Πληροφορίες για τεράστιες μεταναστευτικές ροές από Νιγηρία προς Ιταλία

Η Frontex είπε ότι περίπου 5.600 πρόσφυγες, κυρίως Νιγηριανοί, έφθασαν στην Ιταλία τον περασμένο μήνα διασχίζοντας τη Μεσόγειο. Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, είχε τονίσει ότι θα μπορούσαν να φτάσουν στην Ιταλία μέσω της Λιβύης 50 εκατομμύρια Νιγηριανοί.

Η Frontex, δήλωσε ότι Σύριοι, Ιρακινοί και Αφγανοί αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μέρος των 68.000 ανθρώπων που έφτασαν στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα, ενώ περίπου 5.600 – ως επί το πλείστον Νιγηριανοί – έφτασαν μέσω Ιταλίας, αποδίδοντας την πτώση των αριθμών στις κακές καιρικ΄’ες συνθήκες.

Κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 19 Φεβρουαρίου, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ηγέτες της ΕΕ είχαν αναφερθεί το προηγούμενο βράδυ, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, σε «αποκαλυπτικά στοιχεία» των αναμενόμενων μελλοντικών ροών μετανάστευσης προς την Ευρώπη.

«Ο ένας μετά τον άλλο, οι συνάδελφοί μου αναφέρθηκαν σε αποκαλυπτικά στοιχεία. Η Φινλανδία, για παράδειγμα, είπε ότι περιμένουν ενάμιση εκατομμύριο από την άλλη πλευρά των συνόρων [στη Ρωσία]. Και μιλάμε μόνο για τη Συρία. Αλλά τι θα συμβεί σε άλλες χώρες; Πόσα εκατομμύρια θα προέλθουν από την Αίγυπτο; Πέντε εκατομμύρια, κάποιοι λένε. Εγώ δεν τους υπολογίζω, οι συνάδελφοί μου το κάνουν. Πόσοι θα έρθουν από την Αφρική, πόσοι από το Μαρόκο; Από την Αλγερία, από το Ιράν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν;».

Σε προηγούμενη συνεδρίαση της ΕΕ, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότι 50 εκατομμύρια πρόσφυγες ετοιμάζονται να μεταβούν στην Ιταλία μέσω της Λιβύης, όταν βελτιωθεί ο καιρός. Η Νιγηρία έχει πληθυσμό 180 εκατομμύρια και θεωρείται «ασφαλής χώρα».

Η Frontex

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες που μίλησαν υπό τον όρο ανωνυμίας στην EurActiv, εξετάζονται σενάρια τεράστιων μεταναστευτικών ροών από την Αφρική προς την Ιταλία, και συγκεκριμένα από την Νιγηρία μέσω της Λιβύης.

Σε επικοινωνία της EurActiv με την Frontex, η τελευταία δεν επιβεβαιώσε αυτά τα «προγνωστικά» όπως χαρακτήρισε.

Πάντως, οι διπλωματικοί κύκλοι επεσήμαναν ότι θα υπάρχει σαφής εικόνα μέχρι τις 20 Μαρτίου αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές από την Αφρική.

Σαράντης Μιχαλόπουλος, Georgi Gotev- EurActiv

euractiv.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail