσεις που μπορούν να μετουσιωθούν σε διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο, θα οδηγηθεί στην έξοδο μέσω εκλογών. Η δικαιολογία σε αυτήν την περίπτωση θα είναι «δεν εγκαταλείπω, με ρίχνουν».

Είναι ένα σενάριο ωστόσο.

newpost.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail