Κραυγή αγωνίας για 250.000 ψυχές στο Λούγκανσκ. "Ανθρωπιστική καταστροφή" περιγράφει το συμβούλιο της πόλης

AFP - γυναίκα μαγειρεύει σε camp καθώς στο σπίτι της δεν υπάρχει ηλεκτρικό ή αέριο
Στρατής Μαζίδης

Ο πόλεμος πέρασε από το Λούγκανσκ και το κατέστρεψε. Η σύντομη ανακοίνωση του συμβουλίου της πόλης αναφέρει:


“Σήμερα 5 Αυγούστου, το Λούγκανσκ παραμένει δίχως ηλεκτρικό ρεύμα. Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη στις περιοχές της ευθύνης της πόλης. Το Λούγκανσκ στερείται ενεργοδότησης, βρίσκεται σε κατάσταση ανθρωπιστικής καταστροφής. Από την Κυριακή μέρος του πληθυσμού στο κέντρο της πόλης έχει μείνει χωρίς νερό αλλά και δίχως κινητή τηλεφωνία κι επικοινωνία μέσω διαδικτύου". 

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της ζημιάς  στα περισσότερα δημόσια οχήματα, δε συλλέγονται ούτε τα σκουπίδια και πλέον η διοίκηση της πόλης κάνει λόγω και για οικολογική καταστροφή.

“Σήμερα 250,000 κάτοικοι του Λούγκανσκ, κυρίως συνταξιούχοι και και οικογένειες με παιδιά που δεν έχουν τα χρήματα να εγκαταλείψουν την πόλη και ούτε κάπου να πάνε, αποτελούν ομήρους αυτής της κατάστασης: οι άνθρωποι αναγκάζονται να ζουν σε συνθήκες πολέμου, δίχως επικοινωνίες και οι υπόλοιπες διατροφικές προμήθειες αρχίζουν να εξαφανίζονται από τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ που ακόμη λειτουργούν" συνεχίζει η δήλωση.

Εξίσου όμως σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη ιατρικού υλικού.

“Ο κόσμος δεν μπορεί να αγοράσει τα απαραίτητα φάρμακα, μόνο ελάχιστα φαρμακεία λειτουργούν ακόμη” αναφέρει η δήλωση.

Ο εκπρόσωπος της κοινότητας του Donbass, Roman Korotenko δηλώνει στο Novorossiya ότι το Λούγκανσκ εισήλθε στο Μεσαίωνα.
 
“Πρακτικά ζούμε στο Μεσαίωνα. Δεν έχουμε φως και νερό και όλα αυτά εξαιτίας των ασταμάτητων βομβαρδισμών από τον ουκρανικό στρατό. Το ηλεκτρικό λειτουργεί ελάχιστες ώρες καθώς οι γραμμές δέχονται συνέχεια τα πυρά του στρατού”
 
“Πολλοί άνθρωποι έχουν φύγει από την πόλη. Εγώ δεν έχω πλέον κανέναν εκτός από την αδερφή μου. Αν βγείτε το απόγευμα στο μπαλκόνι θα νιώσετε την αίσθηση ότι η πόλη έχει πεθάνει” δηλώνει στο ria Novosti μια πρώην κάτοικος της πόλης, η Ολγα που τώρα μετακόμισε στο πιο ήρεμο Χάρκοβο.

Όσο για τις συγκοινωνίες; Η Ολγα εξηγεί:

“Τα λεωφορεία πάνε στο Χάρκοβο και το Στάρομπέλσκ. Στην πόλη τα λεωφορεία δε διέρχονται συχνά. Κάποτε περνούσαν κάθε 5 λεπτά, τώρα ανα μισή ώρα. Οι οδηγοί δεν τηρούν το δρομολόγιο, είναι επικίνδυνο. Επίσης δεν υπάρχει πετρέλαιο κι αν βρει κανείς, είναι πολύ ακριβό. Ούτε τρόλεϊ, ούτε τραμ έχει πλέον.”
 
Τα καταστήματα λειτουργούν κάποιες ώρες όπως αναφέρει η Ολγα με τις τιμές να έχουν φτάσει στα ύψη. Τα τσιγάρα έχουν εξαφανιστεί ενώ μπορεί ακόμη κανείς να βρει τροφές προς πώληση.

Τα βράδια ο κόσμος δε βγαίνει έξω. Είναι επικίνδυνα. Επιθέσεις και εκρήξεις συμβαίνουν διαρκώς.

Μια άλλη κάτοικος, Ολγα κι αυτή, δηλώνει στο RT πως η κατάσταση τελευταία άλλαξε. Προς το χειρότερο.

“Οι συμπλοκές λάβαιναν χώρα εκτός των κατοικημένων περιοχών. Τώρα όμως οι κάτοικοι, τα παιδιά, υποφέρουν. Φοβούνται".

* απόδοση για τη Freepen.gr από το RT
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail