Tο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης είναι παντελώς αδιάφορο

Υπάρχει πάντα ένας ηλίθιος...
Του SON OFEON

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, που διαρρέουν στο τύπο από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, αναμένεται σύντομα συμφωνία στο Eurogroup για απελευθέρωση κάποιας δόσης.

Η καταβολή αυτής της δόσης είναι απολύτως απαραίτητη στην Ελλάδα.

Χωρίς αυτήν η κυβέρνηση δε θα μπορέσει να πληρώσει την δόση των 750 εκατ ευρώ προς το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου 2015.

Θα έχει προηγηθεί η καταβολή 200 εκατ ευρώ προς το ΔΝΤ στις 6 Μαΐου 2015.

Τα ποσά αυτό βέβαια θα μπορούσαν να καταβληθούν από το EFSF είτε ως μέρος της εναπομείνουσας δόσης των 1,8 δισ ευρώ, είτε ως επιστροφή των κερδών από το πρόγραμμα αγοράς Ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ ποσού επίσης 1,8 δισ ευρώ μέσω του ESM.

Διαθέσιμα στον ESM υπάρχουν βέβαια και ομόλογα του EFSF αξίας 10,9 δισ ευρώ.
Aλλά αυτά έχουν δεσμευθεί για τις ανάγκες της επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάρθρωσης των Ελληνικών τραπεζών.

ΠΗΓΗ http://www.efsf.europa.eu/mediacentre/news/2015/efsf-board-of-directors-extends-mffa-for-greece-until-30-june-2015.htm?lang=-en

Η αποδέσμευση των παραπάνω κεφαλαίων απαιτεί συμφωνία στο Eurogroup και ταυτόχρονη επιτυχή αναθεώρηση για το προηγούμενο πρόγραμμα ως σήμερα.

Οι ανακοινώσεις που έγιναν από τον διευθυντή επικοινωνίας του ΔΝΤ κο Rice στις 30 Απριλίου 2015 επιβεβαιώνουν ότι το ΔΝΤ ζητάει συνολική συμφωνία και δεν είναι διατεθειμένο να δεχθεί τήρηση μόνο μέρους των προηγούμενων δεσμεύσεων.

ΠΗΓΗ http://www.imf.org/external/np/tr/2015/tr043015.htm

Η απελευθέρωση των κεφαλαίων λοιπόν γίνεται σχεδόν αδύνατη, αν δούμε το πρόγραμμα διάσωσης συνολικά,.

Οι δύο από τους δύο "θεσμούς", δηλαδή η ΕΚΤ και το ΔΝΤ απαιτούν τη συνολική τήρηση των προγενέστερων  δεσμεύσεων της Ελλάδας.

Αντίθετα το Eurogroup κωλυσιεργεί και προσπαθεί να αποδυναμώσει σταδιακά την διαπραγματευτική αντίσταση της Ελλάδας.

Η συμφωνία σ' αυτή τη φάση θα έπρεπε να είναι παντελώς αδιάφορη για την Ελλάδα.

Τα κεφάλαια που είναι δυνατό να αποδεσμευθούν δεν καλύπτουν και τις υποχρεώσεις της Ελλάδας για τον Ιούλιο  και τον Αύγουστο φέτος προς την ΕΚΤ.

Αν η κυβέρνηση υποχωρήσει πλήρως τώρα, τι περιθώρια για διαπραγμάτευση θα έχει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που θα χρειασθούν πολύ περισσότερα χρήματα?

Η κυβέρνηση της Ελλάδας δε χάνει την ελπίδα της για συμφωνία, ελπίζοντας σε κάποιο θαύμα και σε ερασιτεχνικούς τεχνικούς ελιγμούς.

Eπέλεξε να αντικαταστήσει τους διαπραγματευτές της συμφωνίας για λογαριασμό της με το Eurogroup με πρόσωπα πιο αρεστά και γνωστά στο Eurogroup.

Tις διαπραγματεύσεις φέρεται πλέον να κατευθύνει ο κος Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Γεννήθηκε στο Rotterdam της Ολλανδίας και κατάγεται από την περιοχή της Πρέβεζας, όπως επίσης και ο κος Τσίπρας.

Είναι παντρεμένος με διευθύντρια αναλύσεων στην ΤτΕ, σκωτζέζικης καταγωγής, που φέρεται ως λογογράφος των ομιλιών του κου Προβόπουλου.

ΠΗΓΗ http://www.thetoc.gr/magazine/eukleidis-tsakalwtos-o-anthrwpos-sti-skia-tou-gbaroufaki

Με βάση το βιογραφικό του είναι ένας λαμπρός επιστήμονας, αλλά τι εκφράζει πολιτικά για το ΣΥΡΙΖΑ?

Πήρε 29434 ψήφους το 2015, σε σχέση με 33379 ψήφους του κου Λαφαζάνη, 95453 ψήφους του κου Τσίπρα, 96639 ψήφους του κου Δραγασάκη και 135638 ψήφους του κου Βαρουφάκη.

Με βάση το ενδεικτικό σύνολο των παραπάνω ψήφων, αντιπροσωπεύει μόλις το 7,5% του ποσοστού των μελών του ΣΥΡΙΖΑ  (=29434/390543)

Αυτή είναι αριθμητικά η αλήθεια από άποψη πολιτικής επιρροής.

Είναι σαν να στέλναμε ένα λοχαγό για να αντιπροσωπεύσει ένα συγχωριανό συνταγματάρχη και μάλιστα χωρίς λεπτομερείς οδηγίες.

Δεν αναφέρθηκα σε βαθμούς υπαξιωματικών για να μην τους θίξω, αλλά κανένας τους δεν περνάει στη κοινωνία ως στρατηγός.

Μπορούν οι "συμφωνίες" του κου Τσακαλώτου να δεσμεύσουν "πολιτικά" το ΣΥΡΙΖΑ?

Θα πρέπει να είναι κανείς πολιτικά αφελής για να πιστέψει ότι οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί στο Eurogroup, θα μπορέσει με επιτυχία να σερβιρισθεί στο Ελληνικό κοινό ως επιτυχία και στη συνέχεια να εφαρμοσθεί.

Περισσότερο η κίνηση αυτή θυμίζει την αποστολή της Ιφιγένειας στην Αυλίδα για να "παντρευτεί" τον Αχιλλέα.

'Ολοι γνωρίζουμε όμως τι έπαθε η Ιφιγένεια στο τέλος: Θυσιάσθηκε για να αρχίσει ο "Τρωικός" πόλεμος...

Ενώ ο κος Τσακαλώτος και το επιτελείο του θα καταβάλει αξιόλογες προσπάθειες για συμβιβασμό, το αποτέλεσμα της όποιας συμφωνίας του με τους δανειστές θα απορριφθεί πανηγυρικά από τους πολιτικούς του κόμματος του, όταν επιστρέψει.

Και όσοι επιχειρήσουν να τον στηρίξουν, μετά την επιστροφή του με τυχόν "συμβιβαστική" συμφωνία, θα έχουν την τύχη του.

Οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να έχουν καλό τέλος, γιατί λείπει η αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα στους συνομιλητές.

Οι Ευρωπαίοι βλέπουν στο πρόσωπο του κου Τσίπρα ένα άλλο Σαμαρά, που τους παραμυθιάζει και δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο του κόμματός του.

Οι Συριζαίοι βλέπουν στο πρόσωπο των Ευρωπαίων τον μικρόψυχο κο Draghi, που μετά τις 20 Φεβρουαρίου κάνει ότι μπορεί για να τους συνθλίψει με οικονομικό όπλο τη ρευστότητα των τραπεζών και το σταγονόμετρο του ELA.

Η διαπραγμάτευση μπορεί να αποκτήσει νόημα, μόνο αν προκύψουν κινήσεις, που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη.

Αυτές οι κινήσεις πρέπει να προέλθουν από τους υπουργούς του Eurogroup, όσο είναι ακόμα καιρός.
Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών προς το ΔΝΤ δεν είναι τυχαίο.

Πληρωμή 200 εκατ ευρώ στις 6 Μαΐου 2015, δηλαδή μία ημέρα πρις τις Αγγλικές βουλευτικές εκλογές και πληρωμή 750 εκατ ευρώ μία ημέρα μετά το κρίσιμο Eurogroup στις 11 Μαΐου 2015.
Μία στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ στις 6 Μαΐου 2015 θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς τις εκλογές στην Αγγλία και να ενισχύσει το UKIP.

Μία στάση πληρωμών στις 12 Μαΐου 2015 θα αποδείξει έμπρακτα, αν η μετάδοση της κρίσης μπορεί να περιορισθεί μόνο στην Ελλάδα.

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις τα 10,2 δισ ευρώ, που επιστράφηκαν στο EFSF, θα καταλήξουν να χρηματοδοτήσουν τη διάσωση των Ελληνικών τραπεζών και θα σώσουν την παρτίδα.

Αλλά τι νόημα θα έχει πλέον μία σωτηρία της παρτίδας, όταν το παιχνίδι θα έχει χαρακτήρα Χάνω και Χάνεις?

To Grexit δε θα προκύψει επειδή η Ελλάδα δεν κατέληξε εγκαίρως σε συμφωνία με τους εταίρους της, αλλά επειδή ο κος Draghi τσιγκουνεύεται να δώσει στην Ελλάδα επιπλέον ρευστότητα, που της χρειάζεται για να πληρώσει δόσεις χωρίς να προκαλέσει επιπλέον ύφεση στην οικονομία της.
Πόσο σίγουροι είναι οι διεθνείς κυβερνήτες, όταν οι Κεντρικές Τράπεζες τους είναι γεμάτες με χαρτοφυλάκια μετοχών με τις τιμές στα χρηματιστήρια στα ύψη?

Πόσο ασφαλές είναι το διεθνές τραπεζικό σύστημα, όταν τα ενέχυρα του σε ομόλογα θα μπορούσαν να πέσουν κατά 50%, αν τα επιτόκια διπλασιασθούν σε μία ημέρα από το 0,3% στο 0,6%?

Μία αντίστοιχα μικρή μεταβολή επιτοκίων έγινε σε μία ημέρα διαπραγμάτευσης για τα επιτόκια των ομολόγων Γερμανίας πρόσφατα.

ΠΗΓΗ http://www.zerohedge.com/news/2015-04-30/bunds-bullion-bloodbathd

Η διαχρονική τάση των γερμανικών επιτοκίων για άνοδο φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

Τα επιτόκια περίπου διπλασιάζονται στο διάγραμμα, όταν η διάρκεια μεγαλώνει κατά 5 χρόνια.
Ο πολιτικός και οικονομικός χρόνος συμπυκνώνεται.

Προβλεπόμενες μεταβολές πενταετίας συμβαίνουν πλέον σε διάστημα μηνών, ακόμα και ημερών.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση πλησιάζει και στο Eurogroup "διαπραγματεύονται" για βλακώδεις λεπτομέρειες, αγνοώντας τον κίνδυνο που πλησιάζει ταχύτατα...

Τα λεφτά υπάρχουν, η λύση είναι εύκολη, αλλά πόσοι υπουργοί του Eurogroup  χρειάζονται για να κατάληξουν σε ένα αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό?

Δυστυχώς μόνο ένας, που όπως φαίνεται είναι και πνευματικά μικρόψυχος και ανάπηρος...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail