Από καρδιοχειρουργός, καθαριστής κάπου στην Τούρκια και ελπίζει

Του Στρατή Μαζίδη*

Δεδομένου ότι ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία μαίνεται, οι πρόσφυγες που κατέφυγαν στη νότια Τουρκία ψάχνουν για μικρές εργασίες για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην και να στηρίξουν τις οικογένειές τους.
Ανάμεσά τους και ο Wasim Neshtli, ένας πρόσφυγας που εγκαταστάθηκε στη νότια επαρχία του Kilis, ακριβώς μετά τα σύνορα, όντας ένας από τους πολλούς Σύριους των οποίων οι ζωές έχουν καταστραφεί.

Ο Neshtli αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μια δουλειά αναγνωρισμένου κύρους, καθώς ήταν καρδιοχειρουργός στο Χαλέπι, μαζί με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους μετά την καταστροφή του σπιτιού τους εξαιτίας σφοδρών βομβαρδισμών. Με τη σύζυγό του, επίσης απόφοιτο πανεπιστημίου, ο Neshtli ζούσε μια άνετη ζωή. Όμως οι συνθήκες που εκτίθενται σήμερα προσφέρουν μια γεύση από την τραγωδία του που βιώνουν οι πρόσφυγες όταν φθάνουν στην Τουρκία.

Ο Neshtli είχε στην ιδιοκτησία του μια βίλα και δύο αυτοκίνητα - σχεδόν μια πολυτέλεια σε μια χώρα όπου το μέσο εισόδημα ήταν πολύ κάτω από τα δυτικά πρότυπα, ακόμη και πριν από τον πόλεμο.

Σήμερα όμως εργάζεται ως καθαριστής σε ένα γραφείο για περίπου 600 τουρκικές λίρες - λιγότερο από $ 300 - για να μπορέσει έστω να ικανοποιήσει τις πιο βασικές ανάγκες της οικογένειάς του.

"Συνήθιζα να έχω δική μου βίλα, δύο αυτοκίνητα. Έχασα τα πάντα στον πόλεμο . Πήρα μόνο ένα σακάκι και κατέφυγα στο Kilis με την οικογένειά μου. Δυστυχώς έχασα και το δίπλωμά μου κι έτσι δεν μπορώ να εργαστώ ως καρδιοχειρουργός!” προσθέτει ο Neshtli.

"Θα μείνω εδώ με τους συγγενείς μου, αλλά 15 άνθρωποι ζούμε στο σπίτι. Γι 'αυτό πρέπει να κάνω ότι μπορώ, προκειμένου να μείνουμε κάπου καλύτερα. Η γυναίκα μου δεν εργάζεται, αλλά εξακολουθώ να είμαι ευγνώμων για την κατάστασή μου», προσθέτει με νόημα.


Δε χάνει την ελπίδα

Ο Neshtli λέει ότι έχει αρχίσει να μελετά την τουρκική γλώσσα και αναμένει να εργαστεί στο νοσοκομείο του Kilis, όπου θα μπορούσε να δώσει ιατρική βοήθεια σε Σύριους τραυματίες που μεταφέρονται καθημερινά από την άλλη πλευρά των συνόρων. "Αλλά κανείς δεν είναι πεπεισμένος, όσο δεν έχω πια στα χέρια μου το δίπλωμά μου" σχολιάζει ο Neshtli.

Τα δύο παιδιά του φοιτούν στο τουρκικό δημοτικό σχολείο, κι αυτό δημιουργεί μια αίσθηση φυσιολογικών ρυθμών στην οικογένεια. Παρά το γεγονός ότι η ζωή τους ήρθε άνω κατώ, ο Neshtli λέει ότι δεν έχει παραιτηθεί ακόμη από την ελπίδα ακόμα.

"Εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα γυρίσω πίσω στη χώρα μου και θα εξασκήσω ξανά το επάγγελμά μου και πάλι » λέει.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 600.000 πρόσφυγες στην Τουρκία σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς, ενώ δεκάδες Σύριοι συνεχίζουν να περνούν τα σύνορα κάθε μέρα. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν σε καταυλισμούς στη νότια Τουρκία, αλλά ο αριθμός των ατόμων που καταφθάνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα αυξάνεται επίσης καθημερινά.

Πολλές οικογένειες της Συρίας μπορούν να εντοπιστούν τώρα, ακόμη και στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης ικετεύοντας για βοήθεια καθώς σε ορισμένες από τις παλαιότερες περιοχές της πόλης, ιδιαίτερα εκείνες όπου υπάρχουν ακατοίκητα σπίτια, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται πρόχειροι καταυλισμοί προσφύγων.

* απόδοση για τη Freepen από τη Hurriyet 
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail