Στο καναβάτσο η Frau Merkel στη Γερμανία

Στρατής Μαζίδης

Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύαμε την κίνηση των Πράσινων και των Αριστερών να τους δοθεί πρόσβαση στα αρχεία που αφορούσαν τη συνεργασία της BND με την NSA, διαφορετικά θα αποφάσιζαν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αρνήθηκε να παραδώσει τα έγγραφα που αποδεικνύουν την έκταση της συνενοχής της κυβέρνησής της με την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) σχετικά με ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κατασκοπείας.

Τα μέλη του κοινοβουλίου της Γερμανίας, θα ζητούσαν σήμερα την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως η BND βοήθησε την NSA να κατασκοπεύει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής Προεδρίας , της Ευρωπαϊκή Επιτροπής και της Airbus.

Το σκάνδαλο κατασκοπείας έχει συνταράξει τη γερμανική κοινή γνώμη η οποία στέκεται αρνητικά απέναντι σε αυτή την ιστορία, όταν την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκε η ενεργή συμμετοχή της κυβέρνησης στις επιχειρήσεις της NSA, παρά τις διαψεύσεις στο κοινοβούλιο.

Από την άλλη πλευρά η γερμανική κυβέρνηση κατήγγειλε την παρακολούθηση του τηλεφώνου της Μέρκελ δείχνοντας την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο ως το κέντρο των παρακολουθήσεων και σχολιάζοντας ως απαράδεκτη την κατασκοπεία μεταξύ φίλων.

Ωστόσο η Μέρκελ τελεί υπό έντονη πίεση για να αποκαλύψει όσα γνωρίζει για το θέμα. Ακόμη και ο κυβερνητικός της εταίρος, οι σοσιαλδημοκράτες ασκούν πιέσεις. Ο αντιπρόεδρος τους Ralf Stegner δήλωσε στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung:

«Το παιχνίδι της διατήρησης σε μια απόσταση των τελευταίων πορισμάτων και να λένε ότι δεν έχουν καμία σχέση με όλα αυτά, αποτελεί πρώτο ζήτημα».

Δύσκολοι καιροί για την Ανγκελα Μέρκελ...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail