Διυλίζοντας τις αποτρόπαιες πράξεις βίας

Βάσια Ζαριφοπούλου • Νίκος Γεωργαντζάς

Τι είδους πόλεμο πολεμούμε; Είναι ένας καθαρά θρησκευτικός πόλεμος, είναι ένας καθαρά κοσμικός πόλεμος ή μήπως είναι το αμάλγαμα ενός κοσμικού μεν πολέμου, που όμως επιδεινώνεται από θρησκευτικό ζήλο;

Στον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο, εναντίον του γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού ή ‘Nationalsozialismus’, κοινώς γνωστού ως ‘ναζισμού’, κατά κάποιο τρόπο η θρησκεία έμεινε εκτός της καθαρά κοσμικής, αντι-ναζιστικής προπαγάνδας, ακόμα και εις βάρος ανθρώπων με διαφορετικές θρησκείες, όπως είναι, π.χ., οι Ιάπωνες. 

Ακριβώς επειδή εκείνοι που τώρα διαπράττουν αποτρόπαιες πράξεις βίας αναφωνούν «Allahu Akbar», ήτοι μια φράση από τον εθνικό ύμνο της Λιβύης, από το 1969 έως το 2011, τούτο δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι δεν πολεμούμε πάλι ένα κατά κύριο λόγο κοσμικό πόλεμο.

Ο Γάλλος φίλος μας, Eric-Régis Fiorile, μας προτρέπει να μην ξεχνάμε ποτέ τα αμαλγάματα! Διότι, εάν δεν είμαστε προσεκτικοί, τούτα τα αμαλγάματα της καθεστωτικής προπαγάνδας, αυτόματα, σαν πρόκες καρφώνονται μέσα στο μυαλό μας. · 

Π.χ., όταν τα μέσα μαζικής εξάπάτησης ή ΜΜΕ, μας μιλούν για ‘σιωνιστές’, αυτομάτως σκεφτόμαστε περισσότερο τους Ιουδαίους, παρά τους Εσκιμώους, ενώ όταν μας μιλούν για ‘τζιχαντιστές’, περισσότερο σκεφτόμαστε τους Μουσουλμάνους, παρά τους Πυγμαίους. Ας αναρωτηθούμε όμως: αυτή η επανάληψη της λέξης ‘τζιχαντιστής’, όπως και η σύνδεσή της με τις λέξεις ‘βάρβαρος’ και ‘τρομοκράτης’, μήπως είναι σχεδιασμένη, ώστε να παράγει στην σκέψη μας ένα εσφαλμένο, άρδην καθεστωτικό νοητικό πρότυπο, ήτοι:

Μουσουλμάνος = βάρβαρος = τρομοκράτης;

Ειρηνιστές δεν είμαστε, αν και έχουμε την τάση να βλέπουμε όλες τις μορφές βίας ως ένα εργαλείο, ώστε το απολυταρχικό καθεστώς της ενάντια στην φύση εξουσίας να επιβάλλει την ψευδο-αριστοκρατική θέλησή του στους ιθαγενείς-υπηκόους του, ήτοι σ’ εμάς, τους ανθρώπους. 

Ωστόσο, αν εμείς, οι άνθρωποι, αποφασίσουμε να κάνουμε παιγνίδι και να πάμε σε πόλεμο, πολύ χρήσιμο θα ήταν πρώτα να κατανοήσουμε τι είδους πόλεμο πολεμούμε, ώστε να χρησιμοποιούμε τουφέκια υψηλής τεχνολογίας και ακριβείας και όχι πάλι να πολεμούμε τον πόλεμο κάποιου άλλου, με καραμπίνες υψηλής ασάφειας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail