Το θησαυροφυλάκιο χρυσού της JPM αδειάζει με όλο και ταχύτερους ρυθμούς

SON OFEON

Ενώ οι επιλέξιμες τοποθετήσεις σε χρυσό της JPM δεν βρίσκονται στα χαμηλότερα τους επίπεδα που παρατηρήθηκαν το καλοκαίρι του 2013, όταν έφτασαν πτωτικά στις 460.000 ουγκιές, πυροδοτώντας ανησυχίες για  δυνητική  αθέτηση υποχρεώσεων παράδοσης, χθες, σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση του θεματοφύλακα της για τον χρυσό CME, η JPM είδε μία  επιβλητική ποσότητα  321.500 ουγκιών, ή περίπου 10 τόνων χρυσού, να αποσύρεται. 

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη εκροή που σημειώθηκε από την  επαναφορά ισορροπίας την 5η Αυγούστου, όταν αποσύρθηκαν περίπου 1.500.000 ουγκιές χρυσού και ξαναπροσθέθηκαν, και συνδέεται με δύο πανομοιότυπες εκροές ποσοτήτων από 321,500 ουγκιές χρυσού που καταγράφηκαν στις αρχές Ιανουαρίου.

Από χθες, οι επιλέξιμες τοποθετήσεις σε χρυσό της JPM υποχώρησαν κατά 40% μέσα σε μια μέρα, μειούμενες στα επίπεδα των 485.000 ουγκιών πάνω από το επίπεδο των 800.000 ουγκιών της προηγούμενης ημέρας: πρόκειται για το χαμηλότερο απόθεμα επιλέξιμου χρυσού για την περίοδο σχεδόν πριν από ένα χρόνο.

Αυτό που είναι ίσως πιο αξιοσημείωτο, είναι ότι οι πρόσφατες εκροές του επιλέξιμου χρυσού συμβαίνουν την ίδια στιγμή που υπήρξε μια σημαντική μείωση της καθαρής αξίας των τοποθετήσεων σε χρυσό τoυ επενδυτικού αμοιβαίου κεφαλαίου ETF GLD.

Ένα ερώτημα που τίθεται επομένως, για άλλη μια φορά:

Πού βρίσκεται ο χρυσός που αποσύρθηκε και ποιός  κάνει αυτές τις μη επουσιώδεις αναλήψεις?
Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί  ότι από την 1η Σεπτεμβρίου, οι επιλέξιμες ποσότητες χρυσού στο θησαυροφυλάκιο της JPM μειώθηκαν από 1.500.000 ουγκιές σε λιγότερο από 500.000 ουγκίες: μια πτώση πάνω από 1 εκατομμύρια ουγκιές σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, που ταιριάζει με την ταχύτερη πτώση που έχει καταγραφεί για το απόθεμα του θησαυροφυλακίου της JPM, που σημειώθηκε στις αρχές του 2013.

Φαίνεται ότι κάποιος είναι σίγουρα βιαστικός για να "αποσύρει" όσο επιλέξιμες χρυσό μπορεί όσο το δυνατόν, σε μια εποχή που ο χρυσός πεισματικά διαπραγματεύεται στην τιμή 1200 δολάρια ανά ουγκιά, και ενώ σημαντικές κινήσεις, είτε σε χρυσό σε φυσική μορφή, είτε σε χρυσό με την μορφή αξιογράφων, φαίνεται να μην έχουν μεγάλη επίδραση πάνω στην τιμή του χρυσού.

Θα αδειάσει περισσότερο από χρυσό το θησαυροφυλάκιο της JPM σήμερα?

Θα ξέρουμε την απάντηση σε περίπου 3 ώρες.



ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

H JPM είναι, για όσους δεν το κατάλαβαν, η Αμερικανική επενδυτική τράπεζα J.P. Morgan.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε σήμερα Παρασκευή 24.10.2014 και ώρα 12.37.
Σύμφωνα μ' αυτό σήμερα αναλήφθηκε από το θησαυροφυλάκιο της JPM ποσότητα χρυσού με βάρος 321.500 ουγκιές ή 10  τόνοι περίπου.

Σύμφωνα με την τιμή των 1200 δολαρίων ανά ουγκιά , ο χρυσός αυτός άξιζε 3,86 δισ δολάρια.
Το άρθρο δεν διευκρίνησε σε ποιόν ανήκε ο χρυσός αυτός, ούτε ποιός τον αγόρασε ή τον απέσυρε.
Στο άρθρο αναφέρονται άλλες δύο παρόμοιες αναλήψεις 321.500 ουγκιών τον Ιανουάριο.
Προφανώς ο πωλητής ή ο αγοραστής συναλλάσσονται προγραμματισμένα και το ποσό της συναλλαγής έχει ήδη φτάσει στα 11,5 δισ δολάρια.

Από στοιχεία του IMF γνωρίζουμε ότι τον Αύγουστο η Ρωσία αγόρασε 232.510 ουγκιές χρυσού ή περίπου 7,23 τόνους, αξίας περίπου 2.8 δισ δολάρια.

Από την ίδια πηγή μαθαίνουμε ότι η Ελβετία σκοπεύει τον Νοέμβριο να κάνει δημοψήφισμα, που να υποχρεώνει την Κεντρική της Τράπεζα να μετατρέψει το 20% των αποθεματικών της σε χρυσό και να επαναπατρίσει στην Ελβετία τον χρυσό της.

Η ανάληψη χρυσού θα μπορούσε να ήταν τμήμα μίας παρόμοιας επαναπάτρισης χρυσού χωρίς αντάλλαγμα.

Ποιός όμως θα μπορούσε να είναι ο πωλητής και γιατί η συναλλαγή έγινε σήμερα ημέρα Παρασκευή?
θα τολμήσω να προτείνω μία χώρα ως πιθανή πωλήτρια του χρυσού.

Η χώρα αυτή έχει οφειλές προς την Ρωσία και στις 26 Οκτωβρίου διεξάγονται σ' αυτήν βουλευτικές εκλογές με σημαντικό διακύβευμα.

Η χώρα αυτή είναι η Ουκρανία.

Τον Μάρτιο του 2014  είχε καταγγελθεί ότι ο χρυσός της Ουκρανίας φυγαδεύθηκε αεροπορικά από την χώρα  μετά την πτώση του προέδρου Γιαννούκοβιτς και παραδόθηκε στο NY FED.

Τα αποθέματα χρυσού της Ουκρανίας  σύμφωνα με άρθρο του RT τον Μάιο του 2013 ήταν περίπου 36,1 τόνοι, αξίας περίπου 14 δισ δολαρίων.

Σημειώνω εδώ ότι το ΔΝΤ είχε προσφερθεί τον Απρίλιο του 2014 να "δανείσει"  την Ουκρανία με περίπου 17 δισ δολάρια για να αποφύγει την "χρεοκοπία".

Πρόκειται άραγε για "δάνειο" με ενέχυρο τον χρυσό της Ουκρανίας?

Aν ναι, τότε εξηγείται εύκολα και η ταχύτητα έγκρισης και ο χρόνος της σύναψης της συμφωνίας (ένας μήνας μετά την κατάσχεση του χρυσού).

Αν οι αναλήψεις σε χρυσό αφορούν πωλήσεις χρυσού της Ουκρανίας και υπάρξει κυβερνητική αλλαγή στις εκλογές της 26ης Οκτωβρίου , θα υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα.

Η χώρα έχει εισπράξει  ως σήμερα από το ΔΝΤ ή με την εγγύηση  του ΔΝΤ μόνο 3 δισ δολάρια από τα εγκεκριμένα 17 δισ δολάρια.

Αν οι 30 τόνοι έχουν ήδη πουληθεί ή ενεχυριασθεί  θα απομένουν περίπου 6,1 τόνοι χρυσού στην ιδιοκτησία της νέας κυβέρνησης της Ουκρανίας και η χώρα σύντομα θα πρέπει να κηρυχθεί σε πτώχευση.

Αν ο αγοραστής του χρυσού δεν είναι η Ρωσία και αν το ποσό που εισπράχθηκε δεν δόθηκε για πληρωμή οφειλών της Ουκρανίας για ρωσικό φυσικό αέριο, ετοιμαστείτε για προσάρτηση της Νέας Ρωσίας στη Ρωσία.

Ο λόγος:

Σύμφωνα με το άρθρο του RT, που προανάφερα υπάρχουν σε ορυκτή μορφή 400 τόνοι χρυσού στα Καρπάθια όρη, στην περιοχή του Donbass, στην Κριμαία και στην περιοχή  του Dnepropetrovsk.
Σε τρία με πέντε χρόνια από τα κοιτάσματα αυτά η Ουκρανία θα παράγει ένα τόνο χρυσού τον χρόνο...


'Οπως θα καταλάβατε από τις ονομασίες των παραπάνω τοποθεσιών οι περισσότερες σήμερα είναι γνωστές ως πεδία μαχών ρώσων αυτονομιστών με τον Ουκρανικό στρατό.
Ο πόλεμος δεν γίνεται για τους αγωγούς του φυσικού αερίου , αλλά για τον ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας...

Αλλά ο μόνος τρόπος για την απόκτηση του ορυκτού πλούτου μίας χώρας  είναι δυστυχώς διαχρονικά μόνο ο Πόλεμος και η στρατιωτική κατοχή.

Κάθε επεκτατικός  πόλεμος έχει πάντα μία νομιμοφανή αφορμή.
Και η διαφαινόμενη χρεοκοπία της Ουκρανίας θα είναι μία πρώτης τάξεως αφορμή...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail