Το ΝΑΙ το ΟΧΙ και το γιατί

Του Νίκου Σόβολου

Το δημοψήφισμα της Κυριακής έτσι όπως το προώθησε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κ Τσίπρας ήταν σαφές ότι υπήρξε ένα δύσκολο στοίχημα γι αυτόν και την κυβέρνηση, του ωστόσο ήταν μοιραίο να καταλήξει στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα για πάρα πολλούς λόγους.

Πρώτον γιατί η κυβερνητική επιχειρηματολογία ότι η πρόταση των θεσμών απλά συνέχιζε και βάθαινε την λιτότητα και την ύφεση στην Ελληνική Οικονομία έπεισε την Ελληνική κοινή γνώμη, πως υπάρχει η δυνατότητα μιάς άλλης Οικονομικής πολιτικής που θα αντλούσε οικονομικούς πόρους από τους έχοντες και κατέχοντες κι όχι από τους συνήθεις ύποπτους τις πλατιές λαϊκές μάζες.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού ναι στην Ελλάδα της αξιοπρέπειας, στα πλαίσια μιας Ευρώπης της δικαιοσύνης και των ιδρυτικών της αξιών απεδείχθη σαφές, συγκεκριμένο και καθαρό.

Από την άλλη μεριά οι συνεχείς δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων υπέρ του ναι που συνοδεύτηκαν από την πρόκληση ότι ένα όχι στο δημοψήφισμα θα οδηγούσε σε GREXIT ενόχλησε και πίκαρε ιδιαίτερα το γνωστό Ελληνικό φιλότιμο.

Τέλος η έκθεση του ΔΝΤ που κυκλοφόρησε στα μέσα της εβδομάδας αποκάλυψε ότι η Ελληνική κυβέρνηση είχε δίκιο να επιμένει για τη μη βιωσιμότητα του χρέους ζητώντας την αναδιάρθρωση του.

Στο εσωτερικό τώρα οι υποστηριχτές του ναι με τη σιγουριά που τους διέκρινε για το αποτέλεσμα του, και την επιθυμία της αριστερής παρένθεσης, έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο, δεν έπεισαν ότι όταν η πενταετής λιτότητα και τα συνεχή οικονομικά μέτρα δεν είχαν φέρει αξιόλογα αποτελέσματα μέχρι τώρα, πως η συνέχιση της θα είχε τώρα θετικά αποτελέσματα.

Επίσης ξέθαψαν μια σειρά σκελετούς απ την ντουλάπα, πρόσωπα φθαρμένα στη συνείδηση του λαού μας όπως ο αιωνόβιος κ Μητσοτάκης, ο κ. Σημίτης ο κ Καραμανλής και τόσοι άλλοι υποκύπτοντας ενίοτε και στο λάιφ στάιλ (Ρουβάς).

Το μήνυμα του όχι είχε ένα πατέρα και ηγέτη, το μήνυμα του ναι είχε πολλούς πατεράδες με διαφορετικές αφετηρίες γι αυτό κι ήταν ασαφές και θαμπό.

Σήμερα ωστόσο είναι μια άλλη μέρα, η κυβέρνηση έχει χρέος να ενώσει το λαό μας , να αποδείξει ότι η επόμενη μέρα δε θα έχει νικητές και ηττημένους και αποφασιστικά να διαπραγματευτεί μια λογική συμφωνία και να διεκδικήσει με αποφασιστικότητα την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους. Η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ήταν μια ενέργεια στη σωστή κατεύθυνση.

*ο Νίκος Σόβολος είναι οικονομολόγος / πολιτικός επιστήμων
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail