Λίγο πριν την αναμέτρηση στον Ειρηνικό; Συναγερμός στο Πεκίνο από τις στρατιωτικές διαθέσεις της Ιαπωνίας με τα νέα της αποκτήματα!

Στρατής Μαζίδης

Το ιαπωνικό Ναυτικό  παρέλαβε το μεγαλύτερο επίπεδο ελικοπτεροφόρο του μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε προσπαθεί να χαλαρώσει τους περιορισμούς του ειρηνιστικού μεταπολεμικού συντάγματος της χώρας.

Το «Ιζούμο» όπως ονομάζεται έχει μήκος 248 μέτρα και πλήρωμα 470 ατόμων και ομοιάζει με τα αμφίβια επιθετικά σκάφη των ΗΠΑ.

Το πλοίο θα ελλιμενίζεται στη Ναυτική Βάση της Γιοκοσούκα κοντά στο Τόκιο, όπου εδρεύει και ο έβδομος στόλος των ΗΠΑ.

Σχεδιασμένο ως ελικοπτεροφόρο, το Ιζούμο επιτρέπει στην Ιαπωνία να μην παραβεί τις μεταπολεμικές της δεσμεύσεις σχετικά με τα πολεμικά της μέσα καθώς τα αεροπλανοφόρα θεωρούνται επιθετικά όπλα.

Ωστόσο αποτελεί ένα πολύ ορατό σημάδι πως η Ιαπωνία επεκτείνει τη στρατιωτική ικανότητα της να λειτουργεί στο εξωτερικό.



«Το σκάφος μπορεί να χρησιμεύσει σε μια ευρεία γκάμα ρόλων, συμπεριλαμβανομένων ειρηνευτικών επιχειρήσεων, τη συνδρομή σε αποστολές βοήθειας μετά από για φυσικές καταστροφές κτλ. Βοηθά επίσης να βελτιώσουμε την ικανότητά μας στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο» δήλωσε ο στρατηγός Nakatani,  υπουργός Αμυνας της Ιαπωνίας.

Αυτό όμως που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι υπό προϋποθέσεις, το Ιζούμο αν και δεν είναι εφοδιασμένο με καταπέλτες ατμού, οι οποίοι απαιτούνται για τη δρομολόγηση σταθερών πτερύγων μαχητικών αεροσκαφών, θα μπορούσε να χρησιμεύσει και ως μίνι αεροπλανοφόρο αφού η έκδοση VTOL του F-35 και το jump jet θα μπορούσε να απογειωθούν από το κατάστρωμα πτήσης.

Εκτός του Izumo, η Ιαπωνία αγοράζει αεροσκάφη περιπολίας μεγαλύτερου βεληνεκούς, όπως το μεταγωγικό τύπου Osprey της Boeing ενώ κατασκευάζει και αμφίβια οχήματα επίθεση. Όλα αυτά στο σύνολό του ανησυχούν την Κίνα, η οποία επίσης εκτελεί ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των ναυτικών της επιχειρησιακών δυνατοτήτων με τη ναυπήγηση ενός σούπερ αεροπλανοφόρου.

Η προμήθεια του νέου πολεμικού πλοίου έρχεται εν μέσω εντάσεων με το Πεκίνο σχετικά με τις νήσους Σενκάκου ή αλλιώς Ντιαογιού στα κινέζικα, για των οποίων την κυριαρχία ερίζουν οι δύο χώρες.

Τα νησιά αυτά είναι πλούσια σε ορυκτούς πόρους και οι δύο χώρες έχουν στείλει στρατιωτικά περιπολικά σκάφη στην περιοχή.

Τον Ιανουάριο, η Ιαπωνία ενέκρινε το μεγαλύτερο στρατιωτικό προϋπολογισμό της σε 70 χρόνια, ο οποίος αγγίζει το ποσό των $ 42 δις και το Φεβρουάριο αναφέρθηκε ότι το Τόκιο σχεδιάζει επίσης να αναθεωρήσει το νόμο σύμφωνα με τον οποίο πολίτες έχουν τον έλεγχο επί των εθνικών αμυντικών δυνάμεων. Το κυβερνόν Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα θέλει επίσης να θεσπίσει νομοθεσία, η οποία θα επιτρέψει το ιαπωνικό στρατό να λειτουργήσει πιο εύκολα στο εξωτερικό.

Η Κίνα αντιδρά καλώντας την Ιαπωνία να «παραμείνει σταθερή στην πορεία προς την ειρήνη».

«Αν Τόκιο επιχειρήσει να αντιμετωπίσει τον πόλεμο λανθασμένα, ή να επιβάλει ασάφεια ή περιφρόνηση σχετικές με τις πολεμικές του δράσεις, θα ανησυχήσουμε περαιτέρω για αυτό σχετικά με το πόσο τιμά την οδό της ειρήνης», δήλωσε ο Cheng Yonghua, πρεσβευτής της Κίνας στην Ιαπωνία.

Ο Saul Takahashi, ιάπωνας δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ακτιβιστής, έγραψε πέρυσι ότι η γιαπωνέζικη κοινή γνώμη είναι σε μεγάλο βαθμό υπέρ των στρατιωτικών πολιτικών του Αμπε, ακόμα κι αν αυτό έχει ανησυχήσει πολλούς από τους γείτονες και τους συμμάχους της Ιαπωνίας.

«Ο Αμπε έχει κηρύξει κατ 'ουσίαν τον πόλεμο σε όλες τις πτυχές του πασιφισμού (τις βλέψεις δηλαδή στον Ειρηνικό) της Ιαπωνίας και τα αποτελέσματα μόνο καταστροφικά μπορεί να είναι για τη χώρα και τον κόσμο» σχολιάζει ο Takahashi.

Η Ιαπωνία υπήρξε μια αυτοκρατορία κι ένας πολεμικός λαός. Είχε πάντοτε βλέψεις προς όλες τις κατευθύνσεις του ορίζοντα ενώ ως έθνος είναι σκληροτράχηλο με μεγαλύτερη απόδειξη το Β' ΠΠ όταν ηρνείτο πεισματικά τη συνθηκολόγηση παρά τους καθημερινούς βομβαρδισμούς στο Τόκιο μέχρις ότου έπεσαν οι ατομικές βόμβες.

Αρχίζει λοιπόν να ξεμυτίζει η Ιαπωνία; Και πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια αναμέτρηση για τα νησιά Σενκάκου;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail