Μια δήλωση Βαρουφάκη την ημέρα... την Ευρώπη κάνει πέρα

Θεόδωρος Σκυλακάκης

Κάθε μέρα ο κ. Βαρουφάκης κάνει και μια δήλωση ή συνέντευξη (πολλές μέρες και δύο και τρεις). Όταν μιλάς ακατάσχετά -χωρίς μάλιστα να έχεις σκεφθεί γιατί μιλάς και γιατί δεν προτιμάς να σιωπήσεις- τότε αναπόφευκτα κάνεις γκάφες.
Κι ο κ. Βαρουφάκης δεν αφήνει ούτε μέρα χωρίς να μιλήσει. Σήμερα είπε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται χρήματα αλλά ιδιωτικές επενδύσεις1. Σωστό ως γενική αρχή, αλλά τα κράτη δεν διατάσσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ το 2015 η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα των κρατών γιατί το χρηματοδοτικό κενό είναι τερατώδες και χωρίς χρήματα από την Ευρώπη δεν καλύπτεται ό,τι κι αν γίνει με το χρέος. Την ίδια ώρα σε άλλη δήλωση μιλούσε για έκτακτο φόρο σε όσους έχουν να πληρώσουν (που όλως τυχαίως είναι και οι μόνοι που μπορούν να επενδύσουν). Επειδή οι ιδιώτες επενδυτές μισούν τις χώρες που βάζουν έκτακτους φόρους κατάφερε λοιπόν την ίδια μέρα να κάνει ένα ανέφικτο αίτημα (ζητωντας ιδιωτικές επενδύσεις από τα κράτη), να υπονομεύσει τον κεντρικό στόχο των ιδιωτικών επενδύσεων που ο ίδιος θέτει (έκτακτος φόρος) και να υπονομεύσει το αίτημα που ο ίδιος θα αναγκαστεί να θέσει (όταν θα ζητήσουμε χρήματα από τα κράτη τον Ιούνιο!).

Τα ίδια έλεγε και στην αρχή τις συζήτησης για την παράταση-γέφυρα (δεν θέλουμε χρήματα) και τώρα αναζητούμε εναγωνίως ό,τι μετρητό έχει απομείνει στο ελληνικό δημόσιο και στα ταμεία!

Η διαπραγμάτευση δυστυχώς έχει ως τώρα αποτύχει. Οι κ.κ. Βαρουφάκης και Τσίπρας δεν πήραν ούτε Ευρώ από την Ευρώπη, ενώ με τις διάφορες δηλώσεις τους μετεκλογικά διευκόλυναν τη επιπλέον φυγή των κεφαλαίων (έτσι έχουμε τώρα πολύ λιγότερη ρευστότητα απ' ό,τι το τέλος Ιανουαρίου). Αντίθετα με την τακτική τους (βλ. το άδειασμα των Ευρωπαίων με τις ανοησίες περί δημιουργικής ασάφειας την ώρα που πήγαιναν στα Κοινοβούλιά τους για να στηρίξουν την συμφωνία, η επίθεση σε κυβερνήσεις Ισπανίας-Πορτογαλίας κ.λπ.), καθιστούν όλο και πιο δύσκολη την εκταμίευση των χρημάτων που χρειαζόμαστε. Το πιο επικίνδυνο είναι ότι αυτό δεν το κάνουν από σχέδιο ή κακή πρόθεση, αλλά από ένα συνδυασμό άγνοιας, επιπολαιότητας, προχειρότητας, σε συνδυασμό με την αγωνία του κ. Τσίπρα να ελέγξει τις εσωτερικές αντιδράσεις και την αχαλίνωτη δίψα του κ. Βαρουφάκη για δημοσιότητα. Πολιτικές πράξεις που γίνονται υπό αυτές τις συνθήκες είναι τελείως απρόβλεπτο που θα καταλήξουν...

1 "Ο κ. Βαρουφάκης απέρριψε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα λέγοντας ότι δεν θέλει άλλα χρήματα και επισημαίνοντας ότι η χώρα χρειάζεται περισσότερο ένα πακέτο ανάπτυξης που θα βασίζεται και σε επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, κάτι που όπως είπε θα βοηθήσει την οικονομία και έτσι δεν θα απαιτούνται νέα δάνεια των Ευρωπαίων φορολογουμένων."
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail