ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ στη Χομς. Τμήμα της Αγίας Ζώνης της Παναγίας επέστρεψε στο ναό της!

Στρατής Μαζίδης

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης επεστράφη την Παρασκευή τμήμα της Αγίας Ζώνης της Παναγίας στην Εκκλησία της Αγίας Ζώνης (Um az-Zinnar) στην παλιά πόλη της Χομς, η οποία πρόσφατα απελευθερώθηκε από τους ισλαμιστές αντάρτες του FSA (ένοπλη πτέρυγα της συριακής αντιπολίτευσης).

Επίσης επέστρεψε και η εικόνα της Παναγίας καθώς και αυτή είχε απομακρυνθεί από το ναό ο οποίος υπέστη σοβάρες ζημιές από τους αντάρτες μέχρις ότου ο συριακός στρατός τους πέταξε έξω από την πόλη όπως αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ το SANA.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη της Ορθόδοξης Συριακής Εκκλησίας στον κόσμο, του πατριάρχη Ιγνάτιου Εφραίμ ΙΙ αλλά και του ελληνορθόδοξου πατριάρχη Αντιόχειας και πάσης Ανατολής Ιωάννη Γιαζίγκι.



Ο Εφραίμ ο 2ος συνεχάρη το λαό της Homs για την επιστροφή της ζώνης λέγοντας "Είμαστε άνθρωποι που αναζητούμε την ειρήνη και εμείς θα ανοικοδομήσουμε τη Συρία στη βάση της συνύπαρξης και της φιλίας, τόσο οι Μουσουλμάνοι όσοι και οι Χριστιανοί."

Συνεχάρη επίσης τους Σύριους για την ολοκλήρωση των προεδρικών εκλογών και την εκλογή του Προέδρου Bashar al-Assad, καλώντας ομογενείς και των εκτοπισμένους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Με τη σειρά του, ο κυβερνήτης της Χομς, Talal al-Barazi τόνισε ότι «εμείς δεν θα εγκαταλείψουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας και θα αντιμετωπίσουμε τους βανδαλισμούς με την ανοικοδόμηση."

Ο Al-Barazi δήλωσε ότι περίπου το 40% των υπηρεσιών στην παλιά πόλη της Χομς έχει αποκατασταθεί και ότι πολλά σχολεία θα ανοίξουν για το επόμενο σχολικό έτος.

Ο Πατριάρχης Ιωάννης Γιαζίγκι δήλωσε πως η Συρία θα παραμείνει η γη της αγάπης και της ειρήνης
και ζήτησε να μπει ένα τέρμα στο μίσος αλλά να υπάρξει διάδοση της φιλίας μεταξύ των λαών.

Η Θεία Λειτουργία και η λιτανεία της Αγίας Ζώνης πραγματοποιήθηκε παρουσία πλήθους κόσμου.

Δυστυχώς το σπουδαίο αυτό γεγονός "διέφυγε" των ελληνικών ΜΜ.

Χρόνια πολλά στο δοκιμαζόμενο, ομόδοξο και μη, συριακό λαό!

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail