«Δεν έχουμε περιθώρια αδράνειας, πλέον»

Στα πλαίσια των περιφερειακών εκλογών που ακολουθούν, φιλοξενούμε μια γραπτή συνέντευξη της υποψήφιας περιφερειακής συμβούλου Ηλέκτρας Αντωνοπούλου με το συνδυασμό ΑΤΤΙΚΗ του Παύλου Χαϊκάλη, η οποία συνεργάζεται γενικότερα με τη Freepen.gr δίνοντας τα κατά καιρούς άρθρα της σε αυτή. 


Κα Αντωνοπούλου, με το χέρι στην καρδιά, πείτε μας ποιο είναι το κίνητρό σας, για να συμμετάσχετε στις περιφερειακές εκλογές;

Πρώτα από όλα σας ευχαριστώ για την δυνατότητα επικοινωνίας!
Σχετικά με το ερώτημά σας, η απάντηση είναι απλή: δεν έχουμε περιθώρια αδράνειας, πλέον. Για να είμαι ειλικρινής τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί από καιρό, όμως έστω και τώρα, έχουμε τη δυνατότητα, όχι απλώς να στείλουμε μήνυμα ανατροπής, αλλά να ανατρέψουμε κυριολεκτικά τις πολιτικές της υποταγής στην τρόϊκα, που διαχέονται μέσω της υπάκουης και συναινετικής πολιτικής της τωρινής περιφερειακής διοίκησης.
Αυτό είναι το μοναδικό κίνητρό μου.

Όταν θεωρητικά η περιφερειακή διοίκηση είναι ανεξάρτητη από την κεντρική εξουσία και άρα μπορεί να κινηθεί ανεξάρτητα, εσείς πως μιλάτε για υπάκουη και συναινετική πολιτική της τωρινής περιφερειακής διοίκησης;

Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι γνωστά κάποια πράγματα σε βάθος κι ίσως έχετε δίκιο να βάζετε αυτό το ερώτημα. Αλλά ας δούμε λίγο πιο προσεκτικά το πρόγραμμά μας, το πρόγραμμα του Συνδυασμού ΑΤΤΙΚΗ Συμμέτοχοι στο αύριο, με επικεφαλής τον Κ. Παύλο Χαϊκάλη.
Συγκεκριμένα αναφέρεται στο Όραμά μας για την Περιφέρεια το εξής: “Κατάργηση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ώστε να αποκτήσει η Περιφέρεια το πραγματικό αυτοδιοικητικό της πρόσωπο.”

Ας σταθούμε λίγο σ’ αυτό. 
 
Γνωρίζετε ότι το μακρύ χέρι της Κεντρικής Εξουσίας έχει τον « τοποτηρητή» της σε κάθε Περιφέρεια ,τον οποίο αποκαλεί Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης «εξοπλισμένο» με έναν τεράστιο αριθμό ελεγκτικών και αποφασιστικών αρμοδιοτήτων, ουσιαστικά έναν παλαιού τύπου Νομάρχη, χωρίς την έγκριση του οποίου τίποτα δεν γίνεται στην Περιφέρεια;
Σας παραπέμπω στο Ν.2503/97 τις νομοθετικές ρυθμίσεις, βάσει των οποίων συστάθηκαν νέες οργανικές μονάδες και μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες από την Κεντρική Διοίκηση στις Περιφέρειες (Ν. 2647/98, Ν. 2910/01, Ν. 3013/02, Ν. 3208/03, Π.Δ. 1213/98, Π.Δ. 313/01, κλπ).
Εκεί περιγράφονται εξαντλητικά οι αρμοδιότητες του Γ.Γ. και γίνεται φανερό, απλώς διαβάζοντάς τες ότι, ουσιαστικά η περιφέρεια δεν αποτελεί ένα αυτοδιοικητικό οργανισμό όπως θα έπρεπε να είναι, αλλά είναι κατ όνομα αυτοδιοικούμενη. 
 
Γνωρίζετε ότι οι αρμοδιότητες του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, ο οποίος είναι εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και υπεύθυνος για την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής σε θέματα που αφορούν στην Περιφέρεια, σημειώστε το αυτό, αφορούν σε θέματα που καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα των θεμάτων, από τον προγραμματισμό και στην εφαρμογή πολιτικών που αφορούν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανέλιξη της Περιφέρειας, μέχρι τη μελέτη και πρόταση ρυθμίσεων για την προστασία πληθυσμού από ατυχήματα….

Και πάλι τονίζω το γεγονός ότι ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι ο ιμάντας μεταφοράς και εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής στην Περιφέρεια.
Στην πράξη ο Νόμος «Καλλικράτης» έχει ακυρώσει την έννοια της αυτοδιοίκησης.
Για το συνδυασμό μας αυτό είναι μια εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την πραγμάτωση του οράματός μας για μια πραγματικά αυτοδιοικούμενη περιφέρεια.

Με δεδομένη την νομοθετημένη αυτή κατάσταση, τι νομίζετε ότι μπορεί να κάνει ο συνδυασμός σας αν κερδίσει την πρώτη θέση στις περιφερειακές εκλογές;

Ο συνδυασμός «ΑΤΤΙΚΗ συμμέτοχοι στο αύριο» δεν έχει αυταπάτες. Θέτει ένα όραμα ανατρεπτικό της παρούσας κατάστασης, στοχεύοντας στην ενεργοποίηση και συμμετοχή του κόσμου προϋπόθεση για την επιτυχία του οράματος αυτού. 
 
Αυτό το όραμα μας κινητοποιεί όλους και μας δεσμεύει στην κατεύθυνση της πραγμάτωσης της αυτοδιοίκησης, κάτι πού είναι Συνταγματικό δικαίωμα και καθήκον ταυτόχρονα, ανατρέποντας λογικές, που τείνουν να παγιωθούν.

Επιπλέον στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνονται θέσεις και δεσμευτικές διακηρύξεις πού και υλοποιήσιμες είναι αλλά και θα φέρουν την Αττική στη θέση που της αξίζει και λόγω ιστορίας αλλά και λόγω της σημαντικής γεωπολιτικής της σημασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ενδεικτικά σας αναφέρω τις προτάσεις μας για αναβάθμιση και αξιοποίηση των λιμανιών της Αττικής με έμφαση στο λιμάνι του Πειραιά και την Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, τον σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων ανακύκλωσης, την εκπόνηση και υλοποίηση προγραμμάτων στήριξης συμπολιτών μας με ψυχολογικά προβλήματα και προβλήματα εξάρτισης, την προώθηση της αγροτικής αειφορίας με παράλληλη ανάδειξη των αγροτικών προϊόντων της Αττικής, την στέγαση των ολοένα και αυξανόμενων αστέγων στην Αττική, την οργάνωση της σίτισης των συμπολιτών μας που έχουν πληγεί από την κρίση, την προστασία και ανάδειξη του πολιτισμού μας, την οριστική λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αργοσαρωνικού ως προς την συγκοινωνία, το ηλεκτροφωτισμό, την ύδρευση και φυσικά την συνεχή, ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία με τους Δήμους της Περιφέρειας. Στόχος μας είναι να φέρουμε την Αττική στο προσκήνιο και στη θέση που της αρμόζει, καθώς το βάρος τόσο της ιστορίας της όσο και το γεγονός ότι αποτελεί πληθυσμιακά μακράν την πρώτη Περιφέρεια της χώρας, αποτελούν για μας προκλήσεις στις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε σοβαρά και με πρόγραμμα.

Κα Αντωνοπούλου ευχόμαστε καλή επιτυχία στο συνδυασμό και σε σας προσωπικά.

Εγώ σας ευχαριστώ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail