Οι τζιχαντιστές χάνουν τον έλεγχο της Μοσούλης;

Μοσούλη - 17 Ιουνίου 2014
Στρατής Μαζίδης

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Mushreq Abbas φιλοξενείται στο al-Monitor και περιγράφει την κατάσταση στη Μοσούλη των μέχρι πρότινος 2 εκ. κατοίκων.

Ο Abbas προεξοφλεί την εγκατάλειψη της ιστορικής πόλης, αλλά αν αναρωτιέται αν πρώτα η ISIL θα απωλέσει τον έλεγχό της.

Όπως αναλύει στο κείμενό του, Αλ Κάιντα και ISIL είχαν ένα δικό τους κράτος από πολλά χρόνια μέσα στην πόλη. Επιπλέον αναλύει ότι είχαν ερείσματα στην κοινωνία καθώς ο λαός διαμαρτυρόταν απέναντι στην κυβέρνηση του Αλ Μαλίκι καθώς είχαν ενταθεί οι διωγμοί και οι συλλήψεις δίχως εντάλματα ενώ οι σημερινοί τύραννοι, ήταν τότε προστάτες ολόκληρων οικογενειών.

Όταν τον Ιούνιο του 2014 κατέλαβαν την πόλη, οι τζιχαντιστές προσέβλεπαν στην εκμετάλλευση του momentum σε βάρος της Βαγδάτης και οι σουνίτες κάτοικοι υποδέχθηκαν με ανακούφιση το νέο καθεστώς.

Όμως πριν καλά συμπληρωθούν δύο μήνες, η κατάσταση άρχιζε να αλλάζει. Οι συλλήψεις και οι φυλακίσεις έγιναν πυκνότερες. Οι φυλακές υπάρχει συμφορισμός ενώ συλλαμβάνονται κι εκτελούνται ακόμη και καπνιστές. Ο Abbas κάνει λόγο για μαζικές εκτελέσεις μέσα στη νύχτα. Αρκετές πάλι γίνονται δημόσια ώστε να καλλιεργείται ο τρόμος στους κατοίκους.

Ταυτόχρονα σημειώθηκαν οι μεγάλοι διωγμοί των χριστιανών και των γαζήδων, γκρεμίστηκαν ναοί και ιστορικά μνημεία ενώ η τοπική οικονομία διαλύθηκε με αρκετούς εμπόρους να χρεοκοπούν.

Παράλληλα εφαρμόστηκαν αυστηρά ήθη κι έθιμα ακόμη και στον κώδικα ντυσίματος που ήταν άγνωστα πιο πριν στους κατοίκους ενώ η δικαιοσύνη εφαρμόζεται πλέον από ιμάμηδες με βάση τη Σαρία.

Ακόμη και οι σουνίτες έχουν στραφεί πλέον ενάντια στους τζιχαντιστές.


Όπως σχολιάζει ένας νομικός, το ισλαμικό κράτος δεν μπόρεσε να δώσει λύσεις στα προβλήματα των κατοίκων και όπως πολύ εύστοχα επισημαίνει στον Abbas μια άλλη ανώνυμη πηγή, οι τζιχαντιστές βιώνουν πλέον πολύ καλά τη διαφορά του να κατέχεις κάτι από το να το κυβερνάς.

Οι κάτοικοι πλέον δηλώνουν ξεκάθαρα πως η ISIL δεν αποτελεί μέρος της πόλης. Την ίδια στιγμή οι δυνάμεις της ενισχύονται και μαζί ο κύκλος βίας που έχει ανοίξει στη Μοσούλη.

Άραγε ο Abbas θα δικαιωθεί στην εκτίμησή του;


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail