Συναγερμός στο Τελ Αβίβ με το Ιράν - Κίνδυνο τρομακτικού πολέμου βλέπει ο Νετανιάχου μετά τη συμφωνία

Στρατής Μαζίδης

Μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με βάση τις τρέχουσες συνθήκες θα «απειλήσει την επιβίωση του Ισραήλ» δήλωσε ο Βενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποιώντας ότι θα αυξηθεί παράλληλα ο κίνδυνος ενός «φρικιαστικού πολέμου».

Σε μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξέφρασε την αντίθεσή του στη συμφωνία-πλαίσιο που επετεύχθη την Πέμπτη.

Ο Νετανιάχου απηύθυνε για άλλη μια φορά έκκληση για μια «καλύτερη διαπραγμάτευση» επιμένοντας ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό θα ήταν «μια επιχείρηση αυξημένης πίεσης στην Τεχεράνη».



Ο Νετανιάχου προειδοποίησε ότι αν η τελική συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί τον Ιούνιο, κινηθεί πάνω στο ισχύον πλαίσιο, θα «αυξήσει τους κινδύνους διάδοσης των πυρηνικών όπλων στην περιοχή και τους κινδύνους ενός τρομακτικού πολέμου».

Οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις και μια συμφωνία θα "νομιμοποιήσουν" το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, για το οποίο επιμένει ο Νετανιάχου πως έχει απώτερους στρατιωτικούς σκοπούς και ότι σχεδιάστηκε για να αυξήσει την επιθετικότητα στην περιοχή και να φέρει περισσότερο τρόμο σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Σήμερα, το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ εξέφρασε την αντίθεσή του στη συμφωνία με το Ιράν, όπως μεταδίδει το Reuters ενώ ο Νετανιάχου αναμένεται σύντομα να κάνει μια δήλωση.

Στον αντίποδα ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε το Νετανιάχου την Πέμπτη το βράδυ για να συζητήσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Ιράν μετά τις συνομιλίες διάρκειας οκτώ ημερών στην Ελβετία προκειμένου να τον πείσει ότι η συμφωνία αποτελεί σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της αποτροπής να αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail