Μια χαρά τα είπε η Corriere Dela Serra. Μάλλον ο Γιάνης μπερδεύτηκε από τις πολλές δημιουργικές ασάφειες

Του Στρατή Μαζίδη

Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Ο υπουργός οικονομικών και συνεντεύξεων, Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης πετάει κάτι, δημιουργείται σούσουρο και ύστερα το μαζεύουμε.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της «ανεύθυνης» ιταλικής εφημερίδας Corriere Dela Serra που «σκοπίμως» παρερμήνευσε τα λεγόμενα Βαρουφάκη και έκανε λόγο για δημοψήφισμα εξόδου από το ευρώ.

Το Υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του διαψεύδει την ιταλική εφημερίδα, στην πράξη όμως μάλλον την επιβεβαιώνει. Ας δούμε την ανακοίνωση και ας καταλάβουμε το γιατί:

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το τι θα συμβεί αν η Ευρώπη δεν "ακούσει" τις ελληνικές θέσεις, ο υπουργός απάντησε πως η Ευρώπη ακούει και γνωρίζει πως να βρίσκει λύσεις και να επιτυχαίνει αμοιβαίως επωφελείς συμφωνίες. Κι όταν ο εν λόγω δημοσιογράφος επέμεινε στην υποθετική ερώτηση "ναι, αλλά τι θα κάνετε αν απορριφθούν όλες σας οι προτάσεις;" ο υπουργός απάντησε πως, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, "εμείς δεν έχουμε αγαπήσει τις καρέκλες - αν χρειαστεί, αν βρεθούμε μπροστά σε αδιαλλαξία, θα καταφύγουμε στον ελληνικό λαό είτε με εκλογές είτε με δημοψήφισμα" - προφανώς όσον αφορά το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πολιτικής. Σε αυτό όμως το σημείο της συνέντευξης η σύνταξη της εφημερίδας προσέθεσε "για το ευρώ" - κάτι που ο υπουργός ούτε είπε ούτε εννόησε.

Γενικότερα, τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται κρούσματα συστηματικής διαστρέβλωσης των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών από μερίδα των ΜΜΕ.

Για ποια διαστρέβλωση μιλά ο Γιάνης με ένα ν; Αυτός μάλλον δε γνωρίζει τι πιστεύει. 70% μνημόνιο; 0% μνημόνιο; Διαγραφή του χρέους; Βιώσιμο το χρέος; Μυστικοί πράκτορες της ΜΙ6 στη Μύκονο; Ή δημιουργική ασάφεια ώστε ο καθένας στη χώρα του να λέει ότι βλακεία θέλει και επί της ουσίας να μετρά ο χρόνος σε βάρος της Ελλάδας;

Ειλικρινά μου θυμίζει αυτόν που πάει σε παρέα, «αερίζεται», τους κάνει όλους άνω κάτω και μετά βγαίνει από πάνω.

Εν προκειμένω το λέει ξεκάθαρα η αυτο-αναιρούμενη ανακοίνωση, Δ Η Μ Ο Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α.

Αν βρεθούμε σε αδιέξοδο θα πάμε σε δημοψήφισμα όσον αφορά το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πολιτικής.

Μα αυτό δε θα είναι ένα δημοψήφισμα παραμονής ή όχι στην Ευρωζώνη επί της ουσίας;

Αν θα τεθεί το ερώτημα να πάρουμε κι άλλα μέτρα, να σου φορτώσουμε 2-3 ΕΝΦΙΑ ή όχι, να σε ξεσκίσουμε, και πούμε ΟΧΙ, υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι θα παραμείνουμε στην Ευρωζώνη;

Και ας μην ανταπαντήσει κανείς ότι δεν μπορούν να μας διώξουν. Απλά θα κλείσουν την κάνουλα και θα μας πουν «βγάλτε τα πέρα μόνοι σας. Εμείς τα λύσαμε τα προβλήματά μας».  Κιεδώ σας θυμίζω τα τελευταία άρθρα του Γιώργου Μαλούχου από το ΒΗΜΑ και το πως η χαλάρωση Ντράγκι αποδεικνύεται η θηλιά της Ελλάδας.

Κι από το βυθό της θάλασσας όταν αναδυόμαστε, δε μας διώχνουν ούτε τα ψάρια ούτε τα φύκια, εμείς βγαίνουμε διότι χρειαζόμαστε οξυγόνο.

Ας μην παίζει λοιπόν ο υπουργός με τις λέξεις και τη δημιουργική ασάφειά του. Ας αναλάβει το βάρος των λόγων του διότι από πράξεις μάλλον είναι ασαφές το τοπίο.

Τελικά μιλάμε ή κλάνουμε;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail