Σχέδιο Πούτιν για αποκλιμάκωση στην Ουκρανία σε 7 βήματα

Στρατής Μαζίδης

Ο ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν περιέγραψε ένα σχέδιο επτά σημείων για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην κρίση που ταλανίζει την Ουκρανία.

"Στο δρόμο μου εδώ από το Blagoveschensk στο Ulan-Bator [Μογγολία], περιέγραψα κάποιες ιδέες και ένα σχέδιο δράσεων. Είναι εδώ, αλλά γραμμένο στο χέρι" δήλωσε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους.
 
Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει 7 βήματα τα οποία είναι:

1. οι δυνάμεις αυτοάμυνας θα σταματήσουν τις επιχειρήσεις στο Ντόνετσκ και το Λούγκανσκ

2 οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν σε μια απόσταση που θα αποκλείει τη δυνατότητα να βομβαρδιστούν κατοικημένες περιοχές

3. πλήρης και αντικειμενικός διεθνής έλεγχος της κατάπαυσης του πυρός και παρακολούθηση

4. απαγορεύεται η χρήση των μαχητικών αεροσκαφών κατά των αμάχων και των χωριών.

5. ανταλλαγή αιχμαλώτων μέσω ενός τύπου "όλοι αντί όλων" χωρίς προϋποθέσεις.

6. ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τις μετακινήσεις των προσφύγων και την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιφέρειες του Ντόνετσκ και του Λούγκανσκ.

7. δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε συνεργεία επισκευών για την αποκατάσταση κοινωνικών και μεταφορικών υποδομών με υποστηρικτική βοήθεια.

Ο Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί και να διασφαλιστεί μια συμφωνία κατά την προσεχή σύνοδο της λεγόμενης ομάδας επαφής στις 5 Σεπτεμβρίου για μια τελική συμφωνία μεταξύ Κιέβου και πολιτοφυλακής στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

"Ελπίζω ότι οι ηγέτες της Ουκρανίας θα υποστηρίξουν την αναμενόμενη πρόοδο στις διμερείς σχέσεις", δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας ο οποίος κάλεσε την Ουκρανία να μετέχει ενεργά στην ομάδα επαφής.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail