Oι εργασίες της ΚτΒ σταμάτησαν αλλά η τράπεζα δεν πτώχευσε. Σε ποια άλλη χώρα της ΕΕ μπορεί να γίνει το ίδιο;

του SON OFEON

Η Corporate Commercial Bank (KTB) δεν χρεοκόπησε, επειδή η κεντρική τράπεζα παρενέβη γρήγορα και αποφασιστικά, εξήγησε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας (BNB) κος Ivan Iskrov.


Το Διοικητικό Συμβούλιο της  Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας (BNB)  πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου μόλις μια ώρα μετά  την ανακοίνωση της ότι έθεσε την  KTB υπό ειδική εποπτεία, ύστερα από αίτημα της εμπορικής τράπεζας.

Αποφάσισε να το πράξει αφού η  KTB απέστειλε επιστολή ζητώντας το μέτρο, λόγω " εξάντλησης της ρευστότητας και του τερματισμού  όλων των πληρωμών και των τραπεζικών εργασιών".

Μετά την λήψη αυτού του μέτρου , από τις 20 Ιουνίου 2014, η BNB ανακαλεί τα δικαιώματα των μετόχων της ΚΤΒ και  διορίζει ένα εποπτικό συμβούλιο στην ΚΤΒ.

Στην ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου προς τα μέσα ενημέρωσης, που παραδόθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο κος Iskrov υπενθύμισε ότι KTB ήταν "μεταξύ των τραπεζών με την υψηλότερη ρευστότητα" πριν από μια "φήμη" που περιλαμβάνει ένα υποδιοικητή της BNB και την υποτιθέμενη εξάρτηση του από  "μια ορισμένη τράπεζα" (υπονοώντας για τον ρόλο της τράπεζας την KTB), που διαδόθηκε από ένα ανώνυμο e-mail που απέστειλε μια δήθεν υπάλληλος της κεντρικής τράπεζας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

 Η φήμη συνέπεσε με την έναρξη της προανάκρισης από τις δικαστικές αρχές κατά του Υποδιοικητή της ΒΝΒ κου Τσβετάν Gounev.

Επίσης, οδήγησε στην απόσυρση "τεράστιων ποσών ρευστού χρήματος" και εμπόδισε την τράπεζα από την τήρηση των υποχρεώσεών της, εξήγησε ο Διοικητής της BNB.

Στη δήλωση του ο κος Iskrov παρουσίασε την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία η BNB τοποθετεί την KTB υπό επιτήρηση για περίοδο τριών μηνών.

Η τράπεζα θα παγώσει οποιαδήποτε ενέργεια  της μέσα σε αυτό το τμήμα του χρόνου και απαγορεύεται να εκτελεί οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Ως αποτέλεσμα θα υπάρχει δυσκολία να παρασχεθούν στους πελάτες της τράπεζας οποιεσδήποτε υπηρεσίες.

Ένα εποπτικό συμβούλιο από δύο μέλη, την Χριστίνα Stanova και την Slavyana Danailova, έχει διοριστεί.

Η BNB απέλυσε  επίσης προσωρινά τέσσερα μέλη  του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΤΒ και τέσσερα μέλη του Εποπτικού  Συμβουλίου και μεταφέρει τις αρμοδιότητές τους στο διμελές συμβουλίου, που διόρισε.

Τα δικαιώματα ψήφου των μετόχων που ελέγχουν περισσότερο από το 10% των κεφαλαίων της KTB, δηλαδή της Bromak Invest (ανήκει στον Τσβετάν Βασίλεφ) και της Βουλγαρικής Εταιρείας Συμμετοχών στο Λουξεμβούργο ( Bulgarian Acquisition Company Luxembourg), έχουν επίσης ανασταλεί για τρεις μήνες.

Το Εποπτικό Συμβούλιο της  BNB διοικεί τώρα πλήρως την KTB, με  "τεράστιες εξουσίες" και είναι υπεύθυνο για τη διασφάλιση του αποκλεισμού της τράπεζας από το σύστημα πληρωμών της Βουλγαρίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο  επίσης θα  προβεί σε αξιολόγηση-εκτίμηση  της τράπεζας, έτσι ώστε να  μπορέσει να έχει  συνομιλίες με τους μετόχους "και άλλους πιθανούς αγοραστές".

"Οι συνομιλίες με τον μέτοχο που θα εκφράσει το ενδιαφέρον του θα  αρχίσουν αμέσως. Μπορούν να καταλήξουν  σε μια μέρα, μια εβδομάδα ή ένα μήνα, όταν το ενδιαφέρον θα έχει επιβεβαιωθεί από τους μετόχους και θα έχουν παραχωρήσει  την αντίστοιχη υποστήριξη,"  εξήγησε ο κος Iskrov .

Χωρίς να αναφέρει το όνομα των "μετόχων", συνέχισε με τον τρόπο αυτό, κάνοντας  αναφορά στις πληροφορίες που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Capital.bg, ότι η ρωσική τράπεζα VTB,  που κατέχει περίπου το  9,9%  των κεφαλαίων της KTB , έχει δείξει ενδιαφέρον για συνομιλίες με την κεντρική τράπεζα, σε μια κίνηση με σκόπο να υποστηρίξει  το  πιστωτικό ίδρυμα.

"Οι υπηρεσίες και δραστηριότητες της τράπεζας θα πρέπει να αποκατασταθούν  [όταν η τράπεζα  θα έχει την υποστήριξη της], μέχρι τότε [οι πελάτες] θα πρέπει να περιμένουν."

Η  BNB θα  πρέπει να γνωρίζει  " ποιός  θα αναλάβει την ευθύνη της τράπεζας όταν ανοίξει και πάλι, αυτό είναι ο σκοπός μας," κατέληξε συμπερασματικά  ο κος  Iskrov .
Ο κος Iskrov τόνισε ότι τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να παροτρύνουν  για  ηρεμία μεταξύ των Βουλγάρων, καθώς οι εξελίξεις στην  KTB, την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Βουλγαρίας, δεν θα μπορούσε να επηρεάσει τις άλλες εμπορικές τράπεζες, με οποιοδήποτε μέσο.

Κατέστησε επίσης σαφές ότι δεν υπήρχε καμία σχέση μεταξύ της πτώσης της ρευστότητας και του νομισματικού συμβουλίου.


ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Την Παρασκευή 20.6.2014 η τέταρτη τράπεζα σε μέγεθος της Βουλγαρίας "έπαυσε να λειτουργεί, αλλά δεν πτώχευσε".
'Ολα προέκυψαν μόνο από μία "ανυπόστατη" φήμη ότι ένας υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας συνδεόταν με την τράπεζα ΚΤΒ, προφανώς με παράνομο τρόπο.
Το πρόσωπο αυτό δεν αναφέρεται  με το όνομα του, αλλά όλοι ξέρουν ποιός είναι και ότι ελέγχεται  από την Βουλγαρική δικαιοσύνη.
Αυτά λέει το άρθρο με σκοπό  να μην κλονισθεί η εμπιστοσύνη των Βουλγάρων προς τις άλλες τράπεζες, που ήδη αγωνιούν για την επόμενη Δευτέρα.
Στο σημείο αυτό προκύπτουν κάποιες απορίες.
Πρώτη απορία: Γιατί δεν στηρίζει η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας με κεφάλαια την προβληματική τράπεζα της?
Aπ' όσο γνωρίζουμε η Βουλγαρία έχει ακόμα δικό της νόμισμα και μπορεί να εκτελέσει το βασικό καθήκον της για την στήριξη του Βουλγαρικού τραπεζικού συστήματος. Για την εκτέλεση της αρμοδιότητας  αυτής δεν χρειάζεται την άδεια της ΕΚΤ, αλλά ενδεχομένως να προκύψουν έτσι και αλλιώς κάποιες πιέσεις στην ισοτιμία του βουλγαρικού νομίσματος σε σχέση με το ευρώ.
Συμπέρασμα: H τράπεζα άλλαξε ιδιοκτήτη κυρίως για πολιτικούς λόγους ή το πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι δομικό.
Μήπως έχει δώσει κάπου ακάλυπτες εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης για κάποιο έργο που φαίνεται ότι θα ματαιωθεί πχ τον South Stream?

Δεύτερη απορία: Δεν υπάρχει σύστημα ασφάλισης καταθέσεων στην Βουλγαρία? Γιατί δεν ενεργοποιήθηκε άραγε ακόμα?

Απάντηση: 'Aτυπα ενεργοποιήθηκε το σύστημα. Η Κεντρική Τράπεζα ανέλαβε την διοίκηση για τρεις μήνες.
Το σύστημα εγγύησης καταθέσεων προβλέπει αποζημίωση συνήθως μετά από 3 μήνες το λιγότερο.
Αλλά προυποθέτει κάποια δικαστική απόφαση για αφερεγγυότητα της τράπεζας ή την διαπίστωση για αδυναμία από την Κεντρική τράπεζα.
Για ν' αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη   βγήκε η ανακοίνωση "ότι δεν πτώχευσε" .

Tρίτη απορία: Πώς έγινε η ΚΤΒ η τέταρτη τράπεζα σε μέγεθος της Βουλγαρίας, αφού πέρυσι ήταν πέμπτη τράπεζα μετά την BULBANK?

H  KTB ανέλαβε τον Μάιο το δίκτυο της Credit Agricole Bουλγαρίας (25η τράπεζα σε μέγεθος της Βουλγαρίας).


Το περίεργο είναι ότι αυτή η εξαγορά εγκρίθηκε πρόσφατα  από την Κεντρική Τραπεζα της Βουλγαρίας.
Δεν μελέτησαν την οικονομική κατάσταση της τράπεζας πριν την εξαγορά?
Kαι αν το έκαναν, γιατί θα  το ξανακάνουν τα δύο νέα μέλη της επιτροπής, που ανέλαβε τον έλεγχο της τράπεζας?

'Iσως η απάντηση να βρίσκεται στο ότι η τράπεζα KTB ήταν η μεγαλύτερη τράπεζα Βουλγαρικών συμφερόντων και κάποιοι θέλησαν έμμεσα να την στηρίξουν στο παρελθόν, κάνοντας τα στραβά μάτια για χάρη των πολιτικών.

Πάντως εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος  που ενέκρινε την εξαγορά ήταν ο ερευνώμενος κος Tzvetan Gounev.



Τέταρτη απορία: Γιατί ασχολούνται με τον μέτοχο VTB, που αναφέρεται ότι έχει μόνο 9,9% των μετοχών και όχι  με τους άλλους μετόχους που περιλαμβάνουν και το ΟΜΑΝ κατά 30%?
Η  μετοχική σύνθεση της ΚΤΒ είναι:
BROMAK EEOD (βουλγαρική ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων συμφερόντων Τσβετάν Βασίλεφ)   50,66%,
Kρατική εταιρεία  επενδύσεων του Σουλτανάτου του Ομάν με έδρα το Λουξεμβούργο            30,35%,
VTB Capital (θυγατρική της ρωσικής τράπεζας VTB)                                                            9,07% 
Μικροεπενδυτές                                                                                                                9,92%


Η απάντηση είναι ότι η VTB Capital συνεργάζεται στενά με τον κο Τσβετάν Βασίλεφ και μαζί ελέγχουν από το 2012 κατά 94% την κορυφαία βουλγαρική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Vivacom.
Η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας για τον λόγο αυτό παρενέβη για την "σωτηρία" της ΚΤΒ, καθώς φοβάται ότι τα ρωσικά συμφέροντα χρησιμοποιούν ως αχυράνθρωπο τον κο Τσβετάν Βασίλεφ  και στην ουσία την  ελέγχουν μέσω κρυφών συμφωνιών .
Αυτό σημαίνει η αναφορά του άρθρου:  "Η BNB θα  πρέπει να γνωρίζει  "ποιός θα αναλάβει την ευθύνη της τράπεζας όταν ανοίξει και πάλι, αυτό είναι ο σκοπός μας".
To σουλτανάτο του Ομάν δεν σκόπευε ποτέ ν' αναλάβει κινδύνους ή την διαχείριση της τράπεζας. 'Εκανε μόνο μία μειοψηφική επένδυση σε μία τράπεζα μίας χώρας που θα συμμετείχε σ' ενα μεγάλο ενεργειακό αγωγό: τον South Stream.

Τέταρτη απορία: Ποιά υποχρέωση της δεν εκπλήρωσε η τράπεζα ΚΤΒ, προς ποιόν και γιατί φέρεται ότι δεν χρεοκόπησε?
Η τράπεζα φέρεται να μην μπορεί να ανταποκριθεί σε υποχρεώσεις της.
Στο βαθμό που είναι κλειστή δεν χρειάζεται να πληρώνει τους καταθέτες της.
Οι υποχρεώσεις της από δανεισμό ,ακόμα και αν δεν μπορούσε βραχυπρόθεσμα να τις εκπληρώσει, δεν θα ήταν πρόβλημα, καθώς θα μπορούσε να πάρει παράταση ή να δανεισθεί εκ νέου.
Αν όμως η υποχρέωση προέκυψε από εγγυητική επιστολή και μάλιστα ακάλυπτη, αυτό θα εξηγούσε γιατί η τράπεζα έκλεισε και δεν χρεοκόπησε ακόμα.
Οι εγγυητικές επιστολές δεν καλύπτονται από το σύστημα εγγύησης καταθέσεων καμμίας χώρας και θα μπορούσαν να αποτελέσουν αιτία χρεοκοπίας, αν καταπέσουν σε δικαστήριο.
Είχε εκδόσει ακάλυπτες εγγυητικές επιστολές η τράπεζα ΚΤΒ  ή κάποια πρόσφατα αποκτηθείσα θυγατρική της και προς ποιά χώρα άραγε?


Πέμπτη απορία: Σε ποιά άλλη χώρα της ΕΕ θα μπορούσε να προκύψει ανάλογη περίπτωση?
Απάντηση: Σε οποιαδήποτε χώρα με τις αντίστοιχες πολιτικοκοινωνικές παθολογίες.
Σε χώρες που πανηγυρίζουν και  ανέχονται να αποκτούν ποσοστά 25-30%  στις τράπεζες τους άγνωστοι διεθνείς επενδυτές ,με έκπτωση  στην αγορά των μετοχών και με υποχρέωση διατήρησης θέσεων για 6 μήνες.
Σε χώρες που οι κεντρικοί τραπεζίτες, όταν διορίζονται , μετακινούν στην κεντρική τράπεζα φίλες  και την "προσωπική" τους αυλή.

Σε χώρες που οι κεντρικοί τους τραπεζίτες  είναι αισιόδοξοι  και ανακοινώνουν δημόσια   την ανικανότητα τους με στόμφο.

(...ο κος Iskrov υπενθύμισε ότι η KTB ήταν "μεταξύ των τραπεζών με την υψηλότερη ρευστότητα"...)

Και τέλος σε χώρες που δεν καταλαβαίνουν πως στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη είναι αδιανόητο να διορίζονται πρώην πολιτικοί, ανεξάρτητα από ικανότητες.
Οι Κεντρικοί Τραπεζίτες από καθήκον πρέπει να ενεργούν επαγγελματικά, ανεξάρτητα από τις Κυβερνήσεις.
Μπορεί να το κάνει αυτό ένας πολιτικός?
H απάντηση στο μέλλον...

ΔΕΝ ΕΙΝΑΗ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ.
ΕΙΝΑΙ BANK RUN....ΔΕΝ ΕΙΝΑΗ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. ΕΙΝΑΙ BANK RUN....
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail