Η Τουρκία προχωρά τα μεγαλόπνοα σχέδιά της για τρία εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας

Στρατής Μαζίδης

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Αστικού Σχεδιασμού ενέκρινε την έκθεση περιβαλλοντικής αξιολόγησης του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας σήμερα το πρωί όπως αναφέρει η Daily Sabah.

Η έγκριση έρχεται εν μέσω της επίσκεψης του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία.

Η συμφωνία για τον πυρηνικό αντιδραστήρα Ακούγιου υπεγράφη μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας στην Άγκυρα στις 12 Μαΐου του 2010.

Η Ακουγιού, τουρκική θυγατρική της ρωσικής κρατικής επιχείρησης Rosatom, θα κατασκευάσει το πρώτο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας της χώρας. Η εταιρεία θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει τον - τεσσάρων αντιδραστήρων - πυρηνικό σταθμό στην επαρχία της Μερσίνας στις μεσογειακές ακτές της Τουρκίας.

Πριν από την έναρξη της κατασκευής, η έκθεση περιβαλλοντικής αξιολόγησης χρειαζόταν την έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Αστικού Σχεδιασμού. Η Ακουγιού είχε ετοιμάσει μια έκθεση 3.000 σελίδων για την αξιολόγηση όλων των πτυχών του έργου για το υπουργείο.

Ο σταθμός πυρηνικής ενέργειας εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Η κατασκευή του αντιδραστήρα εκτιμάται ότι θα αρχίσει το 2016. Αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από το 2020 και σε πλήρη λειτουργία έως το 2023.

Ο δεύτερος πυρηνικός σταθμός θα κατασκευαστεί στη Σινώπη του Πόντου και θα είναι μια τουρκική, γαλλική και ιαπωνική συνεργασία.

Την περασμένη εβδομάδα, η κρατική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας, Elektrik Üretim A.Ş., η Westinghouse Electric Company με έδρα τις ΗΠΑ και η China's State Nuclear Power Technology Corporation ανακοίνωσαν μια πολυετή συμφωνία για αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με σκοπό τη δημιουργία και τρίτου πυρηνικού εργοστασίου ενέργειας.

Η Τουρκία προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές, επενδύοντας περισσότερο στην πυρηνική ενέργεια, δεδομένου ότι επί του παρόντος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ξένους εισαγόμενους πόρους. Οι εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου, τα οποία αποτελούν σχεδόν το ήμισυ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας, κοστίζουν έως και 60 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail