Η κεντρική τράπεζα της Βουλγαρίας αφαίρεσε την άδεια της CCB. Πάντοτε οι ζημίες του ενός είναι κέρδη κάποιου άλλου

SON OFEON

Η Kεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας (BNB) σκοπεύει να αφαιρέσει την άδεια της προβληματικής τράπεζας Corporate Commercial Bank (KTB) και να κρατικοποιήσει τη θυγατρική της, την Credit Agricole Βουλγαρίας. 


Η BNB σκοπεύει, επίσης, να μεταφέρει τις καταθέσεις  των πολιτών και των επιχειρήσεων  από την  KTB στην Credit Agricole Βουλγαρίας, όπου είναι κατατεθειμένα  τα κεφάλαια  του Ταμείου Ασφάλισης Καταθέσεων Βουλγαρίας (DIF), το  οποίο  προστατεύει τις προσωπικές  και εταιρικές  καταθέσεις μέχρι 100 000 ευρώ. 

Την ίδια στιγμή, κάπου 3,5 δισ BGN (1,75  δισ ευρώ) φαίνεται να «λείπουν» από την τράπεζα, ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας BNR, σύμφωνα με δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Ivan Iskrov. 

Είναι η διαφορά  των 3,5 δισ BGN  που άλλαξε "τα αρχικά σχέδια"tτης  BNB να βοηθήσει την  KTB να αναρρώσει μετά την ανάληψη της  διαχείριση της για αποφυγή νέας κρίσης, εξήγησε. 

Ο Iskrov έκανε την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στην οποία η BNB αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του ανεξάρτητου ελέγχου που διενεργήθηκε στην KTB, την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Βουλγαρίας, η οποία τέθηκε υπό των έλεγχο επιτρόπων, κατόπιν αιτήματός της μετά την διαπίστωση έλλειψης ρευστότητας.

Το όνομα της Credit Agricole Βουλγαρίας  πρόκειται να αλλάξει, καθώς αυτή  περνά στα χέρια του κράτους. 

Αλλά ο  Iskrov διαβεβαίωσε ότι η θυγατρική "κυβερνάται πολύ καλά" πριν από τα γεγονότα στα  μέσα Ιουνίου και θα ανοίξει στις 21 Ιουλίου. 

Προηγουμένως η  21 Ιουλίου είχε οριστεί ως ημερομηνία κατά την οποία η BNB επρόκειτο να άρει την ιδιαίτερη εποπτεία της στην KTB και θα ήταν ανοικτή για τους πελάτες.

Ο Πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσχάρσκι ανάφερε  ακόμη το γεγονός ως λόγο να αναβάλει την προγραμματισμένη παραίτησή του αργότερα εκείνη την εβδομάδα. 

Όσο για την KTB, μόνο τα περιουσιακά στοιχεία του βασικού μετόχου Τσβετάν Βασίλεφ και των συνδεδεμένων εταιρειών του θα παραμείνουν στην τράπεζα και δεν θα είναι εγγυημένα  από το κράτος. 

Το έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε  απότην  BNB αποκαλύπτει επίσης ότι ο κος  Βασίλεφ απέσυρε σχεδόν 206 εκατ  BGN (103 εκατ ευρώ) από την τράπεζά του, χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες ενός «τρίτου προσώπου». 

Άλλο 1 δισ BGN (0,5  δισ ευρώ) αποσύρθηκαν στις 18 Ιουνίου, στις 19 και στις 20, ενώ γίνονταν δηλώσεις προς τα  μέσα ενημέρωσης κατά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της KTB, επισημαίνει η αναφορά  χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. 

Επιπλέον, από ένα χαρτοφυλάκιο δανείων αξίας 5,4 δισ BGN, τα οικονομικά στοιχεία των δανειζομένων, που αφορούν αξία δανείων 3,5 δισ  BGN, δεν έγινε δυνατό να βρεθούν  από τους ανεξάρτητους ελεγκτές. 

Η BNB δημοσίευσε επίσης  μια επίσημη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της, όπου αναφέρει  ότι τα αποτελέσματα του ελέγχου περιείχαν αποδεικτικά στοιχεία για «ενέργειες που δεν συμβιβάζονται με το δίκαιο και τις καλές  τραπεζικές πρακτικές." 

Αναφέρεται επίσης ότι το έγγραφο που ετοιμάζεται θα σταλεί στο Γενικό Εισαγγελέα της Βουλγαρίας. 

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε για να ανακοινωθούν  τα αποτελέσματα του ελέγχου, που πυροδότησε διαμάχη νωρίτερα την Παρασκευή, με μια σειρά από μέσα ενημέρωσης να διαμαρτύρονται ότι οι εκπρόσωποί τους δεν είχαν γίνει δεκτοί  στο κεντρικό κατάστημα της BNB.


ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Τελικά η Κεντρική τράπεζα της Βουλγαρίας ενήργησε με καθυστέρηση, ακολουθώντας διαφορετικό χειρισμό από αυτόν, που είχε επιλέξει αρχικά.

Οι απόψεις μου για το θέμα, που είχα παρουσιάσει σε άλλο άρθρο την 21 Ιουνίου, επιβεβαιώθηκαν πλήρως.


Διαβάζοντας τις δύο ανακοινώσεις της Κεντρικής τράπεζας της Βουλγαρίας μπορεί να γίνει κατανοητό ότι η πρώτη ανακοίνωση ήταν ουσιαστικά μία οργανωμένη παραπληροφόρηση προς το κοινό.

Οι υπεύθυνοι  για την εποπτεία του Βουλγαρικού τραπεζικού συστήματος αναφέρονταν στο ότι η κατάσταση είχε προκύψει από "ανυπόστατες φήμες" κάποιου δήθεν υπαλλήλου προς το κοινό.
'Ελεγαν επίσης ότι η 'ΚΤΒ ήταν μεταξύ των τραπεζών με την μεγαλύτερη ρευστότητα". Το πιστεύουν άραγε ακόμα?

Mετά από μια σχετικά σύντομη έρευνα όμως προέκυψε ότι όχι μόνο δεν είχε ρευστότητα, αλλά δεν ήταν και φερέγγυα.

Και η διαπίστωση αυτή έγινε καθώς λείπουν 1,75 δισ ευρώ από τα ταμεία της τράπεζας.
Επιπλέον διαπιστώθηκε η ύπαρξη δανείων μαιμού αντίστοιχου ύψους προς τον κύριο μέτοχο και τις συνδεμένες εταιρείες του.

Το έλλειμμα ήταν μεγαλύτερο  σε σχέση με το ποσό που εξασφάλισε η Βουλγαρία για την στήριξη των τραπεζών της (3,3 δισ ΒGN) από την ΕΕ.

Σαν αποτέλεσμα η Βουλγαρία θα χρειαστεί να συνεισφέρει με 1,5 έως 2 δισ BGN από τον κρατικό προυπολογισμό ή εναλλακτικά θα εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα του Ταμείου Ασφάλισης Καταθέσεων Βουλγαρίας, που είναι περίπου 2,1 δισ BGN.

Aν όμως κάνει το δεύτερο, τότε πώς θα στηρίξει την FIRST INVESTMENT BANK, που αντιμετώπισε και αυτή προβλήματα πρόσφατα?

To ΔΝΤ προσφέρθηκε να βοηθήσει και αυτό την Βουλγαρία μετά την ΕΕ, αλλά επισήμανε ότι η Βουλγαρία έχει "σταθερή κεφαλαιακή βάση" και δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του προβλήματος στην περιοχή.

Ο κρατικός προυπολογισμός της Βουλγαρίας εξαιτίας των εξελίξεων στο τραπεζικό της σύστημα θα παρουσιάσει φέτος έλλειμμα μεγαλύτερο του 3%.

Η ΕΕ και το ΔΝΤ προφανώς δεν κατανοούν το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη Βουλγαρία.
Προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν με το μικρότερο δυνατό γι' αυτούς κόστος.

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν όμως είναι ότι το Σουλτανάτο του Ομάν με 30,35 % συμμετοχή στην ΚΤΒ και η ρωσική τράπεζα VTB CAPITAL με 9,07% έχασαν το σύνολο της επένδυσης τους με την υπαγωγή της τράπεζας στο ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων Βουλγαρίας.

Οι εξελίξεις απέδειξαν ότι η ασφάλεια των επενδύσεων στην ΕΕ βρίσκεται σε θεσμικό κίνδυνο με αιτία την ανεπαρκή τραπεζική εποπτεία.

Και αυτό συνέβη στην Ελλάδα, στην Ολλανδία, στην Κύπρο, στην Ιταλία,στην Πορτογαλία και τώρα στην Βουλγαρία  με πανομοιότυπο τρόπο.

Οι διοικήσεις των τραπεζών έκαναν επενδύσεις μεγάλου κινδύνου με ανεπαρκή κεφάλαια και ελάχιστη ή ακατάλληλη εποπτεία.

Και όταν η ζημιά προέκυψε τιμωρήθηκαν οι καλόπιστοι επενδυτές  οι μέτοχοι και οι καταθέτες, που  πίστευαν τις μεγαλοστομίες των διοικήσεων και των εποπτικών αρχών και ουσιαστικά δεν γνώριζαν τον κίνδυνο.

Γιατί βέβαια αυτοί που γνώριζαν τον κίνδυνο , όπως ο κος Τσβετάν Βασίλεφ, φρόντισαν εγκαίρως να εισπράξουν και να εξαφανίσουν τα κέρδη τους και τις καταθέσεις τους  στο Λουξεμβούργο και στα Hedge Funds με τα οποία συνεργάστηκαν.

Γιατί πάντοτε οι ζημίες του ενός είναι κέρδη κάποιου άλλου, σε μία άλλη χώρα, που δήθεν θα  τηρεί τους κανόνες...από το 2015.

Αν προλάβει βέβαια να τους τηρήσει, καθώς οι κανόνες δεν προστατεύουν τις τραπεζικές  επενδύσεις σε παράγωγα και σε αέρα κοπανιστό...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail