Η άλλη πλευρά της ζωής. Εννέα μικροί αφγανοί άγγελοι στο Πακιστάν - ΦΩΤΟ

Του Στρατή Μαζίδη*

Για περισσότερο από τρεις δεκαετίες, το Πακιστάν υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες υποδοχής προσφύγων στον κόσμο. Εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανοί που έφυγαν από την πατρίδα τους λόγω των πολέμων, βρήκαν καταφύγιο εκεί.

Από το 2001 και τη νατοϊκή επίθεση περίπου 3.8 εκατομμύρια έχουν επιστρέψει στη χώρα σύμφωνα με την υπηρεσία για τους πρόσφυγες των Ηνωμένων Εθνών. Αλλά σχεδόν 1,6 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι Αφγανοί πρόσφυγες παραμένουν στο Πακιστάν παράνομα.

Ολόκληρες γενιές των παιδιών του Αφγανιστάν έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στο Πακιστάν ζώντας όμως σε συνθήκες φτώχειας και αβεβαιότητας.

Ο Αβάλ Γκιούλ, 12 ετών, ζει σε μια φτωχογειτονιά στα προάστια της πρωτεύουσας, Ισλαμαμπάντ. Ο Αβάλ ποτέ δεν πάει στο σχολείο και εργάζεται μια μέρα την εβδομάδα εργάτης σε μια κοντινή λαχαναγορά. Όταν μεγαλώσει, ονειρεύεται να γίνει ένας διάσημος παίκτης κρίκετ και νε εκπροσωπεί την πατρίδα του.

"Χώρα μου είναι στο Αφγανιστάν, και δεν έχουμε τίποτα στο Πακιστάν," είπε.



afghanistan 

afghanistan 

afghanistan

Ο αφγανικός πληθυσμός στο Πακιστάν είναι η κληρονομιά από τις αλλεπάλληλες συγκρούσεις στο Αφγανιστάν . Εκατομμύρια διέσχιζαν τα σύνορα μετά τη σοβιετική εισβολή το 1979 και την έναρξη ενός δεκαετούς πολέμου ενάντια στην κατοχή.  

Μετά την αποχώρηση των Σοβιετικών η χώρα σπαράχθηκε από μάχες μεταξύ πολεμάρχων με αποτέλεσμα περισσότεροι Αφγανοί να τραπούν σε φυγή. Όταν οι Ταλιμπάν ανήλθαν στην εξουσία το 1996, η αυστηροποίηση του καθεστώτος τρομοκράτησε περαιτέρω τον πληθυσμό.Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες δεν μπορούν να φανταστούν την επιστροφή στο Αφγανιστάν . Μπορεί να νιώθουν σαν ξένοι στο Πακιστάν, αλλά λένε ότι η πατρίδα τους βιώνει πολύ βίαιες καταστάσεις ενώ η φτώχεια εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ μεγάλη.Στον αντίποδα πολλοί Πακιστανοί διαμαρτύρονται για την αύξηση του αριθμού των αφγανών προσφύγων ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση για τον επαναπατρισμό τους. Η παρουσία των Αφγανών θεωρείται υπεύθυνοι για την αύξηση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας στη χώρα.

Εδώ είναι μια σειρά πορτρέτων παιδιών από το Αφγανιστάν που ζουν στο Πακιστάν από το Associated Press και το φωτογράφο Muhammed Muheisen .

afghanistan 

afghanistan 

afghanistan 

afghanistan 

afghanistan
__
Follow AP photographers and photo editors on Twitter: http://apne.ws/15Oo6jo

* απόδοση για τη freepen από τη huffington post
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail