Τι προμηνύει η πτώση του ρουβλίου

SON OFEON

Δεν φαίνεται στον ορίζοντα τέλος για τα δεινά του ρωσικού ρουβλίου,το  οποίο υποχώρησε σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι των σκληρών νομισμάτων την Τρίτη. Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στα 93,5 έναντι του ρουβλίου και το δολάριο στα 75.


Η ρωσική χρηματιστηριακή αγορά  επίσης αναστατώθηκε, πέφτοντας περισσότερο από 15 τοις εκατό από τις 14:30 ώρα Μόσχας, αφού μειώθηκε 11 τοις εκατό την προηγούμενη  ημέρα.

Η μετοχή της Sberbank, της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας έχασε 17,77 τοις εκατό  και της VTB, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας, μειώθηκε κατά 14,29 τοις εκατό.

Οι  κρατικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου Gazprom, Rosneft, και Σουργκούτ είδαν επίσης τις μετοχές τους να πέφτουν κατακόρυφα.

Η αύξηση του παρεμβατικού επιτοκίου έκτακτης ανάγκης στο 17 τοις εκατό δεν κατάφερε να σταματήσει το κατρακύλισμα του ρουβλίου με ρυθμό κατολίσθησης έναντι των σκληρών νομισμάτων. Η αύξηση του επιτοκίου ηρέμησε μόνο προσωρινά  το ρούβλι.

Επιτάχυνε την κάθοδο του τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, μαζί με την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Οι επενδυτές αποσύρουν  τα κεφάλαια τους από τη Ρωσία για  γεωπολιτικούς λόγους από τις αρχές του τρέχοντος έτους, καθώς και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ έχουν ουσιαστικά απομονώσει τη Ρωσία από το δυτικό  δανεισμό.

Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι η Ρωσία θα εισέλθει σε ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Οικονομίας Αλεξέι Ulyukaev  και της Κεντρικής Τράπεζας.

Την Τρίτη, η επικεφαλής της CBR Elvira Nabiullina είπε ότι ένα υψηλότερο παρεμβατικό επιτόκιο  θα πρέπει να θέσει τέλος στην κερδοσκοπία των επενδυτών, που έχει χτυπήσει το ρούβλι.

"Πρέπει να μάθουμε να ζούμε σε μια νέα πραγματικότητα,  να επικεντρωθούμε περισσότερο στους  δικούς μας πόρους για τη χρηματοδότηση έργων και να δώσουμε στην υποκατάσταση των εισαγωγών μια ευκαιρία," δήλωσε η επικεφαλής της τράπεζας  σε τηλεοπτικό διάγγελμά της  την Τρίτη.

Ωστόσο, ούτε η αύξηση των επιτοκίων, ούτε οι παρατηρήσεις της είχαν μεγάλο αντίκτυπο στη διαπραγμάτευση του ρουβλίου, καθώς εξακολουθούσε να υποχωρεί.


Το νόμισμα της Ρωσίας έχει χάσει περισσότερο από το 55 τοις εκατό έναντι του δολαρίου φέτος, ως επί το πλείστον από  εξωτερικούς παράγοντες, όπως η κατρακύλα των τιμών  του πετρελαίου και η επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.



ΤΟ ΡΟΥΒΛΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ ΡΑΓΔΑΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΚΑΤΑ 20% ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ, ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΣΕ ΤΙΜΗ 73,82ΤΟ ΡΟΥΒΛΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ ΡΑΓΔΑΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΚΑΤΑ 20% ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ, ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΣΕ ΤΙΜΗ 73,82
Η ΙΔΙΑ ΞΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΡΟΥΒΛΙΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩΗ ΙΔΙΑ ΞΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΡΟΥΒΛΙΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Το 1 ευρώ έχει  τιμή 93,5 ρούβλια.
Τα 75 ρούβλια έχουν τιμή 1 δολάριο.
Με αυτές τις παραδοχές η σχέση EUR/USD διαμορφώνεται σε 1,25  , δηλαδή το ρούβλι ακολουθεί χωρίς στρεβλώσεις τις διακυμάνσεις δολαρίου και ευρώ, καθώς η ισοτιμία διεθνώς διαμορφώθηκε σε 1,252715.

To παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ είναι σήμερα 0,03% έναντι 17,7% του ρουβλίου.
Αυτό σημαίνει ότι το ρούβλι, αν μείνουν τα επιτόκια αυτά σταθερά για ένα χρόνο, θα πρέπει να υποτιμηθεί κατά 14,8% σε ένα χρόνο σε σχέση με το ευρώ. Αν υποτιμηθεί λιγότερο δεν υπάρχει οικονομική ισορροπία και τα κεφάλαια της θα συνεχίσουν να φεύγουν από την χώρα.
Αν συμβεί αυτό,  όλες οι εξαγωγές της ΕΕ προς τη Ρωσία θα σταματήσουν, καθώς τα προιόντα που θα παράγονται στην ΕΕ προβλέπεται να γίνουν αντίστοιχα ακριβότερα.

Η ΕΕ είναι κυρίως εξαγωγική σε προσανατολισμό και αυτό δεν μπορεί να το επιτρέψει.
Η μόνες λύσεις για την ΕΚΤ είναι τρεις:

1.Να ανεβάσει και αυτή το παρεμβατικό επιτόκιο της στα επίπεδα του παρεμβατικού επιτοκίου της Ρωσίας, κάτι που όμως δεν αντέχει η αγορά.
2. Να υποτιμήσει το Ευρώ σε σχέση με το δολάριο κατά 14,8% σταδιακά σ' ένα χρόνο ή
3. Να επιβάλει αρνητικά επιτόκια για τις καταθέσεις σε ευρώ ύψους -15% ή να ανεχθεί πληθωρισμό 15%.

Αυτές οι λύσεις είναι γνωστές και στους νομισματικούς κύκλους των ΗΠΑ.

Με δεδομένο ότι τα επιτόκια της Ρωσίας μεταβάλλονται από την Κεντρική τράπεζα της Ρωσίας και μόνο, ενώ τα επιτόκια της ΕΕ και των ΗΠΑ ορίζονται από τις αντίστοιχες νομισματικές αρχές των χωρών με αμοιβαίες συνεννοήσεις, για να υπάρχει οικονομική σταθερότητα στις οικονομίες τους και στον χρηματοοικονομικό τους τομέα, τι  θα μπορούσε να συμβεί?

Yπάρχουν τρία πιθανά ενδεχόμενα:

1. Nα συνεχισθεί αυτή η κατάσταση και να καταλήξουμε σε ύφεση στις χώρες της ζώνης του ευρώ και υπερπληθωρισμό, στις χώρες με ανεξάρτητα νομίσματα.
2. Να αναστραφεί αυτή η κατάσταση με άρση των κυρώσεων προς τη Ρωσία, μετά από κατάλληλους αμοιβαίους συμβιβασμούς ή
3. Δύο από τους τρεις διεθνείς παίκτες (ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία) να συνεννοηθούν και να επιτεθούν νομισματικά στον τρίτο με μία δραστική υποτίμηση του νομίσματος τους κατά 14,8% τουλάχιστον.

Αυτό η Ευρώπη μόνη της δεν μπορεί να το κάνει χωρίς να ανεβάσει περαιτέρω το δημόσιο χρέος της.
Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να το κάνουν για τον ίδιο λόγο.

Η Ρωσία αν το επιχειρήσει θα αποκτήσει διεθνές εξαγωγικό πλεονέκτημα, αλλά θα απομονωθεί πλήρως από τις αγορές, καθώς οι εισαγωγές σ' αυτήν θα γίνουν πανάκριβες.

Η Ρωσία δημιουργώντας μια Ευρωασιατική 'Ενωση  δασμών και Εμπορίου θα μπορούσε να επιχειρήσει την τρίτη λύση.

Οι αναφορές της  επικεφαλής της CBR Elvira Nabiullina δηλώνουν αυτή ακριβώς την απόφαση: 
" Πρέπει να μάθουμε να ζούμε σε μια νέα πραγματικότητα (= δραστική υποτίμηση νομίσματος),  να επικεντρωθούμε περισσότερο στους δικούς  μας πόρους για τη χρηματοδότηση έργων (= Ελεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων και χρηματοδότηση με εσωτερικό νόμισμα) και να δώσουμε στην υποκατάσταση των εισαγωγών μια ευκαιρία (=Τέρμα στις εισαγωγές με υποκατάσταση από εγχωρίως παραγόμενα προιόντα)." 

Το πρόβλημα όμως είναι ότι αν επιλεγεί αυτή η λύση η Ρωσία θα πρέπει να είναι αυτάρκης σε πρώτες ύλες και να τις εκμεταλλεύεται αποκλειστικά.

Στην περίπτωση αυτή η Ευρώπη θα έχει  μακροχρόνια σοβαρό πρόβλημα έλλειψης φυσικών πόρων και αδυναμία  οικονομικής ανάπτυξης και θα οδηγηθεί σε μακροχρόνια ύφεση.

Χωρίς να σας το αναλύσω παραπάνω, η πιο πιθανή λύση σε προβλήματα με τρεις ανταγωνιστές  είναι οι δύο να συνασπισθούν εναντίον του τρίτου.

Αυτό μπορεί να γίνει αν οι ΗΠΑ υποτιμήσουν το νόμισμα τους σε σχέση με το ευρώ και υποκαταστήσουν τις Ευρωπαικές εισαγωγές τους από προιόντα που παράγονται στη Ρωσία και εμπορεύονται μέσω της Κίνας.

'Οταν το δείτε να υλοποιείται  προσεχώς  να ξέρετε ότι ετοιμάζεται ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος σε Ευρωπαικά εδάφη, όπως συνήθως.

Για τον ίδιο λόγο έγινε ο πρώτος και ο δεύτερος.

Το σχέδιο είναι το ίδιο, το ίδιο και οι παγκόσμιοι παίκτες και οι οικονομικές τακτικές του πολέμου...
Ενώ στο παρασκήνιο προετοιμάζεται αυτή η λύση, η ηγεσία της ΕΕ φλερτάρει όλο και περισσότερο με την τρίτη λύση, περιορίζοντας την μόνο στις χώρες του Νότου με την βοήθεια τεχνητών κρίσεων με αφορμή το "υπερβολικό δημόσιο χρέος" και τα "ελλείμματα".

Οι Γερμανοί είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως και θα το πληρώσουν σύντομα μέσω των Τραπεζών τους, όταν "σκάσουν" τα παράγωγα, στα οποία επένδυσαν όλα τα κεφάλαια τους από απληστία...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail