Η Ναζιστική προέλευση των Σκοπίων

Της Μελίνας Κονταξή

Το κυβερνητικό κόμμα των Σκοπίων είναι συνέχεια της VΜRΟ (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση) που ιδρύθηκε το 1893 στην κατεχόμενη Θεσσαλονίκη από Βούλγαρους. 

Βασική προϋπόθεση για να γίνει κάποιος μέλος, σύμφωνα με το πρόχειρο καταστατικό που συνέταξε ένας από τους ιδρυτές ο Ποπάρσωφ επιθεωρητής βουλγαρικών σχολείων στα Σκόπια, ήταν η Βουλγαρική εθνική ταυτότητα.

Η VΜRΟ διευθύνονταν από επιτροπή η οποία σχηματίστηκε το 1894 και την οποία αποτελούσαν Βουλγαροδιδάσκαλοι και πρόκριτοι.

Η VΜRΟ μπορεί να προπαγάνδιζε την αυτονομία της Μακεδονιας γιατί πίστευε ότι έτσι θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της Βουλγαρίας πιο εύκολα, αλλά ποτέ δεν ζήτησε από κάποια Μακεδονική εθνότητα να πολεμήσει γι αυτήν.

Στην διάρκεια της Βουλγαρικής κατοχής της Μακεδονίας κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, στελέχη της VΜRΟ υπηρέτησαν το Βουλγαρικο κράτος.

Το 1923 στελέχη της VΜRΟ συμμετείχαν στην ανατροπή και την δολοφονία του Βούλγαρου πρωθυπουργού, επειδή δεσμεύτηκε για την καταστολή των δραστηριοτήτων τους.

Η VΜRΟ στέκεται στο πλευρό του πραξικοπιματία που ανέλαβε την διακυβέρνηση μετά την δολοφονία του Σταμπολίνσκι και τον βοηθάει στην προσπάθεια ανατροπής του.

Παρόλα αυτά η Κομιντέρν προσπαθεί να την προσεταιριστεί και μετά την ήττα του Κουμμουνιστικού Κόμματος Βουλγαρίας υιοθετεί την ουτοπία για ανεξαρτητοποίηση της Μακεδονίας και της Θράκης.

Η ιδέα για υποτιθέμενη ανεξαρτητοπίηση της Μακεδονίας και της Θράκης δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προσπάθεια της Κομιντέρν να πάρει με το μέρος της το φασιστικό Βουλγαρικό μόρφωμα της VΜRΟ, ενώ η κατασκευή της Μακεδονικής εθνότητας έγινε για να αποδυναμωθούν οι Βουλαρικές αξιώσεις (εξαιτίας της συνεργασίας των Βούλγαρων με τους ναζί) προς όφελος των Γιουγκοσλάβων.

Το 1923 η Βαλκανική Κουμμουνιστική Ομοσπονδία αναφέρει ότι ο αγώνας των εθνοτήτων της Μακεδονίας είναι δίκαιος, αλλά θα κερδηθεί όταν πάψουν να υποστηρίζουν τα συμφέροντα της Ελληνικής, της Βουλγαρικής και της Σερβικής αστικής τάξης.

Η ιστορία της VΜRΟ δεν τελειώνει... 

Το 1924 αναδεκνύεται ως ηγέτης της ο Μιχαήλωφ, ο οποίος πίστευε σε μια ανεξάρτητη Μακεδονία που θα περιελάμβανε Ελληνικά και Γιουγκοσλαβικά εδάφη... 

Ένα δεύτερο Βουλγαρικό κράτος στην Μακεδονία. Με την μεσολάβηση του φασίστα φίλου του, ηγέτη των Ουστάσι που εξόντωσαν πάνω από ένα εκατομμύριο Σέρβους, πείστηκαν οι Ιταλοί να εξοπλίσουν τους Βουλγαρόφρονες της Μακεδονίας μετά την Γερμανική κατοχή.

΄Ετσι δημιουργήθηκε το αξονο-μακεδονικο-βουλγαρικό κομμιτάτο, η αλλιώς Οχράνα που ιδρύθηκε με την σημαντική συμβολή του αξιωματικού του Βουλγαρικού στρατού στην περιοχή, Άντον Κάλτσεφ. Τον Κάλτσεφ οι Σκοπιανοί τον έδωσαν με το ζόρι στον Πλουμπίδη και τον Υφαντή που περίμεναν να τον πάρουν στο Μοναστήρι. 

Ο προϊστάμενος του στην Οχράνα όμως, ο Ιβάν Μαρίνοφ, από φασίστας έγινε κουμμουνιστής, γλίτωσε το εκτελεστικό απόσμπασμα και κατέληξε πρέσβης της Βουλγαρίας.

Η δράση των Σλαβόφωνων που συνεργάστηκαν με τους Ιταλούς και τους Γερμανούς (τρία βοηθητικά τμήματα των SS σχηματίστηκαν από σλαβόφωνους μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας, με άδεια του Χίμλερ) προκάλεσε πολλά δεινά στους Έλληνες, σλαβόφωνους και μη.

Η περίπτωση της Αγίας Άννας που έγινε στόχος επειδή οι 196 κάτοικοι της θεωρούνταν γραικομάνοι από τους Βούλγαρους, ήταν δηλαδή σλαβόφωνοι Έλληνες, όπου οι Ιταλοί πυρπόλησαν σπίτια και αχυρώνες, σκότωσαν 16 κατοίκους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν και η περιουσία τους λεηλατήθηκε από μέλη της Οχράνας. Ο Μιχαήλωφ δεν τιμωρήθηκε, συνέχισε να υποστηρίζει τον σλαβικό ψευτοαλυτρωτισμό.

Η Μακεδονική ταυτότητα υιοθετήθηκε αργότερα και από τον Τίτο σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια πλαστή ταυτότητα και ως διαπραγματευτικό όπλο απέναντι σε Έλληνες και Βούλγαρους.

Η ιδέα της αυτόνομης Μακεδονίας προήλθε από τους Βουλγαροφασίστες, που πίστευαν ότι μετά την αυτονομία της θα μπορούσαν να την εντάξουν πιο εύκολα στην Βουλγαρία, όπως έγινε με την περίπτωση της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Η κατασκευή της «Μακεδονικής εθνότητας» ήταν επινόηση της κομιντέρν, για να υποστηρίξει το κουμμουνιστικό κόμμα Γιουγκοσλαβίας, σαν αντιστάθμισμα της προσέγγισης της Βουλγαρίας με τους Ναζί.

Το σύγχρονο κράτος των Σκοπίων οικοδομήθηκε πάνω στους Βουλγαρόφρονες που είδαν ότι η Βουλγαρία θα ηταν ανάμεσα στους ηττημένους, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα φασιστικό μόρφωμα, που παραβιάζει κατάφορα τα δικαιώματα πραγματικών μειονοτήτων, ανάμεσα τους και η Ελληνική, και το στηρίζουν οι ψευτοανθρωπιστές και οι ιμπεριαλιστές... οι γνήσιοι ΝΑΖΙ όχι οι καρικατούρες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail