Πλοίο με ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ φορτίο κατέλαβαν ισραηλινοί κομάντος στην Ερυθρά Θάλασσα

Του Στρατή Μαζίδη

Η επίλεκτη ισραηλινή ομάδα Shayetet 13 (Flotilla 13) επιβιβάστηκε και κατέλαβε νωρίς σήμερα το πρωί το υπό παναμά σημαία ιρανικό φορτηγό πλοίο KLOS C.
Στα αμπάρια του πλοίου κάτω από σακιά τσιμέντου βρέθηκαν δεκάδες ρουκέτες 302 χιλιοστών με βεληνεκές 150 χλμ., που έχουν κατασκευαστεί στη Συρία και τα οποία προορίζονταν πιθανώς από το Ιράν για τη Λωρίδα της Γάζας, αφού εκφορτωνόντουσαν πρώτα στο Σουδάν.Οι Ισραηλινοί κομάντος κατέλαβαν το πλοίο στην ανοιχτή θάλασσα στα θαλάσσια σύνορα του Σουδάν και της Ερυθραίας, 1500 ν.μ. νότια του Ισραήλ και αυτή τη στιγμή το πλοίο κατευθύνεται στο λιμάνι του Εϊλάτ αντί για το Πορτ Σουδάν.Το Σουδάν έχει αποκαλυφθεί από στρατιωτικές πηγές της DEBKAfile πως έχει μετατραπεί τα τελευταία δύο χρόνια σε μια μεγάλη οπλική και υλικοτεχνική αποθήκη του Ιράν, η οποία προμηθεύει τη Συρία, τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς. Το Πορτ Σουδάν είναι το κομβικό σημείο για το λαθρεμπόριο των Ιρανικών όπλων σε διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής.Το IDF δήλωσε ότι το ιρανικό πυραυλικό φορτίο προοριζόταν για την παλαιστινιακή Χαμάς που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας. Αν ισχύει αυτό, τότε σημαίνει πως το Ιράν έχει αρχίσει πάλι να εξοπλίζει τη Χαμάς με πυραύλους και ρουκέτες μετά από μια παύση δύο ετών κατά την οποία οι Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές είχαν ψυχρανθει με την Τεχεράνη λόγω της έχθρας τους προς το σύριο πρόεδρο Ασαντ.Με την ίδια λογική όμως είναι δύσκολο να γίνει δεκτό πως ο Άσαντ θα συναινούσε στον εξοπλισμό ανταγωνιστών του με πυραύλους της Συρίας. Στο σενάριο αυτό συνδράμουν και μερικές στρατιωτικές πηγές της Μέσης Ανατολής που εκτιμούν ότι η αποστολή δεν προοριζόταν για τους Παλαιστίνιους αλλά μάλλον για τη Μουσουλμανική Αδελφότητα που μάχεται ενάντια στον αιγυπτιακό στρατό και που έχει τη βάση της στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν αποκλείει όμως και το ενδεχόμενο οι παραλήπτες να είναι θυγατρικές ομάδες της Αλ Κάιντα που βρίσκονται στο Σινά. Αυτή την εκδοχή ενισχύουν και δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών που έχουν καταγράψει περιπτώσεις στις οποίες το Ιράν ενισχύει την Αλ Κάιντα ανάλογα με το συμφέρον του κάθε φορά.

* με πληροφορίες από τη debka
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail