Φρικτό τέλος περιμένει όσους ξένους τζιχαντιστές προσπαθούν να εγκαταλείψουν το ισλαμικό κράτος

Στρατής Μαζίδης

Στερνή μου γνώση, να σε είχα πρώτα, θα πρέπει να είναι η σκέψη όσων αλλοδαπών προσέτρεψαν να ενταχθούν στις τάξεις του τζιχαντιστών της ISIL.

Αρκετές ξένες "τζιχαντιστές" που εντάχθηκαν στο λεγόμενο ισλαμικό κράτος στη Συρία, αλλά στη συνέχεια προσπάθησαν το εγκαταλείψουν αντιμετωπίζουν τη σύλληψη και την εκτέλεση όπως ανέφερε στέλεχος της συριακής αντιπολίτευσης στο Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Όσοι έχουν προσπαθήσει να διαφύγουν είναι συνήθως νέοι και ως επί το πλείστον μη-Άραβες που εξέφρασαν τη λύπη του που εντάχθηκαν στην οργάνωση μόλις είδαν την πραγματικότητα επί του εδάφους.

Οι εκθέσεις αυτές ήρθαν μόλις μια μέρα μετά τη σύλληψη ενός 17χρονου μαχητή, πιθανότατα τσετσένου, στην αυτοαποκαλούμενη πρωτεύουσα του ΙΚ, τη Raqa.

Το παιδί συνελήφθη σε ένα τηλεφωνικό κέντρο στην Raqa, μετά από επικοινωνία με την οικογένειά του.

«Οι σύντροφοί του τον επιτέθηκαν και τον χτύπησαν», δήλωσε το Παρατηρητήριο, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία. Ένας μεταφραστής της ISIL κατάλαβε πως ο έφηβος είχε πει στην οικογένειά του «πώς ήθελε να πάει στο σπίτι».

Ακτιβιστές από τη Raqa δήλωσαν ότι η υπόθεση δεν ήταν καθόλου μεμονωμένη, αλλά ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι επίδοξοι αποστάτες αποσοβούν τους συνεπαγόμενους κινδύνους για την ISIL.

"Η φυγή είναι εξαιρετικά δύσκολα», δήλωσε ο Furat al-Wafaa, προσθέτοντας ότι όσοι πιάνονται «σφάζονται, φυσικά».

Το κράτος του τρόμου καθιστά δύσκολο να εκτιμηθεί πόσα μέλη προσπαθούν να ξεφύγουν, είπε ένας άλλος ακτιβιστής, ο Nael Mustafa. Είναι «στην πραγματικότητα πολύ λίγοι σε αριθμό" και κυρίως από τη Δυτική Ευρώπη, όπου θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινική δίωξη ή στενή παρακολούθηση κατά την επιστροφή τους όπως συμπλήρωσε.

Ο Μουσταφά ανέφερε στο AFP την περίπτωση ενός 19χρονου γερμανού τζιχαντιστή από το Αμβούργο που είχε μετανιώσει για την απόφασή του να ενταχθεί στην ISIL. Πήρε τις διακοπές του και προσπάθησε να διαφύγει, αλλά το IS αποφάσισε να συντομεύσει τις διακοπές του και τον έστειλε σε ένα μέτωπο, δήλωσε ο Μουσταφά.

«Την επόμενη μέρα, άκουσα ότι ... πέθανε εκεί. Μερικοί άνθρωποι είπαν ότι πυροβολήθηκε στην πλάτη».

Ο Μουσταφά ανέφερε πως είχε παρατηρηθεί ένα μικρό κύμα λιποταξίεας μετά την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών αλλά η οργάνωση κατάφερε με τις δικές της μεθόδους να ελέγξει την κατάσταση.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail