O…Ματέο κι…εμείς

Του Νίκου Σόβολου

Δεν ξέρω τελικά πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στη γείτονα χώρα, την Ιταλία και τι αποτελέσματα θα έχει, αλλά εμένα αυτός ο νέος πρωθυπουργός της, ο Ματέο Ρέντσι αρχίζει να μ' αρέσει πολύ.

Μ' αρέσει κατ αρχήν γιατί είναι νέος, έχει φρέσκια ματιά στα πράγματα και είναι σταθερός κι αποφασιστικός στις πολιτικές του επιλογές

Πριν από λίγο καιρό, διαμήνυσε στους Ευρωπαίους Εταίρους ότι η Ιταλία θα χαράξει μόνη της την πολιτική της, και θα κριθεί απ το αποτέλεσμα, χωρίς να χρειάζεται εξωτερικές παρεμβάσεις και συμβουλές..

΄Εμείς εδώ είχαμε τους τροϊκανούς κάθε τρείς και λίγο να μας υποδεικνύουν πολιτικές και μέτρα, μέτρα που « κατά σύμπτωση» ήταν πάντα εισπρακτικά σε βάρος των εργαζομένων ή έβαζαν καινούργιους φόρους στην πλάτη τους.

Κάθε φορά που έρχονταν οι τροϊκανοί, μας έπιανε τεταρταίος πυρετός τι καινούργιο πάλι θα εφεύρουν σε βάρος μας.

Η δε κυβέρνηση μας, οι πολιτικοί μας με το περισπούδαστο ύφος δέχονταν σχεδόν αδιαμαρτύρητα τα πάντα.

Προχθές (3-9-2014) ο Ματέο δήλωσε ότι δεν είναι στις προτεραιότητες του η εκποίηση των Εταιριών Ενέργειας παρά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Εμείς εδώ απλώς …πουλάμε ότι έχει αξία.

Χθές (4/9) σε Αθηναική εφημερίδα υπήρχε εκτεταμένο ρεπορτάζ για τις μεταρρυθμίσεις του Ιταλού πρωθυπουργού και ιδιαίτερα στον τομέα της εκπαίδευσης και της Δημόσιας διοίκησης.

Κρατώντας στα χέρια του το βιβλίο, το καλό σχολείο (la buona Scuola) επέλεξε να περιορίσει δαπάνες από άλλους τομείς και να «ρίξει» χρήμα στην εκπαίδευση προχωρώντας σε μονιμοποίηση 150.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών μέχρι το 2015 κι άλλων 40.000 την τριετία 2016-2019.

Εκτιμάει ότι η Παιδεία μακροπρόθεσμα θα καταστεί η ατμομηχανή της αναπτυξιακής του στρατηγικής.

Εμείς εδώ υποβαθμίζουμε την Εκπαίδευση, περιορίζουμε τον αριθμό των εκπαιδευτικών και μειώνουμε τις αποδοχές τους, όταν στην Ιταλία κυμαίνονται από 32.000 έως 54.000 Ευρώ το μήνα (μεικτές αποδοχές)

Από την άλλη μεριά αποσυνδέει το μισθό των εκπαιδευτικών και γενικότερα των εργαζόμενων στο Δημόσιο από τα χρόνια υπηρεσίας και τον συνδέει με την αποδοτικότητα βάσει μιας αξιολόγησης με μετρήσιμα ασφαλή κριτήρια.

Πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο οι εκπαιδευτικοί θα γίνουν πιο αποδοτικοί και θα σκύψουν στο έργο που έχουν επιφορτιστεί με μεγαλύτερη διάθεση.

Εμείς εδώ στην πατρίδα μας προχωρήσαμε σε μια παλαιάς κοπής αξιολόγηση με κριτήρια που δε θέλω να χαρακτηρίσω και ποσοστά απόδοσης,που κύριος οίδε που τα ανακαλύψαμε.

Μεταξύ των άλλων η δική μας αξιολόγηση, περιλαμβάνει ένα 15 % υπαλλήλων που χαρακτηρίζονται άχρηστοι και θα αποτελέσουν προφανώς το υλικό της βιομηχανίας απολύσεων προσεχώς.

Πληθαίνουν πλέον οι φωνές και περισσότερο οι ψίθυροι στην Ευρώπη, και όχι μόνο, που αποκαλύπτουν ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην πατρίδα μας «το Ελληνικό μνημονιακό πείραμα» είναι όχι μόνο άδικες, αλλά αδιέξοδες, αναποτελεσματικές και αντιαναπτυξιακές.

Η Ιταλία με το Ματέο Ρέντσι πολιτεύεται με ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής που ας ελπίσουμε να πετύχει και να αποτελέσει το ζωντανό παράδειγμα για όλη την Ευρώπη.

Ίδωμεν.

* Ο Νίκος Σόβολος είναι οικονομολόγος / πολιτικός επιστήμονας

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail