Είδα στο facebook τα μελομακάρονα που έφτιαξες καθώς και όλη τη ζωή σου

Του Στρατή Μαζίδη

Έχουμε σημειώσει και παλαιότερα στη Freepen.gr τους κινδύνους που προκύπτουν από τη δημοσιοποίηση των πάντων στο facebook.

Όπως έχουν ισχυριστεί αρκετοί, το πρώτο εθελοντικό φακέλωμα πραγματοποιείται με τεράστια επιτυχία.

Ωστόσο την τελευταία περίοδο παρατηρώντας συμπεριφορά αρκετών χρηστών κατανοώ πως έχει χαθεί και το παραμικρό μέτρο ώστε πλέον τίθενται ζητήματα ασφαλείας, ακόμη δε και πολύ σοβαρών νομικών περιπετειών.

Πάνε οι άλλοι για φαγητό. Αμέσως μας κοινοποιούν ότι μόλις μπήκαν τώρα στο τάδε μαγαζί. Δεν είναι ότι έβγαλαν μια ωραία παρεΐστικη φωτογραφία που ανήρτησαν την άλλη ημέρα. Σα να μας λένε δηλαδή ότι τώρα εμείς δεν είμαστε σπίτι και θα αργήσουμε να επιστρέψουμε. Στη συνέχεια έρχονται τα πιάτα, αλλά πριν φάνε πρέπει οπωσδήποτε, όχι να κάνουν το σταυρό τους αλλά να φωτογραφίσουν και να κοινοποιήσουν τα σπουδαία νέα ώστε να εισπράξουν επιβραβεύσεις (Likes) και να νοστιμέψει περισσότερο το φαγητό.

Άλλοι πάλι στόλισαν, έψησαν μελομακάρονα και πριν καν ακουμπήσουν την πιατέλα στο τραπέζι, έκριναν πως έπρεπε να τα φωτογραφίσουν και να τα αναρτήσουν στο διαδίκτυο. 

Άλλοι εκθέτουν τα παιδιά τους σε κινδύνους που δε φαντάζονται και δυστυχώς δεν το αντιλαμβάνονται.

Μα τόσο πολύ πια έχουμε ανάγκη την επιβεβαίωση; Ο εαυτός μας δε μας αρκεί. Μου έλεγε μια μέρα ο καλός δημοσιογράφος και φίλος, Στέλιος Συρμόγλου. «Ουδόλως με ενδιαφέρει πόσοι διαβάζουν τα άρθρα μου. Τα γράφω για μένα και για σένα». 

Σήμερα το πρωί είδα στο facebook που είχαν πάει την παραμονή των Χριστουγέννων στενά συγγενικά μου πρόσωπα. Ήμουν βέβαιος ότι οι φωτογραφίες του δε δημοσιεύθηκαν με την έγκρισή τους όπως φυσικά και το σπίτι του οικοδεσπότη, που ήδη τον έχουν ανοίξει μια φορά και θα έπρεπε να φυσάει και το γιαούρτι. Ζητώντας λοιπόν το αυτονόητο με ευγένεια, βρέθηκα όχι να μου λένε έστω πλαγίως μια συγγνώμη, αλλά να χαλαρώσω και πως δεν έγινε και τίποτε, αλλά θα κατεβάσουν όμως τις φωτογραφίες για μένα.

Εδώ γνωρίζω περίπτωση γνωστού μαιευτήρα - πολιτικού προσώπου με θέση, ο οποίος ξεγεννάει παιδιά και εντελώς θρασύτατα τα φωτογραφίζει στην τροχήλατη κούνια και τα αναρτά στο facebook για να εισπράξει τα likes των κυριών που είναι ερωτευμένες μαζί του. Θεωρώ απίθανο να έχει δώσει την έγκρισή του γονέας σε κάτι τέτοιο. Ακόμη δεν φτάσαμε τόσο χαμηλά. Κι ας του έχω εξηγήσει ότι μια μέρα θα φάει καμιά ξεγυρισμένη αγωγή (χώρια άλλα μπλεξίματα με τον ιατρικό σύλλογο) και θα τρέχει, ωστόσο τα δεκάδες likes των κυριών του προκαλούν τέτοια ηδονή, ώστε τα παραβλέπει όλα.

Το facebook όπως έχουμε ξανατονίσει είναι ένα εργαλείο. Βοηθά κόσμο στην εργασία του, δίνει δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας και φύσικα, όπως το μάθαμε εμείς το 2007, παρέχει τη δυνατότητα να εντοπίσεις κόσμο από το παρελθόν που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν αδύνατο να ξαναβρείς.

Μέχρι εκεί όμως.

Προστατέψτε τα παιδιά και το σπίτι. Τα δικά σας αλλά και των άλλων. Όταν ρίχνετε κάτι στο ίντερνετ, είναι σα να πετάτε κάτι στη θάλασσα. Δε γνωρίζετε ποτέ ποια πορεία θα ακολουθήσει, που θα καταλήξει και πως θα χρησιμοποιηθεί (εναντίον σας)...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail