ΒΟΥΤΙΑ στις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών προκάλεσε η σκέψη της Μόσχας για κλείσιμο του εναέριου χώρου

Reuters/Markku Ulander/Lehtikuva
Στρατής Μαζίδης

Μεγάλες αεροπορικές εταιρείες είδαν τις μετοχές τους να κάνουν βουτιά την Τετάρτη, μετά από αναφορές των μέσων ενημέρωσης πως η Ρωσία σκέπτεται να εμποδίσει τις πτήσεις πάνω από τη Σιβηρία και το ρωσικό εναέριο χώρο.
Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι τα ρεπορτάζ είναι απλά φήμες.

«Δεν είμαι υπέρμαχος της μεθόδου των απαγορεύσεων και της δημιουργίας πραγματικών προβλημάτων για τους επιβάτες και απλούς πολίτες που δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με εκίνους που ξεκίνησαν τον πόλεμο", δήλωσε ο Λαβρόφ την Τετάρτη.

Τα ρεπορτάζ της Τρίτης ήθελαν μετά τις κυρώσεις στη ρωσική αεροπορική εταιρεία Dobrolet την εξέταση από ρωσικής πλευράς του κλεισίματος του εναέριου χώρου που θα μεταφραζόταν αυτομάτως σε κόστος δισεκατομμυρίων. Κάθε χώρα της ΕΕ έχει συνάψει διμερή συμφωνία με τη Μόσχα για πτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο της Ρωσίας και η Ρωσία έχει νομικά το δικαίωμα να τη διακόψει σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μέχρι τα μέσα της Τετάρτης, οι αεροπορικές μετοχές της Δύσης είχαν χάσει περίπου 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπαρασύροντας προς τα κάτω τις ευρωπαϊκές αγορές, αναφέρει το ITAR-TASS.

Η μετοχή της Air France μειώθηκε 4,7 τοις εκατό σε € 7,15 ανά μετοχή, και κατά τις δύο τελευταίες ημέρες, η εταιρεία έχει δει την κεφαλαιοποίηση της να υποχωρεί κατά 11 τοις εκατό, ή € 220 εκατομμύρια.

Η μετοχή της Lufthansa μειώθηκε 2,9 τοις εκατό σε € 12,45 ανά μετοχή, χάνοντας περίπου € 570 εκατομμύρια, ή 10 τοις εκατό της αξίας της.

Η μετοχή της  Finnair μειώθηκε κατά 2,2 τοις εκατό σε μόλις 2,6 € ανά μετοχή, και σε δύο μέρες η αξία της εταιρείας υποχώρησε κατά € 30.000.000.

Ο ιρλανδικός αερομεταφορέας Ryanair έχει χάσει συνολικά € 184 εκατ. τις τελευταίες δύο ημέρες, με τα μερίδια να μειώνονται κατά 2 τοις εκατό και συγκεκριμένα κάτω από € 6,61.

Η International Airlines Group (IAG), η εταιρεία χαρτοφυλακίου της British Airways και της Iberia, είδε τις μετοχές να σημειώνουν πτώση 6,5 τοις εκατό και έχασε συνολικά περισσότερα από € 745 εκατομμύρια.

Ως εκ τούτου και η αμερικανική αεροπορική αγορά δέχθηκε ισχυρό χτύπημα. Κατά το κλείσιμο της Νέας Υόρκης, η Delta Airlines είδε την κεφαλαιοποίηση της να μειώνεται κατά 1,1 δισ. δολάρια.

Επίσης η American Airlines έχασε $ 675 εκατομμύρια, ή 2,5 τοις εκατό της κεφαλαιοποίησή της και η United Airlines έχασε 562.000.000 δολάρια.

Επίσης και η Aeroflot έχασε σχεδόν το 9 τοις εκατό της αξίας της κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών.

* απόδοση για τη Freepen.gr από το RT
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail