Μεγαλεπίβολα σχέδια της Κίνα για τον Αρη

Της Αγγελικής Παρασίδου

Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος προσγειώνεται σε ένα κομήτη, η Ιαπωνία σε έναν αστεροειδή και η Κίνα πηγαίνει στο φεγγάρι, οι περισσότεροι υποθέτουν πως αν ποτέ άνθρωποι προσγειωθούν στον Αρη, αυτό θα είναι στα πλαίσια αποστολής της NASA.

Θα πρέπει να το ξανασκεφτούν.

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να στείλει ένα ρομποτικό ρόβερ στον Άρη μέσα στα επόμενα έξι χρόνια το αργότερο, γεγονός που αποτελεί σημάδι ότι πλησιάζει στην διαστημική κούρσα ενάντια στις παραδοσιακά πιο προηγμένες χώρες που όμως σήμερα απεγνωσμένα διακρίνονται από υποχρηματοδότηση στον τομέα αυτό.

Η Κίνα, μολονότι δεν υπάρχει καμία επίσημη αποστολή, είναι ήδη αρκετά μακριά στο στάδιο του σχεδιασμού. Μια αποστολή προσγείωσης "γύρω στο 2020" θα πρέπει να είναι έτοιμη να ξεκινήσει τουλάχιστον από το 2018.

«Σχεδιάζουμε να διεξάγουμε την αποστολή στον Άρη γύρω στο 2020, η οποία θα περιλαμβάνει τον ανιχνευτή τροχιάς, την προσγείωση και την περιαγωγή. Αντίθετα, άλλα έθνη θα χρειαστούν πολλαπλές αποστολές για την επίτευξη αυτών των τριών βημάτων» δηλώνει ο Peng Tao, ένας ειδικός από την Κινέζικη Ακαδημία Διαστημικής Τεχνολογίας στην China Daily.

Ο Tao έκανε τη δήλωση αυτή μία εβδομάδα μετά το ντεμπούτο του πρωτότυπου ρόβερ στη Διεθνή Πολιτικής Αεροπορίας και Αεροδιαστημικής στην Κίνα. Αυτά τα ρόβερ θα είναι μικρότερα και λιγότερο φιλόδοξα από αυτά που σήμερα χρησιμοποιούνται στον Αρη από τη NASA, αλλά κάθε επιτυχημένη αποστολή - περίπου το ήμισυ του συνόλου των αποστολών στον πλανήτη θα αποτύχει - θα είναι ένα τεράστιο επίτευγμα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail