Τινάζει στον αέρα η Τουρκία τις συνομιλίες για τη Συρία στη Γενεύη

Στρατής Μαζίδης

Προς ακύρωση φαίνεται ότι οδηγούνται οι προτεινόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες που ήταν προγραμματισμένες για την επόμενη εβδομάδα στη Γενεύη της Συρίας με βασικό σημείο διαφωνίας το αν θα εκπροσωπηθεί το κουρδικό στοχείο.

Συγκεκριμένα η Ρωσία απαιτεί από το PYD, το πολιτικό σκέλος των κουρδικών πολιτοφυλακών που αγωνίζονται στο βόρειο-ανατολικό τμήμα της χώρας, να μετάσχουν στις συνομιλίες ως τμήμα της της αντιπροσωπείας των ανταρτών.

Ωστόσο, σε αυτό αντιτίθεται τόσο η αντιπολίτευση όσο και η Τουρκία (που υποκινεί εν πολλοίς την πρώτη), οι οποίοι αναφέρουν ότι η παρουσία των κούρδων αποτελεί μια «κόκκινη γραμμή».

"Το PYD δεν είναι πραγματική αντιπολίτευση" υποστηρίζει ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Τούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξή του θεωρώντας μια τέτοια κίνηση «λάθος» για τη διεθνή κοινότητα και πως αν οι κούρδοι κάθονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τότε θα έπρεπε να ήταν με την πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων.

Κατά μια έννοια ο Νταβούτογλου έχει δίκιο αφού οι κούρδοι μάχονται το ισλαμικό κράτος. Ωστόσο αναρωτιέται κανείς, η Τουρκία τι δουλειά έχει σε αυτές τις συνομιλίες;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail