ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣ Η ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ - Η Τουρκία ξεκίνησε την υδροδότηση της βόρειας Κύπρου

Στρατής Μαζίδης

Ένα βήμα μπρος έκανε η Αγκυρα όσον αφορά τα σχέδιά της για την προσάρτηση των Κατεχομένων στη βόρεια Κύπρο καθώς σήμερα εγκαινιάστηκε το πολυαναμενόμενο έργο του αγωγού για την υδροδότησή της από την Τουρκία.

Μιλώντας κατά την τελετή έναρξης του Alaköprü Dam, που αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος, που ονομάζεται Barış Suyu (Ειρήνη μέσω του νερού), ο τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan, δήλωσε πως η «τουρκική Κύπρος» δε θα αντιμετωπίσει ποτέ πια ξανά έλλειψη νερού:

«Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπροy δεν θα έχει πλέον ελλείψεις σε πόσιμο νερό αλλά και για την άρδευση των γεωργικών εκτάσεων για μισό αιώνα»

Η Barış Suyu θα μεταφέρει συνολικά 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως στο νησί, το οποίο αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα λειψυδρίας.

Το ήμισυ της συνολικής ποσότητας θα χρησιμοποιηθεί για σκοπούς άρδευσης ενώ το υπόλοιπο  προορίζεται για πόσιμο νερό. Το έργο χαρακτηρίστηκε επίσης από την κατασκευή δύο φραγμάτων και δύο υψομετρικών κέντρων.

Μιλώντας κατά την τελετή, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι το έργο κόστισε 1,6 δις τουρκικές λίρες ($ 576.300.000).

Από την πλευρά του ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί εκτίμησε ότι «αυτό το έργο
θα οδηγήσει στην τόνωση της οικονομία της ΤΔΒΚ»

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε το έργο ως μια «υπερήφανη επένδυση» ενώ αυτοπαρουσιαζόμενος ως μεγάλος ηγέτης και ειρηνιστής δήλωσε ότι:

«Αν ο Νότος θέλει επίσης να χρησιμοποιήσει αυτό το νερό εμείς θα τους το μεταφέρουμε χαρακτηρίζοντάς το νερό της ειρήνης».

Ως ένα μοναδικό σχέδιο για την τροφοδότηση του νησιού με νερό μέσω υποθαλάσσιων αγωγών, το νερό που λαμβάνεται από Alaköprü Φράγμα της Μερσίνας στον ποταμό Anamur θα παραδοθεί στο Geçitköy φράγμα κοντά στις ακτές της Κερύνειας με τη βοήθεια των 80 χιλιομέτρων του αγωγού στη θάλασσα και κρέμεται αγωγού που είναι 250 μέτρα κάτω από την επιφάνεια.

Η  Αγκυρα λοιπόν δημιουργεί υποδομές στα Κατεχόμενα. Η Ελλάδα πως αντιδρά;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail