Τούρκος π. υψήλος αξιωματούχος: Μεγάλο λάθος μας η κατάρριψη του ρωσικού Sukhoi. Η ρωσική απάντηση θα είναι σκληρή

Στρατής Μαζίδης

Σύμφωνα με τον Ισμαήλ Χακί Πεκίν, πρώην επικεφαλής του Τμήματος Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, η απόφαση της Τουρκίας να καταρρίψει το ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24, ενώ είχε εμπλακεί σε μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση ήταν ένα μεγάλο λάθος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Sputnik, ο Πεκίν καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας να καταρρίψει το βομβαρδιστικό χαρακτηρίζοντάς το ως «μεγάλο λάθος».

Επεσήμανε ειδικά το γεγονός ότι «το πολεμικό αεροπλάνο δεν αποτελούσε απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας και δεν παρουσίασε καμία εχθρική πρόθεση».

Ο Πεκίν ενθυμούμενος τα γεγονότα με τη Γεωργία το 2008 αλλά και την ουκρανική κρίση υποστήριξε ότι η απάντηση της Ρωσίας για την κατάρριψη του Su-24 θα είναι πολύ σκληρή.

«Εκτός από τις κυρώσεις, η Ρωσία αναπτύσσει επίσης πυραυλικά συστήμάτα Iskander στο Καλίνινγκραντ σε αντίποινα κατά της αύξησης των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η Ρωσία έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες σε αυτόν τον τομέα» συμπληρώνει ο Πεκίν.

Ανέφερε επίσης ότι το περιστατικό με το ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ώστε η Τουρκία να χάσει την επιρροή της στην περιοχή επικρίνοντας παράλληλα τις κάκιστες σχέσεις της Αγκυρας με τις γειτονικές της χώρες:

«Η Τουρκία χάνει τη θέση της στην περιοχή μετά την πρόσφατη συμφωνία σχετικά με τις στρατιωτικές βάσεις. Η χώρα έχει αποστασιοποιηθεί από το Ιράν, τη Συρία και το Ιράκ και σύρεται κλιμακωτά στη σφαίρα επιρροής της πολιτικής της Ουάσιγκτον».

Τέλος ο Πεκίνη εκτιμά ως ενδεχόμενο ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες πώλησης λαθραίου πετρελαίου της ISIL μέσω του τουρκικού εδάφους, προκειμένου η Τουρκία να καταδικαστεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail