Πότε θα χρεοκοπήσει η Ουκρανία;

Του SON OFEON

ITAR -TASS
Με πρόταση της Ουκρανίας η τράπεζα VTB Capital θα είναι ο διαχειριστής του Βιβλίου προσφορών του ταμείου NWF.


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στην ετήσια μεγάλη συνέντευξη Τύπου ότι η τοποθέτηση του ρωσικού Ταμείου Εθνικού Πλούτου (NWF)  στα ευρωομόλογα της Ουκρανίας θα γίνει στα πλαίσια  του αγγλικού δικαίου στο Χρηματιστήριο Αξιών της Ιρλανδίας.

" Όπως γνωρίζετε, τα κεφάλαια του NWF είναι αποθεματικά  κεφάλαια μας.

Τα κρατικά αποθεματικά μας μας τώρα ανέρχονται σε 175 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο χρυσός και τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας ανέρχονται συνολικά  στα 515 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρέχουμε απ' αυτά τα κεφάλαια 15 δισ. δολάρια, από τα αποθεματικά της κυβέρνησης, με εμπορικούς όρους, δηλαδή με κουπόνι 5 % ", εξήγησε ο Πούτιν.

Κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας τα ουκρανικά ομόλογα  θα προσφερθούν στο Χρηματιστήριο Αξιών της Ιρλανδίας με την VTB Capital να τηρεί το βιβλίο προσφορών, όπως  προτάθηκε  από την ουκρανική πλευρά , πρόσθεσε  ο Πούτιν.
"Δεν ήταν η πρότασή μας", πρόσθεσε .
" Ήμασταν έτοιμοι να αποδεχθούμε οποιεσδήποτε ιδέες".


ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Όπως προκύπτει από το παλαιό αυτό άρθρο, το  δάνειο 15 δισ δολαρίων που είχε υποσχεθεί η Ρωσία στην Ουκρανία καλύπτεται από το  Αγγλικό δίκαιο και εξεδόθη στην Ιρλανδία.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν είχε γίνει αναδοχή της έκδοσης από άλλες τράπεζες ή επενδυτές και από ποιούς.

Αν υπήρχε εγγύηση κάλυψης κατά την έκδοση ενδέχεται κάποιοι να κινδυνεύουν με ζημιές, τώρα που διαφαίνεται ότι οι Ρώσοι δεν πρόκειται να αγοράσουν τα ομόλογα.

'Οπως προκύπτει από δημοσίευμα του RIA NOVOSTI η Ρωσία αμφισβητεί οποιαδήποτε νομική υποχρέωση της προς την Ουκρανία, συνεπώς και την υποχρέωση της  να αγοράσει τα ομόλογα με το πρόσχημα ότι από την "επανάσταση" έχει προκύψει νέο κράτος.
Απ' αυτά τα ομόλογα έχει ήδη αγορασθεί ένα τμήμα αξίας 3 δισ. δολαρίων.

Αυτό εξηγεί και την αγωνία της "επαναστατικής" κυβέρνησης της Ουκρανίας, που ζητάει μία "καθαρή" απάντηση από την Ρωσία αν θα διαθέσει τελικά 2 δισ δολάρια επιπλέον σ' αυτά τα ομόλογα, για να μπορέσει να αποπληρώσει ισόποσες οφειλές της προς την Gazprom.


Αν αυτό δεν γίνει εγκαίρως η Ουκρανία διατρέχει τον κίνδυνο να της διακόψουν την παροχή φυσικού αερίου.

Είναι πολύ πιθανό επίσης από την μη πληρωμή να προκύψει πιστωτικό γεγονός και να ενεργοποιηθούν τα ουκρανικά cds.

θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε ποιός είναι ο εκδότης των cds, που εγγυώνται την αποπληρωμή των ομολόγων της Ουκρανίας.

Ας ελπίσουμε μόνο να μην είναι κάποια Ιρλανδική, Αγγλική ή Κινέζικη τράπεζα...
Στην VTB CAPITAL επενδύθηκε τον Μάιο του 2013 ποσό περίπου 1,66 δισ. δολάρια από την NORGES BANK,την Qatar Holding LLC,  την κρατική εταιρεία πετρελαίων του Ατζερμπαιτζάν (State Oil Fund of the Republic of Azerbaijan (SOFAZ)) και από την δεύτερη μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα στον κόσμο από πλευράς κεφαλαιοποίησης το 2011 της Κίνας, την China Construction Bank.

Με δεδομένο ότι το δημόσιο χρέος της Ουκρανίας που λήγει το 2014 υπολογίζεται σε 17 δισ. δολάρια, κάποιοι τραπεζίτες έχουν χάσει ήδη τον ύπνο τους...

(In December 2013, the government made an agreement with Russia to buy $15 billion of government bonds, and cut the price of natural gas, to support the Ukrainian economy. Prime Minister Mykola Azarov stated that Ukraine had needed external funding of up to $17 billion in 2014 to avoid defaulting on debts.)


Καταλάβατε τώρα γιατί ανακατεύθηκε η Κίνα και στηρίζει σήμερα τον Πούτιν στους χειρισμούς του στην Ουκρανία?

Το χρέος της Ουκρανίας διέπεται από το Αγγλικό δίκαιο και σε περίπτωση χρεοκοπίας της θα μάθουμε έμπρακτα τι μπορεί να πάθει ένα  κυρίαρχο κράτος που χρεοκοπεί σε καθεστώς Αγγλικού Δικαίου από ομόλογα που εκδόθηκαν σε χώρα της ζώνης του ευρώ (Ιρλανδία), καθώς και οι επενδυτές που κατέληξαν ή εγγυήθηκαν να το χρηματοδοτήσουν (Ρώσοι?)...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail