ΣΗΚΩΝΕΙ το γάντι η Ουάσινγκτον κι απαντά στο Πεκίνο για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Στρατής Μαζίδης

Ανεβαίνει η ένταση στον πόλεμο δηλώσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνο για το ζήτημα της θάλασσας της Νότιας Κίνας με τη δημιουργία των τεχνητών νησίδων, τις διεκδικήσεις όλων των πέριξη χωρών και τα συμφέροντα των ΗΠΑ οι οποίες υπερασπίστηκαν τις πτήσεις της πάνω από την περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Jeff Rathke δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον την Τρίτη ότι οι προσπάθειες αποκατάστασης εδαφών της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχουν «συμβάλει στην αύξηση των εντάσεων" και ότι οι ΗΠΑ είναι "προσεκτικές" παρακολουθώντας στις στρατιωτικές εξελίξεις της Κίνας στην περιοχή.

«Συνεχίζουμε να προτρέπουμε την Κίνα να επιδείξει μεγαλύτερη διαφάνεια σε σχέση με τις δυνατότητες και τις προθέσεις της» δήλωσε ο Rathke και συμπληρώνει:

«Ενθαρρύνουμε την Κίνα να κάνει χρήση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της κατά τρόπο που να ευνοεί τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού».

Επίσης το Πεντάγωνο υπερασπίστηκε τις πτήσεις της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου συνταγματάρχης Steve Warren δήλωσε:

«Όλες οι πτήσεις μας και το σύνολο των κινήσεων των πλοίων μας είναι μέσα στο διεθνή εναέριο χώρο και τα διεθνή ύδατα. Αυτό είναι μέρος της αποστολής μας για να υπερασπιστούμε την ελευθερία της ναυσιπλοΐας».

Τέλος σε πρόσφατη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Josh Earnest ανέφερε πως ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θεωρεί την κατάσταση της ασφάλειας της Νότιας Θάλασσας της Κίνας "κρίσιμης σημασίας" για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία.

Η μπάλα λοιπόν επέστρεψε στο Πεκίνο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail