Θρίαμβος από το Παρίσι - Οι σωτήρες γυρίζουν πίσω χωρίς συμφωνία...

SON OFEON

(Reuters) - H  Ελλάδα και οι δανειστές της ΕΕ και του ΔΝΤ απέτυχαν να επιλύσουν τις διαφορές τους σχετικά με τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους κατά τις συνομιλίες στο Παρίσι, είπε ένας Έλληνας αξιωματούχος την Τετάρτη, δημιουργώντας αμφιβολίες για το αν η Αθήνα μπορεί να τηρήσει μια προθεσμία για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης της.


Οι δύο πλευρές παζαρεύουν σχετικά με ένα προβλεπόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού  για το επόμενο έτος, το οποίο έχει καθυστερήσει μια συνολική συμφωνία για την τελική επανεξέταση του προγράμματος διάσωσης.

Η Αθήνα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία μέχρι την προθεσμία της 8ης Δεκεμβρίου για να εξασφαλίσει ότι θα υλοποιήσει την δέσμευση της να σταματήσει το  πρόγραμμα διάσωσης της αξίας   240 δισ ευρώ (300 δισ δολάρια) μέχρι το τέλος του έτους.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση για την παράταση της διάσωσης πέρα από το τέλος του έτους, αλλά πρόσθεσε επίσης ότι καμία ημερομηνία δεν ορίστηκε για την επιστροφή των επιθεωρητών της ΕΕ / ΔΝΤ στην Αθήνα.

Οι επιθεωρητές δεν κατάφεραν να επιστρέψουν  στην Αθήνα, όπως αναμενόταν νωρίτερα αυτό το μήνα και σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, οι δύο πλευρές είχαν συνομιλίες στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα που έληξε την Τετάρτη.

"Το  υπ 'αριθμόν ένα ζήτημα είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2015," δήλωσε ο  αξιωματούχος του Ελληνικού υπουργείου Οικονομικών  στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη των συνομιλιών.

Οι δανειστές υποστηρίζουν ότι η  Αθήνα αντιμετωπίζει ένα έλλειμμα άνω των 2 δισ ευρώ το επόμενο έτος, εκτός αν μετριάσει ένα γενναιόδωρο  σχέδιο αποπληρωμής για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το  κράτος των χτυπημένων από την  λιτότητα Ελλήνων  ή λάβει  άλλα μέτρα.

Η Αθήνα αναφέρει ότι δεν αντιμετωπίζει τέτοιο έλλειμμα και την περασμένη εβδομάδα υπέβαλε τα σχέδιά της για την επίτευξη ενός σχεδόν ισοσκελισμένου προϋπολογισμού στο κοινοβούλιο χωρίς έγκριση από τους επιθεωρητές.

Η κυβέρνηση στην Ελλάδα στοιχηματίζει την επιβίωση της, στηριζόμενη στην εγκατάλειψη του σχεδίου  διάσωσης.

Ελπίζει ότι μία πρόωρη έξοδος από το αντιδημοφιλές πρόγραμμα διάσωσης θα την βοηθήσει να κερδίσει αρκετή υποστήριξη για να ξεπεράσει τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου και να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.

(1 δολάριο =  0,8008 ευρώ)

(Αναφορά από τα γραφεία στο Παρίσι και την Αθήνα. Γράφτηκε από την Ντέπα Babington.  Επεξεργάστηκε από τη Ruth Pitchford)


ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Όπως θα καταλάβατε ο τίτλος είναι ειρωνικός, αλλά σύμφωνος με αυτά που θα διαβάσετε ή θα ακούσετε από τα Ελληνικά ΜΜΕ:

'Με εντολή Σαμαρά @ Γκίκας Χαρδούβελης.gr, η συγκυβέρνηση μόλις έσωσε τους 'Ελληνες πολίτες (και συνταξιούχους!!!) από βέβαιη οικονομική καταστροφή!!!!!
Μείναμε και πάλι εντός του ευρώ (****)
Οι καταθέσεις και το μέλλον σας σώθηκαν..."

Η αλήθεια είναι ότι το ΔΝΤ με τις "ψευτοδιαφορές" για το "υποτιθέμενο" έλλειμμα του 2015 κατάφερε και πάλι να μην ολοκληρώσει την επανεξέταση του προγράμματος διάσωσης, με τελικό σκοπό να αποφύγει να καταβάλει την οφειλόμενη από τον Μάρτιο του 2014 δόση του.

Η τρόικα είχε την ελπίδα ότι θα της προσφερθεί από την κυβέρνηση μία σίγουρη μείωση των δαπανών του 2015 για τις συντάξεις ύψους περίπου 3 δισ ευρώ, σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα για το ασφαλιστικό από τον Απρίλιο του 2014.

Αν θέλετε να δείτε τις δεσμεύσεις με αποδείξεις τις είχαμε αναφέρει στο άρθρο μας (http://www.freepen.gr/2014/06/blog-post_8196.html).

Αν βέβαια η κυβέρνηση τους έδινε αυτό που ζητούσαν, δόση από το ΔΝΤ για το 2015 δεν θα χρειαζόταν να δοθεί.

Κάθε έλλειμμα του ασφαλιστικού θα οδηγούσε με αυτόματο πιλότο κάθε τρίμηνο σε μείωση συντάξεων με ισοδύναμο οικονομικό αποτέλεσμα.

Η κυβέρνηση όμως γνωρίζει ότι το 2015 είναι έτος πρόωρων εκλογών και στα παζάρια έκανε τον "τσιγκούνη" στις παραχωρήσεις κυρίως για εσωτερική κατανάλωση.
Η διαφαινόμενη εξέλιξη θα είναι η αυτόματη λήξη του προγράμματος για την ΕΕ στο τέλος Δεκεμβρίου 2014, χωρίς να έχει συμφωνηθεί για το 2015 κάποια στήριξη για την Ελλάδα από επίσημο μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ.

'Ετσι οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να εκβιάζουν χωρίς προβλήματα και θα αποφύγουν το πικρό ποτήρι να προβούν σε διαγραφή χρέους, για την οποία "δήθεν" είχαν συμφωνήσει, σύμφωνα με την προπαγάνδα της συγκυβέρνησης και των Ελληνικών ΜΜΕ από τον Νοέμβριο του 2013.
Το ΔΝΤ χωρίς καλυμμένες τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για ένα έτος απαγορεύεται με βάση το καταστατικό του να χορηγήσει άλλη δόση.

'Ετσι όλοι ειναι ικανοποιημένοι και καινούργια λεφτά δε θα δοθούν.
Ενδεχόμένως να αναρωτηθείτε γιατί συμβαίνουν όλα αυτά.
Οι Ευρωπαίοι έχουν βαρεθεί να χρηματοδοτούν την Ελλάδα χωρίς αποτελέσματα διαρκείας.
Επιθυμούν μία νέα κυβέρνηση μακράς πνοής, που θα είναι δεσμευμένη από τα μνημόνια και θα προωθεί ό τι της ζητούν χωρίς αντιρρήσεις και καθυστερήσεις.
Η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει ήδη αντιληφθεί ότι επίκειται μεγάλη ύφεση για την Γερμανική οικονομία με αρχή το 2015.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την Γερμανία κυβερνάει σήμερα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.

Κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον αυτός ο συνασπισμός θα διαλυθεί με πάταγο, όπως έγινε  και το 2009.

Η Μέρκελ και το κόμμα της φοβούνται τον ευρωσκεπτικισμό, που τρέφεται και αναπτύσσεται έντονα αυτή την περίοδο κυρίως με δυσαρεστημένους οπαδούς του κόμματος CDU από τις γερμανικές και ευρωπαικές πολιτικές διάσωσης των "τεμπέληδων και απατεώνων" Ελλήνων.

Η Μέρκελ προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας πριν κάποια καινούργια Ελληνική κυβέρνηση θέσει θέμα νέου προγράμματος βοήθειας ή ζητήσει πρόγραμμα μείωσης του χρέους από τον επίσημο τομέα (ΟSI) ή απαιτήσει πολεμικές αποζημιώσεις.
Η Γερμανία λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία θα είναι αναγκασμένη να αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές της δαπάνες εντός της τετραετίας.

Είναι αναπόφευκτη ιστορική εξέλιξη να προκύψει σύντομα αποπληθωρισμός στην Ευρώπη, εφόσον επιμένουν στην ΕΕ  σε γενικευμένη εφαρμογή προγραμμάτων λιτότητας.

Ο αποπληθωρισμός είναι κακό νέο για την Ευρωπαική οικονομία, στον βαθμό που προκαλεί γενικευμένη μείωση τιμών και συνδυάζεται με παράλληλη μείωση εισοδημάτων λόγω λιτότητας και συμπίεση της κατανάλωσης λόγω πιστωτικής συρρίκνωσης.

Μία βασική οικονομική εξίσωση υποστηρίζει ότι το Εθνικό Εισόδημα είναι το άθροισμα της κατανάλωσης, της αποταμίευσης και της επένδυσης σε μία χώρα.

Σήμερα το εισόδημα μειώνεται λόγω λιτότητας και υπερφορολόγησης.
Με ποιό τρόπο θα μπορούσε να αυξάνεται η κατανάλωση, η αποταμίευση και η επένδυση?
H εξόφληση του δημόσιου χρέους δεν είναι ούτε αποταμίευση, ούτε επένδυση και γίνεται πάντα σε βάρος της κατανάλωσης.

Η εξόφληση του δημόσιου χρέους συνεπώς μειώνει πάντα το εισόδημα και επηρεάζει αρνητικά την σχέση αποταμίευσης και επένδυσης σε μία οικονομία.

Αντί να επενδύουμε αυξάνοντας την ποσότητα των σπόρων για μελλοντική αυξημένη παραγωγή, καταλήγουμε να τρώμε και μέρος των σπόρων, που χρειάζονται για την σπορά του επόμενου έτους...
Αυτή η  οικονομική συνταγή είναι τελείως λάθος και η "Χημικός" Μέρκελ το γνωρίζει καλά.

'Οταν σε μία χημική αντίδραση μειώνονται από την μία πλευρά οι συγκεντρώσεις των χημικών στοιχείων που αντιδρούν, η ταχύτητα της αντίδρασης επίσης μειώνεται και σε κάποιες περιπτώσεις η χημική αντίδραση αλλάζει φορά και τα προιόντα της αντίδρασης επαναδιασπώνται.
Δεν το έμαθε αυτό στο πανεπιστήμιο της Λειψίας η κατέχουσα διδακτορικό στην κβαντική χημεία κα Μέρκελ?

H οικονομική επιστήμη διαφέρει από την Χημεία σε πολλά σημεία, αλλά όχι στις θεμελιώδεις  αρχές  και στα μαθηματικά.

Στην οικονομική επιστήμη το κέρδος κάποιου είναι ζημία κάποιου άλλου (ισοδύναμη αρχή με την διατήρηση της μάζας) και το εισόδημα μοιράζεται πάντα μεταξύ κατανάλωσης, επένδυσης και αποταμίευσης (ισοδύναμη αρχή με την διατήρηση της ενέργειας).

Η συμπίεση στις οικονομίες του Ευρωπαικού Νότου λόγω λιτότητας είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει έκρηξη ή αποσυμπίεση σε κάποιο άλλο σημείο της Ευρώπης.

Απ' ότι φαίνεται μάλλον κάποιοι οικονομικοί παράγοντες προτιμούν την έκρηξη από την αποσυμπίεση.
Αρκεί βέβαια η έκρηξη να είναι ελεγχόμενη και να αφορά τα εισοδήματα και τα χρήματα "των άλλων", κάπου αλλού.

Εμείς για την ώρα είμαστε οι "άλλοι" και πρέπει "να πληρώσουμε" τα χρέη μας.
Αλλά μπορεί να γίνει αυτό όταν το δημόσιο χρέος μας είναι 321,7 δισ ευρώ, ενώ οι αποταμιεύσεις μας είναι μόνο 218,7 δισ ευρώ? 

(στοιχεία χρέους) και
            http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Statistics/monetary/nxi.aspx                              
(στοιχεία για καταθέσεις στις ΝΧΙ)

'Οταν αντιμετωπίσουν την διαφαινόμενη ζημία τους  ονομαστικού ύψους 103 δισ ευρώ (=321,7-218,7)  με μόχλευση 12,5 φορές (=100/8), για συντελεστή κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού συστήματος 8%, ίσως καταλάβουν το μαθηματικό λάθος στην Οικονομία τους. (=1,28 τρις ευρώ)

Αλλά θα είναι πολύ αργά για δάκρυα και...για τους Γερμανούς...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail