Πρόταση πολεμικών αποζημιώσεων $ 100 δις σε βάρος των μελών του ΝΑΤΟ για τους βομβαρδισμούς της Σερβίας

Στρατής Μαζίδης

Ζήτημα πολεμικών αποζημιώσεων εγείρεται πλέον και για το ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις υποστηρίζουν πως το ΝΑΤΟ θα πρέπει να υποχρεωθεί να καταβάλει αποζημίωση για τη μαζική καταστροφή που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του 1999 κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Μια συνάντηση του Φόρουμ Βελιγραδίου για την Παγκόσμια Ισότητα και η Λέσχη των στρατηγών και ναυάρχων Βελιγραδίου παρουσίασε μια πρωτοβουλία για την απόδοση ευθυνών στις 28 χώρες  -μέλη του ΝΑΤΟ για τη ζημία που υπέστη η Γιουγκοσλαβία στις επιθέσεις.

Σέρβος εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι το τίμημα της καταστροφής κυμαίνεται μεταξύ $ 60 και 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο απόστρατος Στρατηγός Γιόβο Μιλάνοβιτς δήλωσε στο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ ότι η στρατιωτική επίθεση του ΝΑΤΟ, η οποία έμεινε ατιμώρητη από τα Ηνωμένα Έθνη, αντιπροσώπευε «μια παραβίαση όλων των κανόνων του διεθνούς δικαίου που προκάλεσε τεράστιες υλικές ζημιές στη Γιουγκοσλαβία και τεράστιες ανθρώπινες απώλειες».Οι συμμετέχοντες υποστήριξαν την πρόταση Μιλάνοβιτς να συνεχίσει τις νομικές επιλογές που αφορούν χρηματική αποζημίωση, καθώς και τη δυνατότητα ανοίγματος των ποινικών διαδικασιών εναντίον δυτικών ηγετών, οι οποίοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις αεροπορικές επιθέσεις.

Πριν από δεκαέξι χρόνια μεταξύ 24 Μάρ 1999 και 10 του Ιουνίου 1999, τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν παραπάνω από 38.000 αποστολές στη Γιουγκοσλαβία, εστιάζοντας κυρίως στην πρωτεύουσα του Βελιγραδίου και στο Κοσσυφοπέδιο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail