Δωδεκάρι σκοπεύει να δώσει το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία. Θα το επιτρέψουμε;

Του Στρατή Μαζίδη

Όποιος αισθάνεται ισχυρός και πιστεύει ότι πατάει καλά στα πόδια του ή αυτή την εικόνα θέλει τουλάχιστον να παρουσιάζει, φροντίζει να το δείχνει αναλόγως. Αυτό κάνει η Τουρκία.

Η Τουρκία χρόνια τώρα παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο μας. Αποτελεσματική αντίδραση ουδέποτε υπήρξε. Μετά ξεκίνησε να παραβιάζει και τα θαλάσσια σύνορά μας, ούτε εκεί παρατήρησε αντίδραση.

Τώρα οι συνθήκες δείχνουν πως ήρθε η στιγμή για το επόμενο βήμα.

Πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου σε χώρο που ανήκει στην κυπριακή ΑΟΖ. Εδώ τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά διότι δεν μπορούμε να κάνουμε τους χαζούς με την τακτική του θα μπουν, θα καθίσουν λίγο και θα φύγουν.

Με πολύ απλά λόγια, αν στηθεί πλατφόρμα στην κυπριακή ΑΟΖ και καταστεί επιχειρησιακή, τότε θα μετρήσει αντίστροφα ο χρόνος για παρόμοια ενέργεια στη θεωρητικά ελληνική ΑΟΖ (αφού δεν έχει διακηρυχθεί) αφού θα έχουμε φανεί μπόσικοι.

Την ίδια στιγμή και όπως πολύ ορθά επισημαίνει σε άρθρο η εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ η Τουρκία συνεχίζει να εξοπλίζεται και περιμένει τα επόμενα χρόνια παραλαβές που πρέπει να μας προβληματίσουν.

Το Αζερμπαϊτζάν λοιπόν φαίνεται ότι συμφώνησε με την Τουρκία και δίνει αυτή την πλατφόρμα. Αξίζει να σημειωθεί - κι αυτό πρέπει να το εκμεταλλευθούμε - πως σύμφωνα με διάφορα ρεπορτάζ η Τουρκία χτύπησε πρώτα την πόρτα δύο πετρελαϊκών εταιρειών για το σχεδιαζόμενο τόλμημά της και δε βρήκε ανταπόκριση. Έτσι αποφάσισε να προχωρήσει από μόνη και η γειτονική της χώρα φάνηκε πρόθυμη να της παρέξει αυτό που ζητά.

Αν θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα, θα πρέπει συντονισμένα με την Κύπρο να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο. Πολύ ρεαλιστικά προτείνει σε σημερινό του κείμενο ο κ. Κρανιδιώτης να θέσει τελεσίγραφο ο πρωθυπουργός στους Αζέρους για δύο πολύ σημαντικά θέματα, τη ΔΕΣΦΑ και τον ΤΑΡ. Σε αυτά μπορούμε να συμπληρώσουμε μερικά ακόμη βήματα προς εξέταση όπως το κλείσιμο πρεσβειών σε Αθήνα και Λευκωσία, απόσυρση διπλωματικών αποστολών και γενικώς δημιουργία προσκομμάτων όπου αυτό είναι δυνατό.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν επιθυμούμε και αν διαθέτουμε το ανάστημα να παίξουμε μια φορά επιθετικά.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail