Τι ενώνει ένα έθνος;


Βάσια Ζαριφοπούλου • Νίκος Γεωργαντζάς

Είναι τα κοινά δεοντολογικά, ηθικά και πολιτικά ιδανικά του εν λόγω έθνους. Χωρίς αυτά τα κοινά δεοντολογικά, ηθικά και πολιτικά ιδανικά, όχι μόνον ένα έθνος δεν ενώνεται, αλλά ίσως είναι καλύτερα, για το κοινό καλό του ανθρωπίνου είδους, εάν το εν λόγω έθνος εκλείψει.

Όσον αφορά στο ελληνικό μας έθος και έθνος, ιδού μερικά δεοντολογικά, ηθικά και πολιτικά ιδανικά, τα οποία θα μπορούσαν ίσως να μας ενώσουν, ώστε συλλογικά, από εξουσιαζόμενοι-υπήκοοι που τώρα είμαστε του προτεκτοράτου 'Greece', ξανά να γίνουμε άνθρωποι κυρίαρχοι εν ελευθερία, ήτοι οι πραγματικοί πολίτες μιας πολιτείας εν ελευθερία:

α´) Αισθητική,
β´) Αλήθεια,
γ´) Αρετή,
δ´) Αφθονία,
ε΄) Τους παραπάνω 4 (τέσσερις) θεμελιακούς πυλώνες των ελληνικών μας ιδανικών, άρρηκτα ενώνει η Αρμονία, η οποία επίσης εκφράζεται και ως η Ομόνοια μεταξύ των πραγματικών πολιτών μιας πολιτείας εν ελευθερία.
ς´) Διανεμητική δικαιοσύνη, με αριθμητική ισοδιανομή των πολιτικών και δημοσίων υλικών αγαθών μεταξύ των πολιτών, και όχι με κάποια τυχάρπαστη αναλογική ή γεωμετρική κατανομή τους, ανάλογα ή γεωμετρικά, με την ευγενή δήθεν καταγωγή κάποιων κοτζαμπάσηδων,
ζ´) Διορθωτική δικαιοσύνη (αναδιανεμητική: αστικός κώδιξ, και ανταποδοτική: ποινικός κώδιξ),
η´) Ατομική ελευθερία ή το ατομικό ευθύνειν και ελέγχειν,
θ´) Κοινωνική ελευθερία ή το κοινωνικό ευθύνειν και ελέγχειν,
ι´) Πολιτική ελευθερία ή το πολιτικό ευθύνειν και ελέγχειν,
ια´) Ισηγορία μετά παρρησίας,
ιβ´) Ισοκρατία ή ισοπολιτεία, και
ιγ´) Ισονομία, απόλυτη, διότι όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι ΄Ελληνες πολίτες, αν και ουδέποτε ταυτιζόμενοι, απολύτως είμεθα καθ’ όλα ίσοι ενώπιον του νόμου, άνευ ουδεμιάς προβλεπομένης διαφορετικής μεταχειρίσεως, τυχόν υπο-ομάδων πολιτών, είτε λόγω καταγωγής ή επαγγελματικής, κοινωνικής ή πολιτικής θέσεως, εισοδήματος, φύλου κ.ο.κ.

Είναι βεβαίως και η ομηρική προτροπή ΕΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑι ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ, το απόλυτον μεταϊδανικόν της απεριορίστου πανδεξιότητος ή πανεπαρκείας του ελληνικού μας κόσμου και πολιτισμού. Προαπαιτεί όμως η ομηρική τούτη προτροπή την επιθυμία και την ικανότητα ανθρώπων ελληνικών, ώστε, να επιδιώκουμε, ένας άνθρωπος, ένας θεσμός, μία κοινωνία ή μία πολιτεία, την σφαιρική συνέλιξη (convolution) των κοινών μας πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Ως επιστέγασμα, κορωνίς ή συνδήκτωρ, το ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ ΕΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑι κατέχει θέσιν έξωθεν και υπεράνω της σφαίρας των λοιπών μας ιδανικών. Το απόλυτο μεταϊδανικόν ΕΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑι ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ άγρυπνα ελέγχει, καθοδηγεί και προστατεύει το ενιαίο σύστημα των ελληνικών μας ιδανικών:

ιδ´) ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ ΕΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑι: το απόλυτο μεταϊδανικό της απεριορίστου πανδεξιότητος ή πανεπαρκείας του ελληνικού μας κόσμου και πολιτισμού. Κατέχει θέσιν έξωθεν και υπεράνω της σφαίρας των ως άνω ελληνικών μας ιδανικών, τα οποία το απόλυτο τούτο μεταϊδανικό άγρυπνα ελέγχει, καθοδηγεί και προστατεύει.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail