Όταν ακόμα και Τούρκοι δημοσιογράφοι καταγγέλουν κι η πολιτισμένη δύση σιωπά

Της Μελίνας Κονταξή
Ιστορικός βαλκανιολόγος

Ο φυλακισμένος αρχισυντάκτης της Τζούμ Χουριέτ σε ανοιχτό γράμμα στην Ουάσιγκτον Πόστ καταγγέλλει την υποκρισία της Ευρωπαικής Ένωσης. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των δημοσιογράφων που είναι ο βασικός στόχος των καταπιεστικών πολιτικών της τουρκικής κυβέρνησης προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η συμφωνία για το προσφυγικό. 

Παρεμπιπτόντως δε θα έπρεπε να ξεχναμε ότι η Τουρκία έπαιξε βασικό ρόλο στη δημιουργία του προσφυγικού και εξακολουθεί να παίζει στην συντήρησή του. 

Χωρίς την υποστήριξη της Τουρκίας στο ισλαμικό κράτος ο πόλεμος μπορεί να είχε ήδη τελείωσει.

Χωρίς το εμπάργκο της Τουρκίας στην Αυτόνομη περιοχή της Ροζάβα, η ανοικοδόμηση της περιοχής που ελευθερώθηκε και διατηρήθηκε ελεύθερη χάρη σε ποταμούς κουρδικού αίματος, θα προχωρούσε πιο γρήγορα. Περισσότεροι άνθρωποι θα επέστρεφαν στα σπίτια τους, περισσσότεροι πρόσφυγες από την υπόλοιπη Συρία θα πήγαιναν και θα ήταν παράδειγμα του τι μπορείς να πετύχεις όταν αποφασίζεις να θυσίασεις τα πάντα, όταν δεν φοβηθείς ακόμα και πέτρα στην πέτρα να μην μείνει γιατί ξερεις όπως ήξερε και ο Κολοκοτρώνης ότι αν σου ανήκει το οικόπεδο, το ξαναχτίζεις καλύτερο και από πριν. 

Στο άρθρο του που έχει τίτλο "πόσο αξίζει η ελευθερία λιγότερο από 3 δις" όπως φαίνεται ο Τούρκος αρχισυντάκτης ανάφερει σαρκαστικά ότι ο τουρκικός λαός είναι διάσημος για την φιλοξενία του.
Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό οφείλεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό σε φιλικότητα αλλα κατά ένα ποσοστό στην επιθυμία να αποφύγει το ξύλο. Συνεχίζει παραλληλίζοντας τη συνήθεια των Τούρκων γονιών να μην βαράνε τα παιδιά τους μπροστά σε επισκέπτες με την συμπεριφορά της Τουρκικής ηγεσίας που έκανε μια παύση στις διώξεις κατά την διάσκεψη των G20 που έγινε στην Τουρκία το Νοέμβριο. 

Όταν οι επισκέπτες – παγκόσμιοι ηγέτες έφυγαν, τότε και ο ίδιος ο υπέυθυνος της Χουριέτ στην Άγκυρα προστέθηκε στους φυλακισμένους δημοσιογράφους. Το χειρότερο όμως είναι η μη αντίδραση του πολιισμένου κόσμου τον οποίο ο Τούρκος δημοσιογράφος προσομοιάζει με εκείνους τους επισκέπτες που κλέινουν τα αυτιά τους στις κραυγές που ακούν μόλις βγούν έξω από την πόρτα για να μην χαλάσουν τις σχέσεις με τον κακοποιητή οικοδεσπότη!

Η Τουρκία είναι 149η σε σύνολο 180 χωρών σε ότι αφορά την ελευθερία του Τύπου σύμφωνα με τους δημοσιογράφους χωρίς σύνορα.

Η ντροπή δεν ανήκει στην Τουρκία, ανήκει σε όσους αφήνουν το τουρκικό κράτος να παραβιάζει τα δικαιώματα ακόμα και των Τούρκων για να διατηρείται ένα τεχνητό δημιούργημα του ιμπεριαλισμού χτισμένο στους τάφους εκατομμυρίων γηγενών.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail