Η μεγαλύτερη τράπεζα της Πορτογαλίας καθυστερεί πληρωμές ομολόγων. Τα ομόλογα καταρρέουν

Του SON OFEON

Βρυξέλλες, έχουμε ένα πρόβλημα.
Όπως είχαμε προειδοποιήσει πριν από 6 εβδομάδες,
( ΠΗΓΗ http://www.zerohedge.com/news/2014-05-21/portugals-largest-bank-serious-financial-condition-auditor-warns)

η πορτογαλική τράπεζα Espirito Santo International SA βρίσκεται σε "σοβαρή οικονομική κατάσταση", σύμφωνα με έναν εξωτερικό έλεγχο της KPMG , που διατάχθηκε από την κεντρική τράπεζα και επισήμανε "παρατυπίες στους λογαριασμούς της."
Με μεγάλη σιγουριά , οι χειρισμοί τύπου «Ponzi » άφησαν την τράπεζα σε κατάσταση να αδυνατεί να πληρώσει τα ομόλογά της,.
'Οπως αναφέρει το Bloomberg η τιμή των ομολόγων υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ ,καθώς μία μητρική εταιρεία της τράπεζας καθυστέρησε τις πληρωμές σε βραχυπρόθεσμα γραμμάτια.
Πιο σημαντικά , με δεδομένη την διχαστικά εξαρτημένη φύση της εγχώριας αγοράς κρατικών ομολόγων (και ως εκ τούτου της υγείας της ΕΕ) και του τραπεζικού της σύστηματος , αξίζει να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος των ομολόγων της Πορτογαλίας αυξήθηκε στα υψηλοτερα επίπεδα των 4 μηνών με τη μεγαλύτερη αύξηση μέσα σε 2 ημέρες τον τελευταίο χρόνο .
'Οπως ένας αναλυτής σημείωσε, "Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση θα πρέπει να ανακατευθεί ", αφήνοντας τον φορολογούμενο της ΕΕ αγγιστρωμένο για άλλη μια φορά στο τηλέφωνο (για το φόβο μίας απειλής αμοιβαία επιβεβαιωμένης καταστροφής) και λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης , « αν θα πρέπει να παρέμβει για να αποτρέψει τις συστημικές επιπτώσεις? "

Όπως αναφέρει το Bloomberg,

Η τράπεζα Banco Espirito Santo έχει «απομονωθεί επαρκώς" από την Τράπεζα της Πορτογαλίας από τα οικονομικά προβλήματα της , σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Κοινοβουλευτικών υποθέσεων κου Luis Marques Guedes στις 3 Ιουλίου.
Η τράπεζα ήταν η μόνη από τις τρεις μεγαλύτερες εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Πορτογαλίας τράπεζες που δεν ζητήσε από το κράτος ενισχύσεις, μετά την διάσωση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση το Μάιο του 2011.
Η τράπεζα Banque Privee Espirito Santo SA δήλωσε χθες ότι η καθυστέρηση στις πληρωμές ορισμένων χρεογράφων που εκδίδονται από τη μητρική εταιρεία Espirito Santo Ιnternational επηρεάζει "μόνο λίγους πελάτες."
Κάποιοι επενδυτές κλήθηκαν να ανταλλάξουν τα εμπορικά χρεόγραφα τους με μετοχές και με νέους τίτλους μακράς διάρκειας, σύμφωνα με στην πορτογαλική εφημερίδα Expresso.
" Η ροή των ειδήσεων τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνει τις υποψίες των επενδυτών ότι εκτεταμένα προβλήματα βρίσκονται στην κορυφή του ομίλου", δήλωσε ο Roger Francis, αναλυτής της Mizuho International Plc στο Λονδίνο.
" Η αγορά έχει τεράστια αβεβαιότητα σχετικά με τα δημοσιεύματα για τις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν και σχετικά με το χρέος που ανταλλάχθηκε με μετοχές , που κυκλοφορούν ευρέως."
Φυσικά, η κυβέρνηση λέει " ότι η κατάσταση ελέγχεται ".
Τώρα, πού το έχουμε ξανακούσει αυτό?

ΠΗΓΗ http://www.zerohedge.com/news/2014-07-09/portugals-largest-bank-misses-bond-payment-bonds-collapse

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Η τράπεζα που καθυστέρησε τις πληρωμές (Espirito Santo Ιnternational) είναι η μητρική εταιρεία συμμετοχών , που ιδρύθηκε το 1984 με έδρα το Λουξεμβούργο.
Η ναυαρχίδα του ομίλου , η τράπεζα Banco Espirito Santo έχει έδρα την Λισαβώνα και διεθνές δίκτυο ή καταστήματα στις πόλεις Sãο Paulo , Praia, Mαδρίτη , Λονδίνο ,Φραγκφούρτη , Παρίσι ,Βαρσοβία , Λωζάνη , Macau, Πόλη του Παναμά ,Ντουμπάι ,Μαιάμι, Nέα Υόρκη, Καράκας και στα νησιά Cayman.
Η διάρθρωση του ομίλου λοιπόν ευνοεί την μετάδοση σε τουλάχιστον άλλες τρεις χώρες της ζώνης ευρώ.
Με βάση τα ισχύοντα υπεύθυνη για την εποπτεία της ρευστότητας του ομίλου είναι η Κεντρική Τράπεζα του Λουξεμβούργου και επικουρικά οι Κεντρικές τράπεζες των υπόλοιπων χωρών δραστηριοποίησης.
Επειδή όμως η τράπεζα λειτουργεί και στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελβετία, δεν αποκλείεται να υπάρξει ισχυρή παρέμβαση από τις Εποπτικές αρχές των χωρών αυτών.
Η τράπεζα δηλώνει ότι το πρόβλημα αφορά λίγους πελάτες, αλλά δεν διευκρινίζει τι είδους πελάτες είναι αυτοί και ποιάς εθνικότητας.
Το πρόβλημα προέκυψε καθώς ο έλεγχος της KPMG απέδειξε ότι κύριος χρηματοδότης της μητρικής Espirito Santo Ιnternational ήταν ένα fund, στα κεφάλαια του οποίου συμμετείχε σημαντικά η ίδια τράπεζα (80%).
ΠΗΓΗ http://blogs.wsj.com/moneybeat/2014/05/21/espirito-santo-internationals-in-trouble-heres-the-backstory/
Για να εξηγηθεί σχηματικά αυτό που έγινε η μητρική εταιρεία εμφανίζεται μέσω του fund να κατέχει κεφάλαια που συγχρόνως τα χρωστάει και της ανήκουν κατά 80%.
Αυτή η πρακτική δεν είναι κάτι καινούργιο για τις Ευρωπαικές τράπεζες και εξηγεί γιατί η τράπεζα Espirito Santo απέφυγε να διασωθεί με χρήματα της ΕΕ.
Το βασικό πρόβλημα όμως δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της Πορτογαλίας, αλλά στην αρμοδιότητα του Λουξεμβούργου.
'Οπως είναι κατανοητό οι μέτοχοι ή οι δανειστές της Espirito Santo Ιnternational ,αν η εταιρεία χρεοκοπήσει ή για κάποιο λόγο βρεθεί σε εκκαθάριση θα διαπιστώσουν ότι κεφάλαια για να αποζημιωθούν δεν υπάρχουν, λόγω της ανεπάρκειας εποπτείας του Λουξεμβούργου.
Οι συγκεκριμένοι επενδυτές δεν καλύπτονται από κάποιο ασφαλιστικό σχήμα προστασίας των επενδύσεων τους, αλλά έχουν αστικά και εμπορικά δικαιώματα και μπορούν να τα ασκήσουν στα αρμόδια δικαστήρια του Λουξεμβούργου.
Δυστυχώς την πρακτική αυτή φέρονται να την έχουν ασκήσει και άλλες τράπεζες με παραπλήσιο τρόπο , ιδρύοντας εταιρείες ειδικού σκοπού και μεταβιβάζοντας τους χαρτοφυλάκια δανείων με αντάλλαγμα κεφάλαια, που αντλήθηκαν από τις εταιρίες ειδικού σκοπού από την διεθνή αγορά με έκδοση ομολόγων.
Η μέθοδος αυτή εξασφαλίζει εύκολο δανεισμό , αποφεύγοντας τον έλεγχο του χαρτοφυλακίου των δανείων από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας και με πιστοληπτική αξιολόγηση των ομολόγων που εκδόθηκαν αντίστοιχη με της χώρας έκδοσης, συνήθως ΑΑΑ.
Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι αν τα δάνεια που μεταβιβάστηκαν δεν εξυπηρετηθούν κανονικά και αφορούν συνδεδεμένες με τις τράπεζες επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα, ποιός θα πληρώσει τον λογαριασμό?
Επίσης πρακτικά τι θα συμβεί αν οι εταιρείες ειδικού σκοπού έχουν διαθέσει τα ομόλογα σε κύριους μετόχους των τραπεζών και αυτοί έχουν δανεισθεί με ενέχυρα αυτές?
Mπορούν με τον τρόπο αυτό να προκύψουν μεγάλες τρύπες (ζημίες) στο Ενεργητικό των Ευρωπαικών τραπεζών με διεθνή δράση , κατόχων τέτοιων εταιρειών ειδικού σκοπού?
'Eνα κύμα χρεοκοπίας εταιρειών ειδικού σκοπού για τον λόγο αυτό δεν θα μπορούσε να πλήξει σημαντικά τον θεσμό των καλυμμένων ομολόγων και να προκαλέσει αυξημένη εποπτεία τους και νομοθετική περιοριστική παρέμβαση?
Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα ίσως να δοθεί έμπρακτα μετά τα πανευρωπαικά τεστ κεφαλαιακής επάρκειας της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.
Αν βέβαια δεν προκύψει κάποια άλλη μεγάλη οικονομική κρίση από τις προτροπές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να σπάσει το συντομότερο η πιστωτική φούσκα...



ΑΠΟ ΤΟ 95%  Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ  ΚΑΤΕΒΗΚΕ ΣΕ ΔΕΚΑ ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΟ 89,56%ΑΠΟ ΤΟ 95% Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΚΑΤΕΒΗΚΕ ΣΕ ΔΕΚΑ ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΟ 89,56%
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail