Επίδειξης δύναμης από αέρος του Ασαντ σε βάρος των ισλαμιστών. Περίμενε στωικά την ευκαιρία του!

Ράκκα
Στρατής Μαζίδης

Αίσθηση προκάλεσαν σε παγκόσμιο επίπεδο τα κύματα των αεροπορικών επιθέσεων του συριακού στρατού σε βάρος θέσεων των τρομοκρατών της ISIL στο προπύργιο της Ράκκα και τα περίχωρά της.

Πολύ πιθανή εξήγηση του φαινόμενου μπορεί να αποτελεί όπως ήδη σημειώσαμε η συγκέντρωση αρκετών αξιωματούχων της ISIL (με βάση τους Κούρδους ακόμη και του χαλίφη) στα συριακά ελεγχόμενα εδάφη ύστερα από την έναρξη των βομβαρδισμών στο βόρειο Ιράκ από τις ΗΠΑ.

Είναι γεγονός πως ο Ασαντ και οι επιτελείς του δεν είχαν μέχρι πρόσφατα αλλάξει το βασικό
προσανατολισμό τους που ήταν η αντιμετώπιση του FSA δηλαδή της ένοπλης πτέρυγας της συριακής αντιπολίτευσης.

Αυτό αποδείχθηκε μέχρι στιγμής επιτυχημένη επιλογή καθώς ο FSA χάνει σε όλα τα επίπεδα, η Χομς είναι έτοιμη να λειτουργήσει και πάλι ως κανονική πόλη και το μόνο που απομένει είναι το Χαλέπι με τον FSA να είναι στριμωγμένος από το βορρά (ISIL) και το νότο (στρατός).

Ωστόσο οι Συριακές Ενοπλες Δυνάμεις επιχειρούσαν χειρουργικά χτυπήματα εναντίον της ISIL με τη χρήση ελικοπτέρων και κομάντος όταν είχαν σαφείς πληροφορίες για συγκέντρωση στελεχών σε προπύργια της οργάνωσης (Ράκκα, Ντειζ ες Ζορ).

Πολλοί αποδίδουν στον Μπασάρ Αλ Ασαντ την επιλογή ότι σκοπίμως δεν ασχολήθηκε με την εξτρεμιστική οργάνωση όταν άρχισε να μπλέκεται στο συριακό εμφύλιο ώστε να ενδυναμώσει την άποψή του πως ο πόλεμος είναι από τρομοκράτες και εισαγόμενος.

Επιπλέον όμως φαίνεται ότι τώρα έχει ένα ακόμη πλεονέκτημα. Η ISIL βομβαρδιζόμενη από τις ΗΠΑ και πολεμούμενη από τους peshmerga των κούρδων, στριμώχνεται και αναζητά ζωτικό χώρο στο μέτωπο της Συρίας. Την ίδια στιγμή και οι τουρκμένιοι του Ιράκ ζητούν εξοπλιστική βοήθεια για να βγουν στο πόλεμο ενάντια στους ισλαμιστές.

Η στιγμή λοιπόν είναι κατάλληλη για να επιτευχθούν καίρια πλήγματα σε βάρος της ISIL από έναν παίκτη που έδειξε ότι και μπορεί να περιμένει και αντοχές διαθέτει ώστε να ετοιμάσει το έδαφος για μια ακόμη σίγουρη νίκη.

Σύμφωνα με τους κατοίκους η Συριακή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε 16 επιθέσεις μόνο τη Δευτέρα στη Ράκκα και την ευρύτερη περιοχή όπου πρόσφατα οι ισλαμιστές μαχητές είχαν καταλάβει ένα από τα τελευταία φυλάκια του συριακού στρατού.

Στόχος των επιθέσεων που έχουν ενταθεί είναι το αεροδρόμιο και η στρατιωτική βάση της Αλ Τάμπκα που περιβάλλεται πλέον από μαχητές, το υδραγωγείο της πόλης το οποίο κατεστράφη και πλέον η πόλη δεν υδροδοτείται αλλά και πρώην κυβερνητικά κτίρια στα οποία έχουν εγκατασταθεί μέλη του ισλαμικού κράτους.


Οι ντόπιοι της Ράκκα ισχυρίζονται πως οι απώλειες αμάχων έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο
επειδή πολλοί κάτοικοι έχουν καταφύγει σε κοντινά χωριά και αγροτικές περιοχές, ενώ εκείνοι που απομένουν περνούν τον περισσότερο χρόνο τους σε καταφύγια.

Τέλος στις επιθέσεις χρησιμοποιούνται πλέον μαχητικά Sukhoi αντί για Mig καθώς έχουν την ικανότητα να μεταφέρουν μεγαλύτερα και περισσότερα πυρομαχικά.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail