Πούτιν για Κίεβο: Μου θυμίζουν τους Ναζί και τι έκαναν στις πόλεις μας στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

(Reuters / RIA Novosti / Mikhail Klimentyev)
Στρατής Μαζίδης

Αρκετά ενδιαφέρουσες και πιο προχωρημένες πλέον τοποθετήσεις έκανε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με τα γεγονότα της ανατολικής Ουκρανίας μιλώντας στο "Seliger -2014 "φόρουμ νεολαίας.

Ο Πούτιν παραλλήλισε ευθέως τους βομβαρδίσμους από το καθεστώς του Κιέβου με τις πολεμικές επιχειρήσεις των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.


"Όσο λυπηρό κι ακούγεται, αυτή η κατάσταση μου θυμίζει τα γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι Γερμανοί Ναζί πολιορκούσαν πόλεις μας, όπως το Λένινγκραντ βομβαρδίζοντας αυτές τις πόλεις και τους κατοίκους τους"

Ο ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε τις πινακίδες στην Αγία Πετρούπολη, που ακόμη σώζονται από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και προειδοποιούσαν τους πολίτες ποια πλευρά του δρόμου ήταν πιο ευάλωτη σε βομβαρδισμό.

Όσον αφορά το σήμερα σχολίασε:

"και οι δύο πόλεις πολιορκούνται από τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές με σκοπό την καταστροφή των υποδομών, και την καταστολή της βούλησης των ατόμων στην αντίσταση"

Ο πρόεδρος σχολίασε επίσης τις στρατιωτικές μονάδες του Κιέβου, που σήμερα έχουν παγιδευθεί κι αποκλειστεί από τις δυνάμεις αυτοάμυνας των νεόρωσων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το Κίεβο αρνήθηκε να προσπαθήσει και να διαπραγματευθεί για ένα ασφαλές πέρασμα για να υποχωρήσουν.

"Νομίζω ότι αυτό είναι ένα κολοσσιαίο λάθος που θα οδηγήσει σε πολλά ανθρώπινα θύματα", δήλωσε σχετικά ο Πούτιν σχολιάζοντας πως η ουκρανική ηγεσία απέδειξε την αδυναμία της να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο, προτρέποντας την άμεση έναρξη συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και των ρωσόφωνων.

"Η θέση των εταίρων μας είναι σαφής για μένα», είπε ο Πούτιν. "Ναι, θα πρέπει να υπάρχουν συνομιλίες, αλλά εν τω μεταξύ θα πρέπει να αφήσουμε τα ουκρανικά στρατεύματα να κάνουν λίγο σκοποβολή. Ίσως έτσι θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο"

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι ήρθε η ώρα να αναγνωρίσουμε ότι οι προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης δια της βίας έχουν αποτύχει και ότι είναι «αναγκαίο οι ουκρανικές αρχές να αρχίσουν διαπραγματεύσεις και όχι για τεχνικά θέματα ... αλλά γύρω από τα βασικά θέματα."

Τέλος δικαιολόγησε πλήρως τη στάση της ηγεσίας της αυτοαποκαλούμενης Ντόνετσκ Δημοκρατίας που χαρακτήρισε τις στρατιωτικές ενέργειές της ενάντια Κίεβο στρατευμάτων ως «ανθρωπιστική επιχείρηση»:

"Μπορώ να καταλάβω τις δυνάμεις αυτοάμυνας και γιατί αποκαλούν τη δράση τους ως μια στρατιωτική-ανθρωπιστική επιχείρηση, ποιο είναι το σημείο της σημερινής τους δράσης - να οδηγήσουν τα συστήματα πυροβολικού και τις βομβιστικές επιθέσεις έξω από τις πόλεις τους, έτσι ώστε να μην παθαίνουν κακό οι κάτοικοι".

* απόδοση από το RT για τη Freepen.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail