DER SPIEGEL: Ο Ασαντ φτιάχνει υπόγειο εργοστάσιο κατασκευής πυρηνικών όπλων

του SON OFEON

O πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ θέλει να έχει μια πυρηνική βόμβα και άρχισε τις εργασίες για ένα υπόγειο εργοστάσιο, προκειμένου να επιτύχει το στόχο του, έγραψε την Παρασκευή το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel on-line.


Πηγές των μυστικών υπηρεσιών έδωσαν αποκλειστικά έγγραφα, δορυφορικές φωτογραφίες και υποκλαπείσες συνομιλίες στο Der Spiegel που αναφέρουν ότι ο σταθμός βρίσκεται κοντά στην πόλη Χομς και έχει κατασκευαστεί υπόγεια σε μεγάλο βάθος σε μια δυσπρόσιτη ορεινή περιοχή μόλις δύο χιλιόμετρα από τα σύνορα του Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ, η σιιτική λιβανέζικη πολεμική οργάνωση, που υποστηρίζει τον Πρόεδρο της Συρίας στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη χώρα του για σχεδόν τέσσερα χρόνια, έχει αναλάβει τη φρούρηση της εγκατάστασης. Εμπειρογνώμονες από το Ιράν και την Βόρεια Κορέα αναφέρεται ότι συμμετέχουν επίσης στο έργο.

Δυτικοί  εμπειρογνώμονες που αξιολόγησαν τα έγγραφα που δόθηκαν από το Der Spiegel αναφέρουν ότι υποπτεύονται ότι ένας αντιδραστήρας ή μια μονάδα εμπλουτισμού θα μπορούσε να είναι ο στόχος του έργου, του οποίου η κωδική ονομασία είναι "ΖαμΖαμ."

Ο Άσαντ έχει μεταφέρει σύμφωνα με πληροφορίες 8.000 ράβδους καυσίμου στις εγκαταστάσεις που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τον πυρηνικό αντιδραστήρα της Αλ Kibar.

Τον Σεπτέμβριο του 2007, το Ισραήλ βομβάρδισε την εκατάσταση στο Αl Kibar, που κατασκεύαζε μυστικά ο 'Ασαντ κατά μήκος του ποταμού Ευφράτη. Το Ισραήλ ποτέ δεν αναγνώρισε την επίθεση


ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΜΙΑΣ ΡΑΒΔΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΟ KRUEMMEL ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ. ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ (UO2)ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΜΙΑΣ ΡΑΒΔΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΟ KRUEMMEL ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ. ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ (UO2)

Στο παραπάνω σχεδιάγραμμα είναι το σχέδιο μίας κυλινδρικής ράβδου καυσίμου του πυρηνικού εργοστασίου KRUEMMEL της Γερμανίας μήκους 4,17 μέτρων με διάμετρο βάσης 11 cm.
H πυκνότητα του οξειδίου του oυρανιίου (UO2) είναι 10,97 gr/cm3.

To σχέδιο για ευνόητους λόγους δεν δείχνει το πραγματικό μήκος του κυλινδρικού  γεμίσματος (οξείδιο του ουρανίου).

Υποθέτουμε περιεκτικότητα 20% σε ουράνιο, γιατί συνήθως αυτή είναι η περιεκτικότητα του υλικού που χρησιμοποιείται ως πυρηνικό καύσιμο.

Επίσης γνωρίζουμε ότι το ισότοπο του ουρανίου 235 (U235) αποτελεί το 0,72% του φυσικού ουρανίου.
Χωρίς να σας αποκαλύψουμε τον ακριβή τρόπο υπολογισμού (στοιχειώδεις γνώσεις υπολογισμού όγκου κυλίνδρου,υπολογισμός βάρους με την βοήθεια συντελεστή πυκνότητας και όγκου, βασικές γνώσεις χημείας και με την βοήθεια στοιχείων για το ουράνιο και το οξυγόνο, που αντλήθηκαν από την Wikipedia), υπολογίσαμε ότι 8000 τέτοιοι ράβδοι, αν επεξεργασθούν κατάλληλα, επαρκούν για την κατασκευή 54 ατομικών βομβών (!)

H ποσότητα ουρανίου που υπολογίσαμε αποκλείει την περίπτωση να είναι η εγκατάσταση  που κατασκευάζεται πυρηνικός αντιδραστήρας.

Για τους υπολογισμούς μας χρησιμοποιήσαμε την υπόθεση ότι οι ράβδοι καυσίμου περιέχουν ουράνιο και όχι πλουτώνιο.

Σημειώνουμε ότι οι ράβδοι που αναφέρονται στο δημοσίευμα είναι υπερβολικά πολλοί, με δεδομένο ότι το πυρηνικό εργοστάσιο στο Kruemmel της Γερμανίας χρησιμοποιεί μόλις 300 ράβδους.

Αυτό μας δημιουργεί την υποψία ότι μπορεί να μην είναι ουράνιο U235 το πυρηνικό καύσιμο τους ή να πρόκειται για ράβδους μικρότερων διαστάσεων.

Αποκλείουμε όμως την περίπτωση να χρησιμοποιείται πλουτώνιο, γιατί οι ράβδοι σύμφωνα με το δημοσίευμα προέρχονται από το εργοστάσιο Al Kibar και όχι από την Βόρεια Κορέα, την Αμερική ή την Ρωσία.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι χρησιμοποιούνται τεχνικοί από το Ιράν και την Βόρειο Κορέα.
Δεν μπορούμε να φαντασθούμε καν την περίπτωση οι δύο χώρες να μετέχουν επίσημα στο πρόγραμμα ΖΑΜΖΑΜ.

Αν μετείχαν, θα περιμέναμε να είχαν εξοργισθεί οι Αμερικανοί με την Βόρεια Κορέα και το Ιράν.
Για την ώρα ενδείξεις υπάρχουν για ανεξήγητη οργή μόνο εναντίον της Βόρειας Κορέας.

Δεν μπορούμε όμως να μην σημειώσουμε ότι στην περιοχή του Περσικού κόλπου μαζεύονται τον τελευταίο καιρό σημαντικές αεροναυτικές δυνάμεις της Αγγλίας, της Αμερικής και της Γαλλίας.

Οι συγκεντρώσεις αυτές γίνονται με το πρόσχημα του αγώνα εναντίον του IS, αλλά περιλαμβάνουν και ναυτικές δυνάμεις.

Το ΙS δεν διαθέτει ναυτικό και αεροπορία, ούτε βέβαια υποβρύχια κρούσης.

Αν το δημοσίευμα έχει βάσεις αληθείας και δεν αποτελεί ένα μέσο της προπαγάνδας του Ισραήλ εναντίον της Συρίας, αναμένουμε ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα θα σταματήσουν σύντομα.

Επίσης αναμένουμε ότι η Συρία θα δεχθεί αεροπορική επίθεση από το Ισραήλ, που θα επιχειρήσει να καταστρέψει την εγκατάσταση στο Homs.
Παρόμοια επίθεση έγινε το 2007 στο Al Κibar.

Λέτε να έχουμε δίκιο?

Σύντομα θα το διαπιστώσετε, γιατί το άρθρο δημοσιεύτηκε ήδη στην Γερμανία και φαντάζομαι ότι υπάρχουν διεθνείς δημοσιογράφοι με περισσότερες τεχνικές γνώσεις από μένα.

Αυτό που τους λείπει είναι μόνο η αναλυτική σκέψη και η ικανότητα πρόγνωσης...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail