Ο φασισμός φορά πολλές "μάσκες"

Της Μελίνας Κονταξή
Ιστορικός - Βαλκανιολόγος

Σε ολόκληρο τον κόσμο πραγματικοί αντιφασίστες και ανθρωπιστές εξεγείρονται εναντίον των εγκλημάτων του Ερντογάν εναντίον του Κουρδικού πληθυσμού, μέχρι και στο Εκουαδόρ υπήρξαν διαμαρτυρίες. 

Η ισοπέδωση ολόκληρων περιοχών, οι αναγκαστικές εκτοπίσεις εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων με απειλές να μην ξαναγυρίσουν, οι αργές δολοφονίες εγκλωβισμένων, όπως αυτών στο υπόγειο της πόλης Cizre, ή όπως των 9 ανθρώπων που κάηκαν ζωντανοί σ’ ένα άλλο υπόγειο στην πόλη Cizre όπου υπάρχουν συνολικά 35 άνθρωποι παγιδευμένοι και όπου πυροβόλησαν εν ψυχρώ ένα 16χρονο παιδί που προσπάθησε να βγει από το φλεγόμενο υπόγειο, οι τυφλοί πυροβολισμοί, οι ριπές σε σπίτια, δεν μπορούν να μείνουν κρυφά, χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Τα εγκλήματα της Τουρκίας που πληγώνουν την ανθρωπότητα ατελείωτα... 

Τα στοιχεία των σχέσεων της Τουρκίας με την ISIS είναι τόσα πολλά που δεν μπορούν να συγκαλυφθούν παρά τις προσπάθειες της Αμερικανικής κυβέρνησης. Ο Ερντογάν θέλει χαλιφάτο, η Τουρκία μέχρι και Ουιγούρους (τουρκόφωνη κινέζικη μειονότητα) έστειλε στην Συρία. Σε όλο τον κόσμο οι απλοί άνθρωποι που μαθαίνουν την ιστορία της Τουρκίας που αγνοούσαν, και βλέπουν και τα τωρινά εγκλήματα της αντιδρούν, με μια εξαίρεση... την Ελλάδα. 

Η στήριξη του τουρκικού φασισμού ήταν κυρίαρχη τάση από την εποχή του εκσυγχρονιστικού πασοκ. Νεοφιλελεύθεροι που δεν ενδιαφέρονταν για ‘‘λεπτομέρειες’’ όπως οι καταπιεσμένοι λαοί και για τις πραγματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδεοληπτικοί αριστεροί και αναρχικοί αντάξιοι των Βενιζελικών που έγιναν ταγματασφαλίτες στην κατοχή, γιατί έβαλαν την αντίδραση τους στον βασιλιά πάνω από την αγάπη για την πατρίδα για να εξυπηρετήσουν τις ιδεοληψίες τους ή τα συμφέροντα τους, γιατί η στήριξη του τουρκικού φασισμού ήταν εξαιρετικά επικερδής και καλλιεργούνταν από το σύστημα. 

Αγνοούσαν την τουρκική πραγματικότητα, διαστρέβλωναν την ιστορία, στην προσπάθεια να ικανοποιήσουν τις ψευδαισθήσεις τους. Άλλωστε δεν υπέφεραν αυτοί. 

Το άλλοθι ήταν τα ανύπαρκτα ταξικά αδέρφια που από το 1923 ως σήμερα εξακολουθούν να είναι μετρημένα στα δάχτυλα. Φυσικά ο εθνομηδενισμός κορυφώθηκε επί εκσυγχρονιστικού πασοκ, ξεκίνησε όμως από όταν ο Βενιζέλος αποφάσισε ότι οι γενοκτόνοι ναζί Τούρκοι έπρεπε να γίνουν φίλοι μας ανεξαρτήτως τιμήματος. 

Τιμήματος που το πληρώσαμε και μεις και η ανθρωπότητα. 

Το πλήρωσαν οι Έλληνες το 1955 στην Κωνσταντινούπολη, το 1974 στην Κύπρο, το πληρώνουν οι Κούρδοι από το 1923 με τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και τις βίαιες προσπάθειες τουρκοποίησης, που έφτασαν μέχρι την απαγόρευση της δημόσιας χρήσης της Κουρδικής γλώσσας, το πλήρωσε η ανθρωπότητα με την έμπνευση που πρόσφερε η κατασκευή του τουρκικού κράτους στους ναζί (επιφανή μέλη του ναζιστικού κόμματος συνέκριναν τους Έλληνες και τους Αρμένιους της πρώην οθωμανικής αυτοκρατορίας με τους Εβραίους της Γερμανίας). Ένα ακόμα έγκλημα της τουρκίας που το πληρώνει η ανθρωπότητα, η συμβολή της στον πόλεμο στην Συρία. 

Ούτε η δημοκρατία ούτε οι δικτατορίες διέφεραν όσον αφορά στον εθνομηδενισμό και την στήριξη του τουρκικού φασισμού γιατί ο εθνομηδενισμός δεν είχε και ούτε έχει ιδεολογικό χρώμα ούτε πολιτικό καθεστώς. 

Η Αποστόλου Παύλου στη Θεσσαλονίκη μετονομάστηκε σε Κεμάλ Ατατούρκ επί δικτατορίας Μεταξά το 1938. Στη διάρκεια της κεντροδεξιάς κυβέρνησης Καραμανλή απαγορεύτηκε η προβολή της ταινίας "1922" του Νίκου Κούνδουρου στους κινηματογράφους, επειδή το Τουρκικό υπουργείο εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε. Το 1982 στη διάρκεια της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου η ταινία θα προβαλλόταν στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βουδαπέστης, μετά από προτροπή του Έλληνα πρέσβη επενέβη το Ουγγρικό υπουργείο εξωτερικών και κατάσχεσε την κόπια.
Κάπως έτσι φτάσαμε σε συνωστισμούς και σε γενιές που έμαθαν ότι η στήριξη του ξένου φασισμού είναι ανθρωπισμός, κάπως έτσι ο λαός έχασε την άμυνα του και έγινε εύκολη και χειραγωγούμενη μάζα στα χέρια λίγων. 

Λαός που δε μαθαίνει την ιστορία του την ξαναζεί. Λαός που ζει με φαντασιώσεις δεν καταλαβαίνει για πότε τον χτυπάει η πραγματικότητα. 

Το αίμα που χύθηκε από το 1923 εξαιτίας του τουρκικού φασισμού που επιβραβεύτηκε από ιμπεριαλιστές και ανθρωπιστές για τις γενοκτονίες που διέπραξε, είναι στα χέρια των οπαδών του.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail