Μην πείτε στους γερμανούς ότι ο Draghi ετοιμάζεται να χρηματοδοτήσει το 90% της έκδοσης γερμανικών ομολόγων

SON OFEON

Την επόμενη φορά που κάποιος θα είναι τόσο ανόητος ώστε να αναφερθεί στη νομισματική πολιτική "ομαλοποίηση", καλό θα ήταν να διαβάσει είτε αυτό:


Η Τράπεζα της Ιαπωνίας σε εφαρμογή του τεράστιου προγράμματος πιστωτικής επέκτασης σήμερα μπορεί να καταλήξει να αγοράζει κάθε νέο ομόλογο, που εκδίδει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας.

Η  Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αγοράzει ιαπωνικά κρατικά ομόλογα αξίας 8 έως 12 τρισεκατομμυρίων γεν (108 δισεκατομμύρια δολάρια) κάθε μήνα στο πλαίσιο της αυξανόμενης πιστωτικής επέκτασης, που ανακοίνωσε σήμερα.

Αυτό δίνει  στον διοικητή της τράπεζας κο Haruhiko Kuroda το περιθώριο να απορροφά τα 10 τρισεκατομμύρια γιεν σε νέα ομόλογα, που το Υπουργείο Οικονομικών πουλάει στην αγορά κάθε μήνα.
Μετάφραση: Η BOJ θα κάνει χρήμα το 100% όλου του ιαπωνικού χρέους, που θα εκδοθεί.


 Είτε  αυτό:

Το 1ο τρίμηνο, αναμένουμε από την ΕΚΤ να ανακοινώσει ένα πρόγραμμα πιστωτικής επέκτασης μέσω αγοράς κρατικών ομολόγων αξίας 500 δισεκατομμυρίων ευρώ και να αγοράσει κρατικά ομόλογα της ΟΝΕ, σύμφωνα με το ποσοστό  συνεισφοράς κάθε χώρας στην ΟΝΕ.

Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει 130 δισεκατομμύρια ευρώ σε γερμανικά ομόλογα, δηλαδή το 90% των ακαθάριστων εκδόσεων γερμανικών ομολόγων για το 2015

Μετάφραση: Η ΕΚΤ θα κάνει χρήμα το 90% του συνόλου της γερμανικής έκδοσης χρέους .

Ή απλά να τους δείξουμε αυτό το διάγραμμα: 

 Και καθώς η Ιαπωνία δεν νοιάζεται πλέον για το τι κάνουν οι τρελοί που την κυβερνούν, αφού στο τέλος η μοίρα της είναι προδιαγεγραμμένη έτσι και αλλιώς, παρακαλούμε να βεβαιωθείτε ότι κάθε Γερμανός, που θα παρατηρήσει τα παραπάνω, δε θα είναι σε θέση να δει το παρακάτω διάγραμμα, που δείχνει τι συνέβη την τελευταία φορά που μια κεντρική τράπεζα μετέτρεψε σε χρήμα όλη την έκδοση Γερμανικών ομολόγων.



Οι Γερμανοί θα χρειασθούν διάγραμμα με μεγαλύτερο ύψος.


ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Το νόημα του άρθρου είναι ότι η Γερμανία το 2015 δεν θα μπορεί να πουλάει σε άλλους Ευρωπαίους επενδυτές παραπάνω από το 10% των εκδόσεων ομολόγων της.

Το 90% των ομολόγων αξίας 130 δισεκατομμυρίων ευρώ θα μπαίνει στην Γερμανική οικονομία ως πληθωριστικό χρήμα και δεν θα αφαιρείται από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, ούτε όμως και από την Γερμανική ζήτηση.

Αν λοιπόν η Γερμανία χρειάζεται να έχει έλλειμμα 3% του ΑΕΠ της και εκδίδει ομόλογα για τον σκοπό αυτό, το 2,7% θα γίνεται εισαγόμενος πληθωρισμός με αποτέλεσμα να έχει μία ανάπτυξη μεγέθους μόλις 0,3%.

Επιπλέον τα επιτόκια των ομολόγων της θα μειωθούν σημαντικά, καθώς για κάθε ζήτηση 100% ομολόγων από επενδυτές  θα προσφέρονται 190% κεφάλαια από επενδυτές και ΕΚΤ (100+90).
Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξουν σίγουρες εκροές κεφαλαίων από την Γερμανία προς άλλες χώρες εκτός ΟΝΕ.

Με το πρόγραμμα πιστωτικής επέκτασης έμπνευσης Draghi αντί να αγοράζονται κρατικά ομόλογα χωρών του Νότου, που θα έλυναν το πρόβλημα, θα αγοράζονται χαμηλότοκα Γερμανικά ομόλογα, δημιουργώντας πρόβλημα εξάρτησης της Γερμανίας από την ΕΚΤ.

'Οπως φαίνεται στο τελευταίο διάγραμμα από το 1912 έως το 1933, όπου στη Γερμανία το κράτος τύπωνε χρήμα κατά 100% για την κάλυψη των αναγκών του, ο πληθωρισμός είχε φτάσει στα 2.000.000.000.000%, για να πέσει το 1933 δραστικά, κινούμενος με αρνητικό πρόσημο έως το 1942.
Η Γερμανία ενδεχομένως να ξαναποκτήσει αυτή την οδυνηρή εμπειρία στο μέλλον, αν κάποια στιγμή διαλυθεί ο χώρος του ευρώ από αποχώρηση κάποιας μεγάλης χώρας.

Τα ομόλογα μίας χώρας που εκδίδονται με πολύ χαμηλό επιτόκιο χάνουν μεγάλο μέρος της παρούσας αξίας τους, αν χρειασθεί στο μέλλον  τα επιτόκια των αγορών να αυξηθούν λόγω πληθωρισμού. 

'Ενα ομόλογο ονομαστικής αξίας 100 ευρώ με διάρκεια 30 χρόνια και σταθερό ονομαστικό επιτόκιο 3% έχει παρούσα αξία 41,19 ευρώ.

Αντίθετα ένα ίδιο ομόλογο σε ονομαστική αξία και με ίδια διάρκεια με σταθερό ονομαστικό επιτόκιο 0,3% έχει παρούσα αξία 91,40 ευρώ.

Μία κίνηση των επιτοκίων από το 0,03% στο 3% θα μπορούσε να μειώσει την παρούσα αξία του χρέους κατά 55% ωφελώντας τους δανειζόμενους, αλλά θα κατέστρεφε τους δανειστές προκαλώντας τους ζημιά σε σημερινές αξίες σε ποσοστό 55%.

Αντέχουν οι Γερμανικές τράπεζες μία τέτοια απώλεια, όταν τα ίδια κεφάλαια τους σε σχέση με το Ενεργητικό τους είναι μόνο 2%;

Μία αύξηση επιτοκίων από το σημερινό 0,3% στο 3% δεν είναι καθόλου δύσκολο να συμβεί στο κοντινό μέλλον.

'Οταν όμως συμβεί, η Ελλάδα θα βρεθεί στη σημερινή οικονομική θέση της Γερμανίας και η Γερμανία στη θέση της Ελλάδας...

Τότε ίσως καταλάβουν και οι Γερμανοί στο πετσί τους, τι περνάνε σήμερα οι χώρες του νότου εξαιτίας τους...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail