Το όπλο του κρύου. Το Κίεβο κόβει το φυσικό αέριο στην Ανατολική Ουκρανία

Στρατής Μαζίδης

Τα αποθέματα φυσικού αερίου επαρκούν για ακόμη δύο εβδομάδες σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, Αντρέι Πούργκιν, αν οι ουκρανικές αρχές αποφασίσουν να διακόψουν την παροχή φυσικού αερίου στην περιοχή.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή. Το αέριο είναι αρκετό για 15-16 ημέρες. Τώρα, δεν καταναλώνεται από τη βιομηχανία, αλλά από τον πληθυσμό. Αν το Κίεβο αποφασίσει να κόψει την παροχή, θα το στερήσει στην πραγματικότητα από τις γειτονιές και τα νοικοκυριά» σχολιάζει ο Πούργκιν στο ραδιοφωνικό σταθμό Govorit Moskva.

Ο Πούργκιν υπογράμμισε ακόμη την πιθανότητα ανάγκης να παρέμβουν τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και η Ρωσία καθώς οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν σήμερα προχωρήσει σε συζητήσεις για τη διανομή αερίου στην περιοχή.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Arseniy Yatsenyuk πρότεινε να διιακοπεί η παροχή φυσικού αερίου στις περιοχές, οι οποίες δεν ελέγχονται από το Κίεβο, και είπε ότι σχεδιάζει να συζητήσει το θέμα αυτό με τον πρόεδρο Poroshenko.

Ο Yatsenyuk δήλωσε ότι το Κίεβο δε λαμβάνει πληρωμές φυσικού αερίου από τις περιοχές αυτές και διαβεβαίωσε ότι η εθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, Naftogaz, διαθέτει όλες τις απαραίτητες τεχνικές ικανότητες για να διακόψει την παροχή της τροφοδοσίας.

* για τη Freepen.gr από το Ria Novosti
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail