Πατριάρχης με καρδιά που τρέχει στα πληγωμένα του παιδιά μέσα στους όλμους

Στρατής Μαζίδης

Μια σπουδαία μορφή είχε την ευτυχία να ζήσει η Χριστιανοσύνη της Συρίας μέσα στο χρόνια του πολέμου. Η Συρία άλλωστε έχει μακρά παράδοση ανάδειξης σπουδαίων μορφών όπως ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός, ο Ισαάκ ο Σύρος με το σπουδαίο συγγραφικό πατερικό έργο και ο Εφραίμ ο Σύρος.

Ο ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής Ιωάννης Γιαζίγκι ο 10ος (Χ) επισκέφθηκε σήμερα σύμφωνα με το πρακτορείο ΣΑΝΑ την πόλη της Mhardeh και την πόλη του Kafr Bahm ως μέρος μιας επίσκεψης στην επαρχία της Χάμα όπου μαίνονται οι μάχες ανάμεσα στο συριακό στρατό και τους «μετριοπαθείς» ισλαμοφασίστες.

Είναι αυτοί οι ισλαμοφασίστες που έχουν απαγάγει τον Μητροπολίτη Παύλο Γιαζίγκι, αδερφό του Πατριάρχη δύο χρόνια νωρίτερα στο Χαλέπι καθώς επίσης και το Μητροπολίτη Ιωάννη.

Ο Ιωάννης Χ δήλωσε πως η τρομοκρατία και ο τακφιρισμός δεν έχουν καμία θέση στη Συρία, καθώς είναι ξένες νοοτροπίες προς τους Σύριους και την ιστορία τους, υποστηρίζοντας ότι οι Χριστιανοί της Συρίας θα παραμείνουν στην πατρίδα τους όσα πικρά ποτήρια κι αν κρύβονται για αυτούς στο μέλλον.

Ο Πατριάρχης κήρυξε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Mhardeh, στην οποία προσευχήθηκε για την ειρήνη στη Συρία και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των απαχθέντων επισκόπων Yohana Ibrhaim και Paul Yazigi (ο αδερφός του) οι οποίοι είχαν απαχθεί από τρομοκράτες στο Χαλέπι σχεδόν πριν από δύο χρόνια.

Επίσης, χοροστάτησε σε ακολουθία στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία, στο Kafr Bahm, όπου συναντήθηκε αργότερα με οικογένειες των μαρτύρων για να τους στηρίξει.

Με το δικό του σταυρό του μαρτυρίου, με την άγνοια του τι απέγινε ο αδερφός του Παύλος, ο καλός ποιμένας σπεύδει από τη μια πληγωμένη πόλη στην άλλη. Από Χαλέπι στη Δαμασκό, κι από τη Χομς στη Χάμα. Έχει να ενώσει τα παιδιά της Συρίας, να στηρίξει μάνες και ορφανά, να δώσει δύναμη για να αντέξει ο λαός και να φτάσει στην ελευθερία ξανά.

Ένας Πατριάρχης των χαρακωμάτων, της ελπίδας και της προσευχής, όχι των συλλείτουργων και της πολιτικής όπως κάποιοι άλλοι. Προσέξτε την αγνή μορφή του στη φωτογραφία.

Ο Θεός δε θα αργήσει να τον δικαιώσει. Τιμή για εμάς να μεταφέρουμε τη δράση του.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail