Η «ΡΩΣΙΚΗ ΑΡΚΟΥΔΑ» «ΒΡΥΧΑΤΑΙ» – «ΚΟΛΑΣΗ» ΦΩΤΙΑΣ για το ISIS

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΟΥΛΙΑ

Ραγδαίες εξελίξεις λαμβάνουν χώρα τα τελευταία 24ωρα στη Συρία, μετά την εξουσιοδότηση της Ρωσικής Άνω Βουλής προς τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να προχωρήσει στην ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων (σε πρώτη φάση μέσω χειρουργικών αεροπορικών χτυπημάτων) με σκοπό να αποδυναμωθεί η εξτρεμιστική οργάνωση του ISIS.

Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε πως ο μόνος τρόπος για να καταπολεμηθεί η διεθνής τρομοκρατία είναι η προληπτική δράση και η καταστροφή των μαχητών και των τρομοκρατών σε εδάφη που έχουν ήδη καταλάβει «κι όχι να τους περιμένουμε να έρθουν σε εμάς».

Ακόμη τόνισε πως η Μόσχα ενδιαφέρεται να ενταχθούν κι άλλες χώρες στην προσπάθεια αυτή και κάλεσε τους αρμοδίους να επικοινωνήσουν με το κέντρο πληροφοριών στην Βαγδάτη που έχει συστήσει η Ρωσία σε συνεργασία με τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν. Παράλληλα, τόνισε πως η Ρωσία δρα σύμφωνα με όσα ορίζει το διεθνές δίκαιο, αφού έλαβε αίτημα από τη Δαμασκό για ενίσχυση των δυνάμεών της.

Η Ρωσία έχει ζωτικό συμφέρον στη Συρία, καθώς η μόνη ναυτική βάση της στο εξωτερικό βρίσκεται στη Ταρτούς. Τα τελευταία χρόνια η Μόσχα στήριξε ενεργά σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο την Δαμασκό και τώρα αναλαμβάνει μα πιο ενεργή δράση ούτως ώστε να ανακόψει την επέλαση των τζιχαντιστών.

Επίσης η Ρωσία έχει έναν επιπλέον λόγο για την δυναμική της επέμβαση στη Συρία. Χιλιάδες ξένοι που μάχονται με τους τρομοκράτες στη Συρία προέρχονται από τη Ρωσία και από γειτονικές πρώτην σοβιετικές χώρες. Πρόκειται για μουσουλμάνους κυρίως από την Τσετσενία, από το Νταγκεστάν και άλλες περιοχές γύρω και μέσα στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσονδίας. Όπως λένε επίσημα χείλα του ΥΠΑΜ Ρωσίας, το να τους αντιμετωπίσουμε στη Συρία, είναι καλύτερο από το να τους επιτρέψουμε να επιστρέψουν.

Πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος Πούτιν είχε στην ουσία ετοιμάσει ψυχολογικά την παγκόσμια κοινότητα, καθώς σε συνέντευξη που πήρε ο δημοσιογράφος του CBS, Charlie Rose, από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την εκπομπή σε «60 λεπτά» με κεντρικό θέμα της συζήτησης η Συρία, ο Β.Πούτιν ξεκαθάρισε, απευθυνόμενος στον αμερικανικό λαό, δύο πράγματα: ότι μόνο ο λαός της Συρίας θα αποφασίσει για το ποιος θα τους κυβερνήσει και τόνισε πως η Ρωσία θα σώσει τη Συρία και θα στηρίξει τη νόμιμη κυβέρνησή της.

Στην πραγματικότητα, η επιχείρηση προετοιμαζόταν εδώ και εβδομάδες, ή ακόμη και μήνες. Όμως, το πιο σύνθετο και δύσκολο κομμάτι του σχεδίου δεν ήταν το τεχνικό, αλλά το πολιτικό. Η Μόσχα προσπάθησε να συμφωνήσει τις λεπτομέρειες της επιχείρησης με όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις και χώρες.

Η ρωσική αεροπορία βομβαρδίζει ανηλεώς και με εντατικούς ρυθυμούς τους ισλαμιστές. Στόχευσε θέσεις των οργανώσεων JABHAT AL NUSRA,FSA,JAYSH AL FATEH στο ΙDLIB στην επαρχία που βρίσκεται στα τουρκοσυριακά σύνορα.

Σύμφωνα με την λιβανέζικη τηλεόραση Al Mayadine, τα ρωσικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν 30 χτυπήματα κυρίως στην πόλη Djisr al Choughour στην επαρχία του Idlib που την κατέλαβαν οι ισλαμιστές του συνασπισμού του Στρατού της Κατάκτησης Jaysh ala Fateh στη ΒΔ Συρία.Το κυριότερο μέρος της οργάνωσης αποτελείται από την αλ Νούσρα που είναι παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία. Ο αεροπορικός στόλος περιλαμβάνει τα τελευταία μοντέλα των βομβαρδιστικών Su-24M και αεροσκάφη επίθεσης επί του εδάφους τα Su-25.

Επίσης Δαμασκός και Μόσχα χτύπησαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα στην νότια περιφέρεια Ayn Sabil, μονάδα τζιχαντιστών επιπέδου ταξιαρχίας η οποία βρισκόνταν μόλις 13 χιλιόμετρα από το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Kuweires.

Το αεροδρόμιο αυτό είναι το πλέον στρατηγικό σημείο στους ρωσικούς σχεδιασμούς καθώς μόλις καταστεί ασφαλές θα χρησιμοποιηθεί σαν ρωσική βάση στην Β.Συρία και θα μεταφέρονται συνεχώς στρατεύματα (συριακά) και εξοπλισμός, προς την τελική ανακατάληψη του Χαλεπίου και την πλήρη εξόντωση όλων των τζιχαντιστικών ομάδων που βρίσκονται στην δυτική πλευρά της πόλης.

Φυσικά δεν λείπουν τα τελευταία 24ωρα και τα προπαγανδιστικά μηνύματα ΜΜΕ της Δύσης, πως δήθεν η Ρωσία πλήττει άμαχους πληθυσμούς. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε για το συγκεκριμένο ζήτημα το εξής: «Όσο για τις “πληροφορίες” στα δυτικά μέσα ενημέρωσης για τους πολίτες που πλήττονται [από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές], να σας πω πως ήταν κάτι που περιμέναμε και είμαστε προετοιμασμένοι για τέτοιου είδους “επικοινωνιακό πόλεμο”. Θα ήθελα να επιστήσω πάντως την προσοχή σας στο γεγονός ότι οι πρώτες αναφορές για απώλειες αμάχων προέκυψαν πριν καν τα αεροπλάνα μας απογειωθούν…».

Η ενίσχυση της θέσης της Ρωσίας στη Συρία έχει περιπλέξει τα σχέδια της Τουρκίας. Σε αντίθεση με άλλους εταίρους του συνασπισμού, η Τουρκία ενδιαφέρεται για πολλά περισσότερα από την εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Η Τουρκία ελπίζει ότι στο τέλος θα «καλλιεργηθεί» μια Σουνιτική Συρία, ή τουλάχιστον μια ισχυρή τουρκική σφαίρα επιρροής στη Βόρεια Συρία. Η Άγκυρα είναι μεγάλος υποστηρικτής των ανταρτών, ενώ η Ρωσία στηρίζει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις. Και η εκτεταμένη αεροπορική παρουσία της Ρωσίας περιπλέκει σοβαρά τα σχέδια της Τουρκίας για τη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία.

Το παιχνίδι της Τουρκίας αποκτά πάντως περισσότερο επικίνδυνα χαρακτηριστικά, στον βαθμό που ανοιχτά μεταχειρίζεται το δράμα των Σύρων προσφύγων ως γεωπολιτικό πιόνι. Στην Νέα Υόρκη ο Τούρκος πρωθυπουργός παρουσίασε το σχέδιό του για την δημιουργία στη βόρεια Συρία υπό την προστασία του τουρκικού στρατού τριών πόλεων-κοντέινερ, κάθε μία των οποίων θα μπορούσε να στεγάσει 100.000 πρόσφυγες. Πρόκειται για την αναδιατύπωση της τουρκικής φιλοδοξίας για δημιουργία μιας «ασφαλούς ζώνης” που θα επιτρέπει την ανασύνταξη των αντικαθεστωτικών ανταρτών και κυρίως θα αποτρέπει την συνένωση των «αυτόνομων καντονιών” των Κούρδων της Συρίας καθ” όλο το μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων.

Η εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία έγινε σε τέτοιον χρόνο ώστε η Μόσχα να αποκτήσει προβάδισμα έναντι της βασικής «αντιπάλου» της: των ΗΠΑ. Εκ του αποτελέσματος πάντως φαίνεται πως άλλαξε άρδην την κατάσταση στο διπλωματικό πεδίο αναγκάζοντας τους Αμερικανούς να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους, αποδεχόμενοι αρκετά από τα Ρωσικά τετελεσμένα, με τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου να είναι αλλεπάλληλες το τελευταίο διάστημα, ενώ σε μία τελευταία εξέλιξη στο τραπέζι έκατσαν και τα επιτελεία των δύο κρατών με σκοπό το συντονισμό των επιχειρήσεων των αεροπορικών τους δυνάμεων πάνω από τη Συρία έτσι ώστε να μην υπάρξουν τυχών δυσάρεστες καταστάσεις…

Η αεροπορική επιχείρηση της Ρωσίας στη Συρία εντυπωσίασε για την αστραπιαία ταχύτητα και την άψογη οργάνωσή της, σημειώνοντας μια τεράστια νίκη σε διπλωματικό επίπεδο έναντι της δύσης.

ithesis.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail