Η Ολλανδία αρνείται να αποκαλύψει τη "μυστική συμφωνία" για την κατάρριψη της πτήσης MH17

Στρατής Μαζίδης

Η ολλανδική κυβέρνηση έχει αρνηθεί να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με το μυστικό σύμφωνο μεταξύ των μελών της κοινής ομάδας έρευνας που εξετάζει την κατάρριψη της πτήσης MH17. Εάν οι συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, δεν θέλουν να δημοσιευθούν πληροφορίες, τότε αυτό θα πρέπει να κρατηθεί μυστικό.

Η σεβαστή ολλανδική έκδοση Elsevier υπέβαλε αίτημα προς το Υπουργείο Ασφάλειας και Δικαιοσύνης των Κάτω Χωρών βάσει του νόμου ελευθερίας των πληροφοριών για να αποκαλύψει τη συμφωνία της κοινής ομάδας έρευνας (ΚΟΕ), μαζί με 16 άλλα έγγραφα. Η ΚΟΕ αποτελείται από τέσσερις χώρες - η Ολλανδία, το Βέλγιο, την Αυστραλία και την Ουκρανία - οι οποίοι διεξάγουν έρευνα σχετικά με την κατάρριψη της MH17, αλλά όχι τη Μαλαισία. Οι Μαλαισιανές Αερογραμμές ωστόσο έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής διότι πετούσαν μέσα από μια εμπόλεμη ζώνη.

Μέρος της συμφωνίας μεταξύ των τεσσάρων χωρών και της ολλανδικής Εισαγγελίας, εξασφαλίζει ότι όλα αυτά τα μέρη έχουν το δικαίωμα του απορρήτου. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποια από τις χώρες που συμμετέχουν πιστεύουν ότι μερικά από τα στοιχεία μπορεί να είναι επιβλαβή για αυτά, έχουν το δικαίωμα να τα κρατήσουν μυστικά.

«Φυσικά και [είναι] μια απίστευτη κατάσταση: πώς μπορεί η Ουκρανία, ένα από τα δύο υπόπτα μέρη, να της προσφερθεί μια τέτοια συμφωνία;" αναρωτιέται ο Ian Fluitketel στην εφημερίδα της Malaisia Today.

Παρά το γεγονός ότι το αεροπορικό δυστύχημα έλαβε χώρα στις 17 Ιουλίου στην Ανατολική Ουκρανία, πολύ λίγες πληροφορίες έχουν κυκλοφορήσει σχετικά με οποιεσδήποτε πιθανές αιτίες. Ωστόσο, το Υπουργείο Ασφάλειας και Δικαιοσύνης των Κάτω Χωρών για τη μυστική συμφωνία παρά για να γνωστοποιηθούν στην κοινή γνώμη ευρήματα της έρευνας.

Ο αντίλογος της Ολλανδικής κυβέρνησης είναι πως δε δίδονται στοιχεία για την προστασία της έρευνας και όσων μετέχουν σε αυτή.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail